İkram Kali

‘Terörist devlet’

İkram Kali

Türkiye’nin ev sahipliğinde Antalya’da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi’nin ayrıntıları ve perde arkasında yaşananları ile zirvenin özel notları yazılmaya konuşulmaya devam ediyor.

G-20 zirvesinden akılda kalanların başında kuş uçurulmadığı söylenen zirve yerine liderlerden önce üç acar kedinin boy göstermesi oldu. Üç kedi, zirvenin toplandığı salonda kurulan sahnenin boş olduğu bir sırada, birbiri ardına sahneye çıkarak izleyenleri tebessüm ettirirken hayvan severleri fazlasıyla mutlu etti. BBC yaşanan durumu, ‘Kediler sahneyi ele geçirdi’ başlığıyla duyurdu. Seçim günü trafoya kedilerin girdiği hala bir muamma ama G 20 Zirvesi’ne kedilerin katıldığı ise herkesin tanık olduğu bir gerçek.

***

Zirve’nin perde arkasında yaşananlar arasında ise G-20 Liderler Zirvesi öncesinde Türkiye’nin Çinli CPMIEC kuruluşundan füze alımı ihalesinin iptal edilmesi sürprizi ile sarsılan Çin’in G-20  zirvesinden en kârlı ayrılan ülke olduğu ortaya çıktı. Diğer üye ülkelerin çoğu zirvede uluslararası terörizm konusuna yoğunlaşırken, Çin’in Arjantin’de iki nükleer santral yapımı için 15 milyar dolarlık bir anlaşmaya imza attığı duyuruldu.  İş bilenin kılıç kuşanın.

***

ABD Başkanı Barack Obama ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir enstantanesi zirveye damga vuran özel kareler arasına girdi. G20 Zirvesi kapsamında, aile fotoğrafı çekimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın objektiflere yansıyan ABD Başkanı Barack Obama’nın yanağına elini dokundurduğu sanılan sosyal medyayı alt üst eden görüntü çok konuşuldu. Öyle ki Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mustafa Varank görüntünün fotoğraf çekim açısından kaynaklandığını açıklama gereği duydu.  

***

Zirvede ABD Başkanı Barack Obama’nın biraz gölgesinde kalan  Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’in kapanış oturumunda yaptığı konuşma büyük yankı yarattı.

Putin IŞİD’in dış ülkelerden finansal destek aldığına dikkat çekerek, "IŞİD, 40 ülkeden finansal destek alıyor. Bunlar arasında G20 üyeleri de var" diye konuştu. Rus lider, kanıt olarak da uzaydan ve uçaklardan çekilmiş fotoğraflar gösterdi. Zirvede Putin şovunu izleyen liderler gazetecilere dönüp “ Sayın Putin, suçlamanızda samimiyseniz 40 ülkenin adını hemen açıklayın” demedi-diyemedi. Çünkü hepsinin altı yaş.

 

Putin konuşmasının üzerinden daha birkaç gün geçmeden Rusya Devlet Başkanı’nı zor durumda bırakacak sorun yaşadığı yakın komşusu Ukrayna’dan geldi.  Ukrayna Başbakanı Arseny Yatsenyuk, Rusya’yı ‘terörist devlet’ olmakla suçladı.

Ukrayna’nın doğusunda savaştığı Rus yanlısı milislerin arkasında Moskova’nın bulunduğunu, son günlerde daha yüksek sesle dillendirmeye başlayan Kiev yönetimi, Rusya’yı ‘terörist devlet’ olmakla itham etti.  

NATO zirvesi öncesinde Rusya’ya yönelik suçlamalarını sertleştiren Ukrayna Başbakanı Arseny Yatsenyuk, “ Rusya terörist bir devlet, saldırgan bir devlet ve uluslararası hukuk çerçevesinde hesap verecek” ifadelerini kullandı. Ukrayna Başbakanı taşı gediğine bırakarak Putin’in karizmasını çizerek “IŞİD, 40 ülkeden finansal destek alıyor. Bunlar arasında G20 üyeleri de var"  ağır suçlamasına Kiev’den yanıt verdi.

Camdan duvarlar yıkılıyor.

Terör örgütlerini yaratanlar, besleyenler, kullananlar dünyanın gözü önünde utanmadan şov yapabilirler ama gerçekleri gizleyemezler.


Anasını ağlatmadığım gelin yoktur

Geçen hafta Van halk oyunlarında (folklor) unutulmaz emekleri olan, binlerce Vanlının en mutlu günleri olan toylarına-düğünlerine eşlik eden zurna ustası Tosun Özister’i sonsuzluğa yolculadık. Halk oyunlarını aslına uygun figürlerle seyre değer ahenkte yozlaştırmadan oynamak için yetenek yanında oyunların ezgisini doğru seslendiren ve oyuncuları yönlendiren davul ve zurna gerekir.

