İkram Kali

Operasyon fotoğrafı

İkram Kali

Hemen şunu belirtelim.  Hakkında kesinleşmiş bir yargı kararı olmadığı sürece herkes masumdur. Bu hukukun temel ilkesidir.  

Ama operasyon fotoğrafı karışık görüntü veriyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kasırga gibi esti. Paralar yerlerede, iddialar havada uçuşuyor. Önceki gün 2’si Çapkın’ın yardımcısı olmak üzere 11 şube müdürü görevden alınmasının ardından dünde  İstanbul Emniyet Müdürü Çapkın görevden alındı. Vatandaş meseleyi anlamaya, kavramaya, çözmeye çalışıyor. Hukukçular savcıların elinde sağlam deliller olmadan böyle bir operasyona girişemeyeceklerini,  aksi takdirde ağır sorunlar yaşayacaklarını dile getiriyorlar.

Fotoğrafın en dikkat çeken ismi Halk Bankası Genel Müdürü oldu.

Halk Bankası Genel Müdürü’nün evindeki kütüphanede bulunan ayakkabı kutusundan 4,5 milyon dolar çıkması tam bir komedi.  Genel Müdür Süleyman Aslan’ı kınıyorum. Ne biçim banka müdürüsün? Adam kendisine şifreli bir iki kasa almaz mı? Bu ne kayıt dışılık? Esnafa para yok diyen müdürün evinde 4,5 milyon doların kutuda ne işi var? Müdürün ayakkabı kutusunu izleyince İşinin Erbabı sayfamıza konuk ettiğim Kunduracı Mustafa Karaduman’ı n anlattıklarını anımsadım. Okuyanlar hatırlar. Karaduman söyleşimizin bir yerinde şöyle demişti, “  Mağazayı yeni açmıştım. Bayram üzeri çok güzel satış yapıyordum. Zamanım olmadığı için de paraları ayakkabı kutusuna doldurup götürür evde sayardım…”  Ayakkabı kutusu deyip geçmeyin.  Kutunun ne işe yaradığını görüyorsunuz.   

Operasyonu değerlendiren Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay “Bu siyasi operasyon bizim oylarımızı düşüremez. Geçmişte de çok spekülatif şeyler yaptılar; ama başarısızlıkla sonuçlandı. Türkiye'de yolsuzlukların kökünü kazıdık. Temel hareketimiz, doğruluk üzere olma, helal haramı ayırma ve her türlü haksızlığa karşı çıkmaktır. Millet bizi bunun için iktidar yaptı ve destekliyor. Parti içinde ve bunun dışında nerede yolsuzluk ve haksızlık yapan varsa cezasını çeksin. Bizim zerre kadar rezervimiz yok"  diyor.

Operasyonun arkasında olduğu ileri sürülen Fethullah Gülen’in avukatı Orhan Erdemli,  ‘hükümete savaş açma’, ‘operasyon başlatma’, ‘kirli oyunlar oynama’, ‘tuzak kurma’ gibi iddiaların kötü niyetli ve hayal mahsulü olduğunu belirtti.  Gülen’in soruşturma ile ilgisinin olmadığını ifade etti.

ABD’de harekete geçen FBI ajanları ise Louisiana eyaletinde yer alan Cemaate ait bir okulda arama gerçekleştirerek bazı belgelere el koydu. Soruşturmanın Teksas eyaletinde yer alan diğer bir okula sıçradığı ileri sürülüyor. ABD neden şimdi okullara karşı harekete geçti? ABD kime mesaj veriyor?

Soruşturmanın düzgün yürümesi için Bakanların istifa etmeleri gerektiğini ileri süren gazeteci Nazlı Ilıcak, Başbakan Erdoğan'a  “Keşke bakanım bile olsa üzerine gidilmesini engellemeyiz’ deyip yolsuzlukların takipçisi olduğunu gösterseydi” dedi.  Ve Sabah gazetesinden gönderilerek işini kaybetti.

Şarkıcı Ebru Gündeş’in eşi İran kökenli Azeri Reza Zerrab  eniştemizi müstakbel eşine aldığı yalılar, arabalar milyonluk lüks harcamaları ile tanıdık. Türk vatandaşlığına geçtikten sonra “Rıza Sarraf” ismini alan iş bağlantıları için devletin çeşitli kademelerinde 142 milyon TL rüşvet dağıttığı iddia edilen İşadamı Reza Zarrab midesinden rahatsız olduğu için nezarethanede kendisine diyet yemekleri verildiği belirtiliyor. Allah herkese kazandığını yemek nasip etsin. Acaba 26 yaşındaki enişte 35 yaşındaki bizim kızı para aklamada kullandı mı?

Yolsuzluk,  rüşvet, suiistimale artık her yerde son verilmesini isteyen kamuoyu şok yaratan operasyonun rüşvet,  yolsuzluk kısmıyla daha çok ilgileniyor. İddia edilen milyonlarca liralık rüşveti kim kime verdi?  Rüşveti kimler paylaştı?

Türkiye operasyonu konuşurken dün bir istifa haberi geldi. Japonya’nın başkenti Tokyo'nun 2020'de olimpiyatlara ev sahipliği yapması için büyük çaba harcayan Vali Naoki Inose, hakkındaki yolsuzluk iddialarının ardından istifa etti.

BDP’li vekillere müjde

CHP Milletvekili Mustafa Balbay’ın tahliye edilmesinden sonra BDP’li vekillerin emsal gösterilerek serbest bırakılmaması “çifte standart” olduğu belirtildi. Tutuklu vekillerin durumunu değerlendiren Beşir Atalay bir televizyon kanalında müjde verdi.  Atalay, Yerel Mahkeme'nin reddettiği tahliye talebinin Anayasa Mahkemesi'nde düzeltileceğini ve CHP Milletvekili Mustafa Balbay'a açılan kapının, BDP'li vekillere de açılacağını müjdeleyerek  sadece sürenin uzatıldığını ifade etti.

Soykırım

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 1915 tehcirini soykırım saymayan görüşlerin ifade özgürlüğü kapsamında sayılması gerektiğine karar verdi. Yani artık  “ soykırım yoktur, yalandır”  demek suç değil.   Düşünce özgürlüğünü kısıtlayan faşist anlayışlara AİHM dur dedi.  

Yazarın Diğer Yazıları