Serpil Teker

Bir anneden kızına öğütler

Serpil Teker

Her sene Mayıs ayının ikinci Pazar gününde kutlanan Anneler günü bu yıl da heyecanla bekleniyor. 14 Mayıs Pazar günü hayatta olan annelerimizin ellerini öpüp sürprizlerle, bir dal çiçekler, sarılarak öperek, koklayarak onları sevgiyle mutlu etmeye çalışacağız. Kaybettiğimiz, hayatımızda yeri doldurulamayacak olan sevgili annelerimizi ise hüzünle,  dualarla, çiçeklerle anacağız.

 

Anneler Günü nedeniyle bugün eski muhabir, fotoğrafçeker & hayvansever Ayça Karas'ın "Altın değerinde bilgiler: Bir anneden kızına öğütler" başlıklı  yazısına yer vermek istiyorum.

 

İşte o yazı:

"Anne olmak, bir kadının hayatına daha fazla ışıltı, renk, doku ve tat katan bir duygu. Anne olunca, sanki dünyadaki her şeyin üstesinden gelebilecek o süper güçlere kavuşuyor ve mucizelerimize mucizeler katarak hayatımızı sürdürüyoruz. Bu duyguyu tatmış olanlar özellikle bilirler ki anneler, çocuklarını karınlarında taşırken onları nasıl kendi kanıyla, canıyla besliyorsa, çocukları doğduktan sonra da onlara kendilerinden bir şeyler katmaya devam ederler. Kaç yaşında olursa olsun, çocukları onlar için daima onların öğütleri ve verdikleri bilgilerle yollarına devam ederler. Hele ki bir anneden kızına öğütler, bir sonraki nesile bırakılabilecek en değerli miras; adeta bir hazine gibi. Hala bizler de yetişkin birer kadın olarak annelerimizin öğütleriyle geleceğimize, bazılarımız hatta çocuklarımıza da ışık tutuyor, ışık oluyoruz. Eğer sizin de dünyalar güzeli bir kızınız varsa, ona annenizden gelen bilgiler ve kendi tecrübelerinizle harmanlanmış, paha biçilemez öğütler bırakabilirsiniz. Peki, bir anneden kızına öğütler, hangi konuları içermeli?

 

Öğüt vermek, özellikle zaman içerisinde ve yeri geldikçe parça parça tecrübeleri aktarmak elbette çok daha kolay. Ancak, aktarmanız gereken tüm bu önemli bilgileri, bir anda aklınıza getiremeyebilirsiniz. Henüz okula/işe başlayacak ya da evlenip yuvadan uçacak kızınızla baş başa oturup konuşmak isterseniz, kendinize konu başlıkları belirleyebilir, bu konularda ona öğütlerinizi aktarabilirsiniz. İşte bir örnek olması açısından, bir anneden kızına öğütler…

 

Merhamet bir insanın sahip olabileceği en önemli ve değerli özelliktir

Hep dilemez miyiz sevdiklerimiz için, "Allah iyi ve merhametli insanlarla karşılaştırsın" diye… Merhamet, bir insanın iyi bir insan olmasını sağlayan en önemli yapı parçası gibidir. Merhametli bir insan, çevresine, tüm canlılara iyi davranır ve onlara faydalı olmak ister. Zor durumlarında yardımlarına koşar; karşılıksız iyiliği bilir ve toplumda örnek davranışlar sergiler. Özellikle kadınların merhametli olması, onların yetiştirdiği çocukların da merhametli ve dolayısıyla iyi insanlar olacağına dair güven duyulmasını sağlar. Siz de kızınıza merhametli olmasını öğütlemeyi unutmayın. Hem kızınıza, hem de ondan sonraki nesillere yaşayacakları daha güzel bir dünya sağlayabilmek için…

 

Sabırla koruk helva olur

Hangi çocuk kolay büyüyor ki? Siz de kim bilir ne zorluklarla, ne endişelerle büyüttünüz yavrunuzu. Onu karşınıza alıp konuşabileceğiniz bir yaşa getirene kadar ne mücadeleler verdiniz ve elbette yine de var olduğunuz sürece vermeye devam edeceksiniz… Bu, muazzam bir sabrın meyvesi kuşkusuz ki. Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi sabır, elde edilecek olağanüstü değerler için zemin hazırlar. Olgunlaşmayı, pişmeyi, tecrübeyle yoğrulmayı ve dolayısıyla elde edilenin kıymetini bilmeyi sağlar. Bu nedenle, çocuklara, özellikle bir gün sizler gibi harika birer anne olmasını hayal ettiğiniz çocuklarınıza sabrı öğütlemeyi ihmal etmeyin. Ve elbette bu özellik, onların fevrilikten uzak, sağlıklı birer birey olması için de büyük önem taşıyor.