Kemal Hadanoğlu, Cemal Kahveci,  Aydın Arvas, Mustafa Solmaz, Fevzi Levendoğlu,  Süleyman Solmaz, Servet Aydınoğlu, Fazıl Tuncil, Bayram Kuşman, Sabri Donat, İhsan Sezer, Şefik Tüfenkçi,İsmet Alpaslan, Recep Demir gibi isimler bugün Van halk oyunlarında marka olmuşlarsa bu başarıda en büyük pay zurnasıyla Tosun Özister’e davuluyla ağabeyi Hüseyin Özister’e aittir.  

Yıl 2002 valilikteyiz. Mersin’de bulunan Vanlı iş adamlarımızdan Halit Yetkin’in ortağı olduğu Mersin Sun televizyonunda Van Oturma Gecesi programını düzenlemek istediklerini programa rahmetli Fevzi Levendoğlu ve benimde katılmamı istedi.  Mersin’e gittik.  Bazı öneri ve desteklerimizle televizyon stüdyosunda Van Oturma Gecesi düzenlendi.  Canlı yayınlanan programın bütün katılımcıları sanatçıları, müzikleri, türküleri, şiirleri, fıkraları halk oyunları özetle gecede her şey Van’dı.

Mersin’de beğenilerek izlenen buram buram Van kokan programın yayın kasetini Van’a dönüşte yanımda getirdim. Mersin Van Oturma Gecesi programı Merkür TV kasetten yayınladı. Programı konakta ailesiyle izleyen dönemin Valisi Durmuş Koç geceyi çok beğendiğini ilimiz kültürüne katkı sağlamak üzere Van’da da böyle bir gece düzenlenmesini istedi. Dönemin Halk Eğitim Müdürü  Şahin Önay, yerel sanatçıların katkılarıyla Kültür Sarayı Tiyatro Salonu’nda Van Oturma Gecesi hazırladık.

Moderatörlüğünü yaptığım Van Oturma Gecesi’ne Rahmetli Fevzi Levendoğlu Kömürcü İsmail Çolak, Mustafa Solmaz, Timurlenk Bozkurt, Ayhan Önem,  Sevim Kaptanoğlu, Fazıl Tuncil,  Latif Alpaslan ve Tosun Özister katılmıştı.   Oturma Gecesi formatında saz, söz, türkü, fıkra ve halk oyunları yer almaktaydı.  Otantik düzenlenen sahnede bulunan bilge Vanlılar Van türküleri aralarında anılarını birikimlerini paylaşıyorlardı.

Söz sırası kendisine geldiğinde Tosun Özister 60 yıl boyunca Van halk oyunlarına severek hizmet ettiğini, Vanlılardan büyük küçük her zaman sevgi saygı gördüğünü, ancak zurna çalmasına rağmen Van halkının kendisine “davulcu” denilmesine bir anlam vermediğini gülümseyerek anlatmıştı.

Bir dönem zurna yanında gırnata da (klarnet) çalan Özister düğünlerde son dönemlerde davul zurna yerine başka aletlerin tercih edilmesine ve yöre oyunlarının figürlerinin değiştirilmesine  üzüldüğünü belirtirken hiçbir müzik aletinin zurna ve davulun doğal sesini veremeyeceğini vurgulamıştı.  Mesleği ile ilgili unutmadığı anısını anlatmasını istediğimde şöyle demişti; “ Van’da binerce toya gittim. Gelinler baba evinden çıkarılırken Van’a ait gelin çıkarma havasını seslendirdim.  Duygu dolu bu ezgi ile ağlatmadığım gelin annesi kalmamıştır.”

Şehirlerin hafızasında saygın çabaları, renkli kişilikleriyle yer etmiş unutulmaz isimler var. Van’ın sosyal kültür hayatına damgasını vurmuş gönüllerde iz bırakmış çok sayıda Vanlıdan söz edebiliriz. Davul zurna çalan, halk oyuncusu yetiştiren Van’a halk oyunları derlemeleri kazandıran isimleri rahmet ve saygıyla anıyoruz Tosun ve Hüseyin Özister bunlardan iki isimdir.       


Van’la daha çok ilgileneceğiz

AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay geçen hafta mazbatasını aldı.  Van’da mazbatasını aldıktan sonra yaptığı kısa değerlendirmede, “Bundan sonra artık kentimizin sıkıntılarıyla ilgileneceğiz. Uzun süren bakanlık görevleri döneminde Türkiye’nin sorunlarıyla ilgileniyorduk. Bundan sonra Van’la daha çok ilgileneceğiz” dedi.

Van’ın sıkıntılarıyla yeterince ilgilenilmediğini yıllardır yazıp söylüyoruz. Şükürler olsun ‘kral çıplak’ diyen çıktı.    Bilinen gerçeği Atalay’ın tespit ederek dile getirmesi önemlidir.  

 

Yazarın Diğer Yazıları