İkram Kali

Van Büyükşehir Belediyesi neden böyle yapıyor?

İkram Kali

Tekstil Kent’in nisan ayında faaliyetlerine başlayabileceğini açıklayan Vali Aydın Nezih Doğan, Tekstil Kent’in fiziki yapılanması itibariyle bazı eksikliklerinin bulunduğunu söyledi.

Vali Doğan sözlerine sitemini, şikâyetini de ekledi.

Vali Doğan,“ Büyükşehir Belediyesi’nin bize sağladığı bir kanalizasyon altyapısı yok. Yani orada 8 bin 800 civarında işçi çalışacak, onların insani ihtiyaçları olacak. Bu ihtiyaçların giderilmesine ilişkin bir kanalizasyon ihtiyacı var. Büyükşehir Belediyesi bize böyle bir altlığı sağlamayınca, biz şimdi onu kendimiz yapmaya çalışıyoruz….Bunların bütün bütçelerini belediye yapmayınca biz karşılayacağız” dedi.

İşsizlikten kıvranan ilimizde yaklaşık 9 bin insanın istihdam edileceği Tekstil Kent’e en büyük desteği Büyükşehir Belediyesi’nin sağlaması gerekmez mi?  İnsanımıza ekmek kapısı olacak Tekstil Kent’e kanalizasyon, alt yapı hizmeti götürülmemesi eksikliktir, ayıptır. Büyükşehir Belediyesi Kanalizasyon Su İdaresi (VASKİ) derhal devreye girmeli amasız, fakatsız, bahaneler üretmeden altyapı da üzerine düşen görevi yerine getirmelidir.  Bazı illerin belediyeleri kentlerine yatırımcı gelsin diye girişimcileri bırakın alt yapı (kanalizasyon, yol, su, vb)  hizmetlerini arsa desteği bile sağlıyor. Hatta bazı belediyeler “ Yatırım sizden-destek bizden” çağrısı yapıyor.

Van Büyükşehir Belediyesi kanalizasyon, alt yapı desteğini esirgiyor!

Oldu mu şimdi? 

Büyük Şehir Belediyesi Tekstil Kent’te üzerine düşen görevi neden yapmıyor?  Beklenen katkıyı neden sağlamıyor. Oysa Büyükşehir Belediyesi samimiyetle “ biz ne yapabiliriz, bize ne görev düşüyor” demesi  gerekirdi. Neticede hizmet, tesis Van’a yapılıyor.

Kamuoyu Büyükşehir Belediyesi’ni anlamakta zorluk çekiyor.

Hani birliktelik? Hani ortak hedef?

Nerede Van'a yatım yapacak iş adamlarına yerel yönetim tarafından katkı sağlama?

Bu yetmez gibi Büyükşehir Belediyesi hanesine bir kusur daha ekledi.  Önceki gün  Van İli ve İlçeleri Kalkınma Projesi çerçevesi Vizyon 2023 Ortak Akıl Stratejik Eylem Planı sunum toplantısı yapıldı.Van Büyükşehir Belediyesi  bu  toplantıya da iştirak etmedi !

Toplantıya Vali Aydın Nezih Doğan, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Peyami Battal, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Esnaf Sanatkarlar Birliği Odası Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Alpaslan, Vali Yardımcıları, İl Emniyet Mahmut Karaaslan, Tuba İlçe Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe,  Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Necmettin Çok, Van Kurum Kuruluş amirleri ve çok sayıda STK temsilcisi katıldı.

Toplantıda uzmanların üzerinde üç yıldır çalıştığı ekonomik ve sosyal hedefleri kapsayan, Van’ın 10 yıllık yol hartası olan 2023 Ortak Akıl Stratejik Eylem Planı’nın veriler ışığında sunumu yapıldı. Konuşmacılar hayal ettikleri, özledikleri Van’ı tarif ettiler.

Toplantıda Van Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu ve Edremit Belediyesi yok.

Van’ın geleceğinin konuşulup tartışıldığı, ortak aklın şekillendiği çok önemli bir toplantıda Büyükşehir Belediye Eş Başkanları bulunmadı? Bu nasıl bir  yönetim anlayışıdır? Bu nasıl yaklaşımdır? Kentin geleceğini ilgilendiren toplantılara katılmamak, katkı sunmamak neyin nesidir. Yerel politikanın sonucumudur acaba? Öyleyse vahimdir.  Yok kişisel kararsa o çok daha da vahimdir.  Belediye başkanları kamu görevi yürütüyor, kurum yönetiyor. O nedenle mazeret, bahane üreterek “ canım istemiyor,  ben katılmıyorum”  diyemez.  HDP Türkiye’ye açılmaya çalışırken belediyelerinin kendi içlerine kapanması, diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve ortak akıl içine girmemesi çelişki oluşturmaktadır. Bütün şehri yöneten Büyükşehir Belediyesi bu tarz yöneticilik anlayışından ve tutumundan derhal vazgeçmelidir.

Belediyecilik sadece yol açmak, kaldırım yapmak, asfalt dökmek, seminer,  toplantı, konferans düzenlemek değildir. Belediye kenti ilgilendiren her yerde,  her konuda halk adına var olmalıktır, görüş ve düşünceler aktararak sorumluluk almaktır.  Van’ımızın kalkınması ve gelişmesinde yatırımcıya, girişimciye yardımcı ve destek olacağını beyan eden Büyükşehir Belediyesi artık sorumluluğunun gereğini yerine getirmelidir. Belediye ve  halka zarar veren bu  tutum doğru değil.