 

Saygı yalnızca insanlar değil tüm canlılar için gerekli

Saygılı, ağırbaşlı, ölçülü insanlar, ne yazık ki eğitim seviyesi ne kadar azsa o kadar artıyor. Bu yalnızca akademik eğitim değil, aynı zamanda mesleki eğitimler ve kurslarla, merakla da ilgili. Kendisine hayatta bir yer bulamamış, tutunacağı bir uğraşı olmayanlar, saygıya da sahip olamıyor. Okumak, merak etmek, çözmek istemek ve elbette yalnızca dersleri değil, hayata dair gizemleri çözmek istemek, insanları ağırlaştırıyor; düşünmeye ve yorumlamaya yönlendiriyor. İşte bunların her biri, saygıyı, doğaya, bilime, canlılığa karşı saygı duymayı da beraberinde getiriyor. Hayatın mucizelerini çocuklarınıza aktarın. Onları meraka sürükleyin ve bırakın onlar dünyanın, evrenin, hayatın ne kadar harikulade olduğunu görüp, yaşadıklarına, çevrelerine karşı saygıyı kendileri duymaya başlasınlar. Özellikle cinsiyet eşitsizliğinin yaşandığı ortamlarda bile, saygılı davranışlarıyla, takdirleri toplamayı başarsınlar.

 

Her şeyin sevmekle başladığını anlatın

Ayçiçeklerinin güneşe dönüşü gibi tüm canlılar da yüzünü sevgiye dönüyorlar. Sevgi dolu bir ses çağırdığında, onu gerçekten seven bir insan kendisine doğru yaklaştığında, hayvanların da onlara nasıl sevgiyle koştuğunu, kendilerini sevdirmek için türlü numaralar yaptığını bilirsiniz. Sevgi böyledir işte. Yaklaşımla ilgilidir. Sevgiyle yaklaşmak, en vahşi davranışları bile ehlileştirir ve zaten vahşetin altında da sevgisizlik yatar. Sevginin bu sihirli etkisinin, özellikle kadınların şifalı ellerinde birer mucizeye dönüştüğü bir gerçek. Dolayısıyla, kızınıza da mucizeler yaratabilmesi için sevgiyle yaklaşmanın önemini mutlaka anlatın.

 

Hoşgörünün herkese iyi geldiği gerçeğini aktarın

Hoşgörü öylesine çok yönlü bir ilaçtır ki hoşgörene de hoşgörülene de iyi gelir. İnsanlar, kendilerini yanında iyi htikleri, dışlanıp, farklılıklarından dolayı itham edilmedikleri insanların yanında, kendileri gibi davranabilirler. Bu da karşılıklı, dolaysız, koşulsuz, saf dürüstlüğü beraberinde getirir. Özellikle kadınların erkeklere karşı yaşadıkları güven probleminin altında, aslında hoşgörü eksikliği yatıyor. Kadınların, erkeklerde aradığı belli başlı özellikler olması, erkekleri zaman zaman yalan söylemeye itebiliyor. Elbette, yalan söylemenin sorumlusu olarak kadınları gösteremeyiz. Ancak, hem erkek hem de kadınların karşılarında kendilerine hoşgörüyle yaklaşan insanlar olduğunu hmeleri, karşılıklı dürüstlüğü de beraberinde getirecek. Dolayısıyla, kızınıza kendisi gibi dürüst davranacak insanlarla karşılaşması için hoşgörü göstermesi gerektiğini anlatmanızda fayda var.

 

Hayatta yapamayacağı hiçbir şey olmadığını bilmesini sağlayın

Hayatta her şey mümkün. Özellikle bunu anne olduktan sonra daha iyi anlamış olmalısınız. Mucizenizle karşı karşıya oturup konuşuyor olmak, sizin için bunun en iyi göstergesi. Ancak, kızınız belki de henüz bu mucizeyi tecrübe etmediği için hayatta bazı şeylerin imkansız olduğunu düşünerek, özgüvenini zedeliyor olabilir. Buna karşılık, sizin yapabileceğiniz en doğru hareket, ona her ne olursa olsun, her şeyi başarabileceğini, önemli olanın ne istediğine karar vermek olduğunu anlatın. Karar verdikten sonra, kararları doğrultusunda, istediği mesleğe, hayalini kurduğu yaşama kavuşabileceğini, bunun özgüvenle mümkün olduğunu anlamasını sağlayın.

