İkram Kali

Başbakan Erdoğan geldi gitti

İkram Kali

Van’a özel uçakla gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmaları kapsamında eski devlet hastanesi kavşağında toplanan kalabalığa seslendi.  

Erdoğan’ın konuşmasından ve alandan gözlemlediklerimiz ayrıntılar

 “ Van’ı yeniden inşa eden, bize kol kanat geren, teşekkürler uzun adam Van gönüllüleri” , “ Vanlıyam Şanlıyam Erdoğan’a Bağlıyam”,  “ Van sana inanıyor”  yazılı dev afişler asılmış, Türk bayrağı,  Erdoğan amblemli bayrak ve şapkalar dağıtıldığı alanda seçim dönemleri toplanan kadar kalabalık yoktu.  Alanın en heyecanlı ve sesi gür çıkan, bayrak sallayan kitlesi bayanların olduğu bölümdü.

Erdoğan konuşma platformuna çıkmadan önce Ak Parti İl Başkanı Zahir Soğanda ilk meydan konuşmasında hukukçu kimliğini ön plana çıkararak Ak Parti’nin ve Erdoğan’ın Türkiye ve Van’da yaptıklarını sıraladı.

Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanlığı seçim otobüsünden inerken platform arkasında kendisini il Başkanı Zahir Soğanda, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan ve bazı ilçe başkanları karşıladı.

Başbakan Erdoğan’dan önce Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı, Gaziantep Milletvekili Hüseyin Çelik kısa bir konuşma yaparak Erdoğan’a oy istedi.  12 yıllık Sağ Parti hükümetleri döneminde Van’a 15 katrilyon yatırım yapıldığına işaret eden Çelik Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ulusalcıların ve ırkçıların adayı olduğunu ileri sürdü. Çelik, HDP Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş’ı eleştirerek Ak Parti’ye geldiğinde gürlediğini,  ulusalcılara gedildiğinde ise sesinin kısıldığını söyledi.

Çelik’in konuşmasından sonra platforma çıkan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, boyununda Erdoğan’ın seçim kaşkolü asılı olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül, eski Denizcilik ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ak Parti Van Milletvekilleri Fatih Çiftçi,  Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici, Gülşen Orhan,  eski milletvekillerinden Kayhan Türkmenoğlu, Kerem Altun, İkram Dinçer, Yekta Haydaroğlu, Cüneyt  Karabıyık ve  bazı  illerin  milletvekilleri   ve Büyük Birlik Partisi  Van İl Başkanı Erdoğan'a destek için platforma çıkarak halkı selamladı. 

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Çatı Aday Ekmeleddin İhsanoğlu'nu destekleyeceğini söylerken BBP Van İl Başkanı Emin Muçir Erdoğan'a destek için platforma çıkıp halkı selamlaması dikkat çekiciydi.   BBP Van İl Başkanı’nın genel başkanına rağmen Erdoğan’ı açık bir şekilde desteklemesin arkasında bir dönem BBP Van il başkanlığı yapan 30 Mart yerel seçimlerinde Ak Parti listesinden Edremit Belediye Meclis Üyesi seçilen aynı zamanda Edremit Ak Parti İlçe Başkanı olan Halis Bayramoğlu’nun etkili olduğu kanısındayım.  
30 Mart yerel seçim çalışmaları kapsamına 27 Mart günü Van’da düzenlenen mitingde kısık sesiyle herkesi şaşırtan Erdoğan 4 ay sonra dün platforma eşi Emine Erdoğan ile birlikte çıkarak bu kez gür sesiyle Vanlıları selamladı.

Hemen söyleyelim

Erdoğan konuşmasında Van’ın duymak istediği vergi affı,   kentsel dönüşüm çifte standardı,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Edremit’te betonlaşma inadı,   Van’a stadyum gibi konulara değinmedi. 12 yılda 15 katrilyon yatırım yapıldığını söyledi. Çözüm sürecinden söz etti.  Cumhurbaşkanı seçildiği takdirde çözüm sürecinin devam edeceğini, 30 Mart seçimlerine  de bir cümle ile değinen Erdoğan, “Maalesef yerel seçimlerde büyükşehri BDP’ye teslim ettinz. Bunlar hizmetle gelmiyorlar, tehditle geliyorlar.” dedi.  Erdoğan, 10 Ağustos günü sandığa giderek korkuyu korkutun diye konuştu.

Her fırsatta CHP’yi Türkçe ezan okutmakla ağır şeklide eleştiren Başbakan Erdoğan konuşma platformunda Ensar Vakfı tarafından hazırlanan Kürtçe Kuran-ı Kerim ve mealini eline alarak “12 yıl önce bu kitapların devlet eliyle basılacağı söylense kim inanırdı. İşte biz hayalleri gerçeğe dönüştürüyoruz”  ifadesi dikkat çekiciydi.   Cemaate ağır yüklenen Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Pensilvanya ile mücadeleye devam edeceğini söyledi.  2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nda bayanlarda 67 kiloda gümüş madalya alan olimpiyat ikincisi olan Nur Tatar giydiği milli forma ve kuşağını Başbakan Erdoğan’a armağan etti.  

Dün alanın  fotoğrafı buydu. 

Van ekonomisi kaybetti

Dün Başbakan Erdoğan gelişi ve gidişi sonrası çıkan olayların tek mağduru, kaybedeni ise Van ekonomisi, Van esnafı,  tüccarı oldu.  Özellikle İran’dan Van’a ailesi, arabası il birlikte gelerek para harcayan, Van’da güzel birkaç gün geçirmeye çalışan Van ekonomisine katkı sunan komşu turistlerin yoğun olduğu bir günde hayat durdu. Esnafın ödeme gününde fatura ağır oldu.  Saatlerce süren olaylarda camlar kırıldı, canlar yaralandı.  

Başbakan Erdoğan Kürtlere verilen haklardan, gelinen noktadan söz ederken,  çözüm sürecinin yasal zemine kavuşturulduğunu  vurguladıktan kısa bir süre sonra Van’da yaşanan üzücü olayları nasıl ve neyle izah etmeli?

Artık birileri, sağduyu sahibi olan irade ortaya çıkmalı, Van’da yaşanan bu kötü gidişe engel olmalı,  gençlere de dur demelidir. Van kaybederse herkes kaybeder. Kaybedilen yerde kazanan hiç kimse olmaz. Van’da yazıktır günahtır. Van gazlı, sulu, göz yaşartan, sıkıcı, kapalı bir gün geçirdi.

Erdoğan Cumhurbaşkanlığını kazanabilir,  ama haberi olsun ki Van’da yaşayan insanlar çok kötü kaybediyor.

Ne diyelim? Keşke Başbakan Erdoğan Van’a gelmeseydi mi diyelim? 

Yazarın Diğer Yazıları