Yeri zor doldurulur

Hırant Dink,  Ermeni asıllı bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak  düşünce üreten, dimdik bir şekilde yaşayan, konuşan, tartışan, diyalog köprüsü görevi üstlenen bu  toprağın değerli bir isimdi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmesinin 8. yılında  anıldı.  Dink Türk-Ermeni barışını, dostluğunu amaç edinen, 1915’in yaralarını sarılmasına en çok katkı sunan,  iki tarafın yaşadığı acılara “ortak acı”  diyebilen brikim sahibi saygı, sevgi gören gazeteci  ve aydındı.  Konuşmalarını, analizlerini, yorumlarını, bakış açısını ve çözüm önerilerini hep ilgiyle izlerdim. Türkiye düşmanlığını meslek haline getiren Ermeni radikallere eğip bükmeden tepki gösteren Hırant Dink’in yeri zor  doldurulur. Toprağı bol olsun.

           Dink’ten seçmeler:

  • TürkIer ErmeniIerin, ErmeniIer TürkIerin doktoru, başka çare yok.
  • Ermeni haIkını bir kuyunun 1915 metre dibinde tutmaya çaIışanIar var. O travma içinde onu tutmak istiyorlar. Oysa artık kuyunun ağzındaki ışığa erişmesi, bu kuyudan kurtulması gerekir.
  • Eğer Türkiye demokratikIeşmezse, Ermenistan hiçbir zaman güvende oImaz.
  • Bu ütopya gibi görüIebiIir ama Ermenistan yarın, Türkiye sayesinde, AB’ne ait bir komşuya sahip oIma şansına kavuşacak.

Van’dan listeye kim girecek?

Partiler kongrelerini hızla tamamlıyor. Milletvekili olma heyecanı da her geçen gün artıyor.
 AK Parti'nin 312 milletvekili var. En az 250 milletvekilinin yeni dönemde Meclis'te olamayacağı söyleniyor. 250 içinde Van’dan kim ya da kimlerin olacağı tabi ki merak ediliyor.

 “Savaşı Omuzlayan İsimsiz Kahramanlar”

2015  1. Dünya Savaşı’nın 100 yılıdır.   Savaşa taraf ülkelerde konferans, panel, sergi, gezi, anma toplantıları gibi çeşitli etkinlikler düzenleniyor.  1. Dünya Savaşı’nın mağlubu Osmanlı’nın bakiyesi olan Türkiye’de ve Van’da yıl dönümü nedeniyle ne tür etkinlikler düzenleneceğini pek bilmiyoruz!

 Derin Tarih Dergisi 1.Dünya Savaşı’nın 100 nedeniyle cepheye sırtında erzak, cephane taşıyan çocuklar, kadınlar, yaşlı simsiz kahramanlar için   “İsimsiz Kahramanlarımızın Aziz Hatırasına” özel sayı çıkardı.   Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi değerli dostum, Van tarihi konusunda akademik çalışmaları olan Doç Dr. Tuncay Öğün  dergide  “ Savaşı Omuzlayan İsimsiz Kahramanlar”  başlıklı makalesinde, savaş başladığında Osmanlı memleketinde sadece 187 motorlu araç bulunduğunu anlatarak Van’dan Hoy’a cephane taşıyarak dönüş yolunda 80’i donarak şehit düşen Vanlı 120 Kahraman Çocukları  “Cephane Taşırken Donan Çocuklar” başlığı ile anlatıyor.

Savaş sırasında halkın sadece erzak değil, gerek görüldüğünde cephane sevkiyatı yaptığını kaydeden Öğün,  1924-1925 yıllarında Van valisi olan Süleyman Sabri Paşa’nın 80 kadar çocuğun İran sınırındaki dağlarda donarak hayatını kaybetmesine neden olan olayı şöyle naklettiğini belirtiyor: “Büyük Harpte 330(1915)  senesi kıtaatımız (Askeri birlik) İran’da Ruslarla muharebe ederken Van’dan cephane götürecek vesait(araçlar) kafi gelmemiş; kışın en şiddetli zamanında Kanunisanide(Ocak) çoğu 12 yaşında olan 120 kadar 12 ile 18 yaşında olan çocuklar sırtlarında biner fişek Hoy’a kadar götürmüşlerdi. Avdette (dönüşte)  bu çocukların çoğu incimad etmiş(donmuş), tipide boğulmuş, 40’ı evlerine dönmüş, bunların bir kısmı da hastalanarak telef olmuştur”

Unutulmamalı ki, 1915’te Van’ın yaşadıkları sonuç değil sebeptir.

Fay hattının üzerine inşaat yapılır mı?

İnşaat mühendisi. Yedi yıl "Türkiye Müteahhitler Birliği'ne" başkanlık yapan Erdal Eren... 
Türk müteahhitleri... Dünyanın her yerinde... Her türlü işi başarabilirler. 
Bodrum'da havaalanı yapılan yer bataklıktı... Bataklığa da havaalanı yapılabilir... Bu bir maliyet ve mühendislik meselesi.  En büyük fay hattının üzerine gökdelen bile inşa edebiliriz.  Bu çağda bataklık falan önemli değil... Her türlü zeminin üzerinde inşaat olur... Bütün sorunların çözümü var” diyor.

İşte müteahhitlerimizin ulaştığı başarı noktası.

Sicil Amirinin Silahı

Van Belediye Başkanı  Salih Türkoğlu kusurlu ve umursamaz bulduğu memurunu azarlarken;

“ Vılen (Ulan) Edo!...”  der.

“ Açayım mı sicilin!... Çekeyim mi bir çızık!... Edeyim mi içine!...”

Kaynak: Van ve mizah- Sühi  Konuk

Yazarın Diğer Yazıları