İkram Kali

Koronavirüse düğün yapmaktan vazgeçin

İkram Kali

Değerli okurlar,  ekonomik ve sosyal anlamda çok zor günlerden geçiyoruz. Dokunduğu her ülkeyi sarsan, yıkıcı ve derin izler bırakacağı, sosyal, ekonomik ve siyasi krizlere yol açacağı belirtilen Yeni Tip Koronavirüs  (COVİT-19 )  sağlık krizinden çok daha fazlası olarak kabul ediliyor.    

Normalleşme süreciyle birlikte salgın dünyada,  ülkemizde ve kentimizde yeniden tırmanışa geçerek can almayı sürdürüyor. Hasta ve can kaybı rakamları düşmüyor aksine artıyor. Koronavirüs  kurallara uymayan, bağışıklık gücü düşük, kronik hastalığı olan insanları ezip geçiyor.   

Koronavirüs verilerinin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, dünya genelinde virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı dün itibariyle 808 bin 982'ye, vaka sayısı 23 milyon 419 bin 319’a ulaştı. Türkiye’de can kaybı 6 bin 102’ye  vaka sayısı 257 bin 032'ye  yükseldi. Tüm illerde olduğu gibi korona ile ilgili istatistiki rakamlar valilerce açıklanmıyor artık yalnızca bakanlık açıklıyor ancak Van’da hasta ve can kaybı sayısında ciddi artışların devam ettiğini hepimiz duyuyor, biliyoruz.  

Nitekim önceki gün Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, rakam vermeden, kentte koronavirüs tedavisi gören yoğun bakımdaki hasta sayısında artış olduğunu, bu hastaların yüzde 90'nının 60 yaş ve üstü vatandaşlardan oluştuğunu söyledi. 

Virüs nedeniyle sevdiğimiz, saydığımız dostlarımızı, tanıdıklarımızı art arda kaybetmenin derin acısını yaşıyoruz. Uzak yakın kim olursa olsun; virüsten dolayı hayatını kaybeden herkese üzülüyoruz. 

Can kayıplarına rağmen çarşı pazarda ürkütücü, tedirgin eden görüntüler son bulmuyor. Sorumlu vatandaş bilinci genel anlamda topluma hala yerleşmiş değil.  Maske, mesafe,  temizlik ve kalabalık kurallarına dikkat edilmiyor. Cahil cesaretiyle “ bana bir şey olmaz” diyerek kural tanımayan sorumsuzlar evlerine, çevrelerine virüs taşımayı sürdürüyor.
Koronavirüs salgınının kentimizde yaygınlaşmasında, can almasında en büyük etken taziyeler, mevlit ve toplu yemeklerdi.  Yapılan yoğun denetimler, uyarılar ve taziye sahipleri ile yakınlarının duyarlı davranışları sonucu  bunların önüne geçildi.  
Taziye kalabalıkları önlenirken  bu kez düğün kalabalıkları virüs yaymaya başladı. 

Düğünlerde virüse açık davet çıkarılıyor. 

Her gün yenisini duyduğumuz can kayıplarından, hastanelerin yoğun bakımlarında hayata tutunma mücadelesi veren hastaların yaşadıklarından kimse ders almıyor, çekinmiyor, umursamıyor.  

Salonlarda, açık alanlarda yapılan düğünlerde saatlerce sözde mesafeli ama burun buruna oturularak,  kol kola halay çekilerek virüsün yayılmasına  şarklı türkülü, davullu zurnalı katkı sağlanıyor. Düğünler nedeniyle kentimizde hasta sayısı son dönemlerde yüksek artış göstermesini kimse iplemiyor.

İki kişi mutlu olsun, aileler mutluluktan gurur duysun ve beklenen takılar gelsin düşüncesiyle salgın devam ederken yapılan düğünlerde yüzlerce insanın hayatı çekinmeden tehlikeye atılıyor. Endişe ederek düğünlere katılmayanlara gönül koyularak insanlar zor durumda bırakılıyor.    

Düğün kalabalıkları nedeniyle Vali Mehmet Emin Bilmez, çağrıda bulunarak, “Düğünlerin yemeksiz ve nikâh töreni şeklinde yapılmasını öneriyoruz. Düğünlerdeki tedbirlere azami şekilde dikkat edilmesini, halay çekilmemesini, sosyal mesafeye dikkat edilmesini ve saat 22.00’da bitecek şekilde planlanmasını rica ediyoruz” dedi.   

Virüs bulaşma ortamı yaratan düğün yapılmazsa genç çiftler ve aileler mutluluklarından ne kaybederler ki? 
Sizlerde oğlunuzu, kızınızı, ailenizi, dostlarınızı ve davetli yakınlarınızı seviyor, sağlıklarını düşünüyorsanız salgının artarak can aldığı bu dönemde virüse düğün yaptırmayın. Düğün yerine tüm önlemleri alarak nikâh töreni yaparak virüsün yayılmasının önüne geçin. 

Mesele takıysa o da kolaydır.

Nikâh masasının yanına bırakacağınız sepet veya sandığa davetliler takılarını zarf içinde bırakarak görevlerini huzur içinde yerine getirebilirler. Mutlu olmanın, virüsten korunmanın yolu çoktur, yeter ki istensin.   

Kentimizde artan virüs salgını nedeniyle Van Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun kapalı ve açık alanlarda tüm düğünleri yasaklaması kaçınılmaz hale getirmiştir. 

Düğün yerine nikâh töreni tercih eden ailelerin sayısı bu arada artıyor ama yeterli değil. 

Koronavirüse düğün dernek yapmaktan vazgeçelim,mutlu, güzel günlere gölge düşürmeyelim.
Tedbiri elden, maskeyi yüzümüzden bırakmayalım. 
Unutmayalım... 
Virüs düğünde... Virüs sokakta...  Virüs hayatımızın her alnında...    

Yazarın Diğer Yazıları