 

Düşüncelerinde idealist davranmanın önemini bilmesini sağlayın

Bazı insanlar var ki idealleri uğruna, pek çok fedakarlıklar yaptılar. Bu fedakarlıklar her ne kadar kayıp gibi görünse de onlar toplumlar üzerinde saygınlıklarını, hatta ölümsüzlüklerini ilan etmeyi başardılar. Hayatta insanların idealleri olması, bu idealler üzerine yoğunlaşması ve bunun için çalışması, neye tutunacağını bilemeyen, hayatı bomboş geçen o tüm diğer insanlardan çok daha saygın ve örnek bir hayat sürmesini sağlar. İnsanlara can veren, umut veren tüm o buluşlar, ideallerinin peşinden giden insanlar sayesinde var oldular. Siz de kızınızla bunu konuşarak, geleceğin bilim kadınlarından birini destekliyor olabilirsiniz. Ona, hayatta neyi istiyorsa, o konuda en iyisi olabilmek için idealist davranması gerektiğini anlatın.

 

Affetmeye hemen şimdi başlamasını söyleyin

Herkesin birilerine kızgınlıkları, kırgınlıkları, öfkesi ve onlara dair olumsuz düşünceleri olabilir. Ancak tüm bu olumsuz enerji, insanların hayatta ilerlemesini ve mutlu olmasını engeller. İçinizden gönderemediğiniz, uğurlayamadığınız bu duygular, sizin gururunuz değil, yaşayacağınız olumsuzlukların nedeni olabilir. Dolayısıyla, kızınız için de aynısı geçerli. İçindeki öfkeyi, küskünlüğü dizginlemesini ve göndermesini söyleyin. Yaşam kalitesini artıracak bu özelliği ona kazandırarak, gelecekte daha mutlu bir insan olmasını sağlayabilirsiniz.

 

"Kontrollü ol ama kontrol delisi olma"

Annelerin, özellikle çocuklarıyla ilgili kontrol mekanizmasının her bir noktasına sahip olma arzusu, bazı noktalarda iyi olsa da her zaman o kadar da doğru bir davranış değil. Eğer tam bir kontrol delisi olduğunuzu düşünüyorsanız, kendinizden örnek vererek bunun ne kadar yıpratıcı olduğunu ona anlatın. Hayatta bazı şeyleri kontrol edebileceğini, özellikle kendisine dair davranışların kontrolünün tamamen kendisinde olduğunu, ancak dışarıya karşı bazen kontrol edemeyeceği durumlarla karşılaşabileceğini, bunun için de yalnızca temkinli olabileceğini ona anlatın. Aksi halde, hayattan keyif almayan, sürekli tetikte, huzursuz bir birey yetiştirmiş olursunuz. Bu, ilerleyen dönemlerde sinirsel bir rahatsızlığa dönüşebilir. Dolayısıyla, bırakın mutlu ve sorumluluk sahibi bir birey olsun. Otokontrol, zaten onu olumsuz durumlara karşı yeterince koruyacaktır

 

Gururlanmanın da değerli olduğunu gösterin

Kızınızla, her anne gibi gurur duyuyor olmalısınız. Ancak, normal şartlarda birileri adına gurur duymak, birileri adına sevinmek, sanki o başarıyı elde etmekten daha aşağı bir duygu gibi lanse edilebilir. Büyük kıskançlıkların altında da başkası adına mutlu olamamak yatar. Daha güzel bir kadın, daha başarılı bir başka kadın, daha uzun başka bir kadın, kısacası "daha"sı olan tüm kadınların, kızınız için birer kıskançlık objesi olmasına engel olabilirsiniz. Arkadaşları adına sevinmenin de sevinmek, mutlu olmak için bir yöntem olduğunu ve mutlu olmak varken kıskançlıkla mutsuz olmayı tercih etmenin ne kadar saçma olduğunu ona anlatın. Arkadaşlar, akrabalar, kısacası çevrenizdeki kişilerle gururlanmanın keyfini yaşamasını sağlayın. Dolayısıyla, ona birilerini örnek göstermek yerine, kızınızla birlikte siz de birileri adına mutlu olup, gururlanarak mutlu olmayı seçin.

 

Bir annenin kızına öğütleri, anne için de unuttuğu bazı detayları hatırlatmak için oldukça faydalı bir konuşma. Siz de kızınıza bir annenin kızına öğütleri arasından detayları, kendi tecrübelerinizle harmanlayarak anlatabilir, önüne parlak bir gelecek için altın basamaklardan birkaçını koyabilirsiniz. Geleceğin başarılı ve mutlu kadınları için siz de kızınızla tüm bu değerleri konuşmayı ihmal etmeyin."

Tüm annelerin Anneler Günü'nü kutluyorum.

Hoşça kalın.

Yazarın Diğer Yazıları