İkram Kali

Eş Başkanlık ve AK Parti

İkram Kali

Barış ve Demokrasi Partisi,  yasal dayanağı olmasa da parti ve belediyelerde eş başkanlık sistemi uyguluyor. Sistem erkek- kadın dengesi üzerinden yürüyor.  

Adalet ve Kalkına Partisi Van’da dengeleri kurarak,  en az sayıda küskün, kırgınla seçimlere hasarsız girmek istiyor. Ak Parti’ye yakın çevreler eş başkanlık sisteminin doğru işletilmesi halinde yararlı bir sistem olduğunu söylüyorlar. Hatta eş başkanlık sisteminin AK Parti’ye daha yarar sağlayacağını belirtiyorlar. Hatta eş başkanlık sistemi seçimler öncesi yasal anlamda uygulanmış olsaydı AK Parti’nin seçimi daha rahat kazanabileceğini ileri sürenler de var.

Unutulmamalıdır ki yetersiz ve yeteneksiz olanların, iş bilmeyenlerin,  sınıfta kalanların, işi eline yüzüne buluşturanların yüklendiği görevde başarısız olanların şikâyetleri, mazeretleri her zaman sistem üzerine olur. İlginçtir, bu tür adamlar sistem beğenmezler. Ama bu zatlar kendilerine bakmazlar hiç.

Peki, eş başkanlık sistemi AK Parti’de işler mi? Bence her partide de işler. Önemli olan eş başkanlığa getirilecek isimdir. Eş başkan kim olacak?  Ehliyet liyakati olmayan, akraba, ortak, yandaş mı, yoksa yönetime bilgi birikimiyle güç katan, eksiklikleri tamamlayan bir isim mi gelecek?

AK Parti, belediye meclis üye listesini sanırım eş başkanlık sistemine göre hazırlama düşüncesinde.

Bu nasıl olacak?

Mesela Tuşba ilçesinde başkan adayı Kürt Fevzi Özgökçe’nin yanına belediye meclis üyesi listesinin 1. sıra adayı Türk bir isim olacak.  Liste sıralarında seçim çevresinin yapısına göre Laz, Küresünili ve diğer isimlerde yer alacak.  Servet Yenitürk’ün bağımsız adaylığı sonrası Tuşba’da belediye meclis üyeliği listesinde 1. sıra adayının Küresünili olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Seçimin kazanılması halinde Tuşba’da başkan yardımcılarından bir Küresünili, bir yerli olacak. Sorun sanırım bu şekilde çözülecek.

AK Parti özellikle Edremit, Erciş, İpekyolu, Saray, Özalp’ta da Türk-Kürt yerli dengesini belediye meclis üyeliği ile şekillendirecek.

Dananın kuyruğu 18 Şubat günü, yani yarın kopacak. Partiler belediye meclis üye listelerini seçim kurullarına teslim edecek. Listeler açıklandığında AK Parti’nin bu öngörüsünün doğru olup olmadığını hep birlikte göreceğiz.

Sözde, oy isteyerek kardeşlik, eşitlik olmuyor.  Vatandaş yerel yönetimde temsilde adalet istiyor.  Mademki kardeşlik diyorsunuz, mademki herkesi kucaklıyoruz diyorsunuz düşüncenizi pratikte göstermeniz gerekir.  Gönül BDP listesinde de Türk ailelerinden, yerli ailelerden isimler görmek istiyor.  Olmaz demeyin. Neden olmasın ki?  Türk kökenli Sırı Süreye Önder BDP’de oluyor Van’da Türk kökenli isim birkaç isim BDP’de neden olmasın ki.

***

BUGÜN;  Seçim kurullarınca, önseçimle belirlenen büyükşehir belediye başkan adayları listesinin tasdikli bir örneğinin ilgili siyasi parti il başkanlıklarına, İlçe seçim kurullarınca, önseçim sonucu belirlenen belediye başkanı, belediye ve il genel meclisi üyesi adaylarına ilişkin listenin tasdikli bir örneğinin ilgili siyasi parti ilçe başkanlıklarına teslim edilecek.

YARIN; Siyasi parti ilçe başkanlıklarının; a)Belediye başkanlığı, b)  Belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyelikleri, seçimlerine ait aday listelerini ayrı ayrı düzenleyerek, ilçe seçim kurullarına, alındı belgesi karşılığında elektronik ortamda DVD ve fiziki ortamda kâğıt olarak en geç saat 17.00'ye kadar teslim edecekler.  Büyükşehirlerde siyasi parti il başkanlıklarının, büyükşehir belediye başkan aday listelerini il seçim kurullarına alındı belgesi karşılığında DVD ve kâğıt ortamında en geç saat 17.00'ye kadar verecekler.  Bağımsız olarak adaylıklarını koyacak kişiler içinde adaylık için başvurularının son günü. 

PERŞEMBE;  Siyasi partilerin aday listesindeki eksiklikleri tamamlamalarının son günü.

Yazarın Diğer Yazıları