İkram Kali

Anne kafamda bit var!

İkram Kali

Sinema sanatçısı rahmetli Tarık Akan'ın, 12 Eylül 1980 askerî darbesinin hemen ardından, 1981 başlarında, Almanya'da yaptığı bir konuşma yüzünden yurda dönüşünde tutuklanmasını ve yargılanma sürecinin yanı sıra Atıf Yılmaz ve Şerif Gören gibi yönetmenler ile ünlü hukukçu Burhan Apaydın gibi pek çok tanınmış isim ve önemli olayla ilgili anılarının yer aldığı  'Anne Kafamda Bit Var' kitabından söz etmeyeceğim.

Eskiden okullarda saçlarının arası kum gibi  bitlenen çocukların evlerinin kapılarının önünde bacakları arasına alarak başlarını güneşli günde  sabırla, zahmetle temizleyen fedakar annelerin mücadelesini de anlatmayacağım.

Askerde, yuvalarda, yurtlarda, kreşlerde bitlenenlerin  yeri geldiğinde anlattıkları   'Bit Anıları'nı da anlatmayacağım.

Çocuğu  okulda bitlenmiş, ancak bunu kimseye belli etmeyen, mümkünse kendilerini tanımayan yabancı bir eczaneden bit karşıtı ürünler satın alarak başlattığı bit mücadelesini yıllar sonra  eşe dosta teselli  olarak çekinmeden anlatan annelerin öykülerini de aktarmayacağım.

Ama gerçek bir sorundan söz edeceğim.

Bazı okullarımızdan  "bit var!" ihbarı geldi.

Yıl 2018…

"Olabilir" demeyin bu devirde olmaması gerekir

Kentten kırsal alana nerdeyse tüm yolların kelebek taşı veya asfaltla kaplandığı, kitapların bedava verildiği, tüm evlerin su ve doğalgaz ile buluştuğu,  bilgi çağının yaşandığı bu dönemde okurlarımızda çocukların başında yığınla bit olması düşündürücüdür.

Bit salgını görünen okulların adını adresini vermeyeceğim. 

Çünkü amacımız üzüm yemektir, bağcıyı dövmek değil.

Kişisel hijyen ihmalinden kaynaklanan bitlenmenin hangi okullarda görüldüğünü araştırarak tespit etmek,  aileleri, öğrencileri, öğretmenleri tedirgin eden sorunla mücadele başlatmak görevi başta Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne sonra da ailelere düşer.

Biz uyardık, görev sizlerindir.

 

 

Vılen oğlum sen ğırsızsan

Yerel seçim süreci aday adayları üzerinden ısınmaya başladı.  Seçim ve adaylarla ilgili  ilginç fıkralar var.  Anlatacağım fıkra ama gerçek.

 Zamanın birinde belediye meclis aday adaylarından biri Vanlı esnafımızın iş yerini ziyaret eder.

-Abi Van'a dürüst, namuslu adamlar lazım. Meclis aday adayıyım. Adaylık verilirse bana oy verir misin der.

Sözünü esirgemeyen esnaf iyi tanıdığı toy politikacı adayından lafını esirgemez.

"Vılen oğlum sen ğırsızın tekisen sana nasıl oy verim" diye kısa bir yanıt verir.

 Sus pus olan adam,  çayını yarım bırakır çıkar ve aday  adayı olmaktan vazgeçer.

 

 

Seçimin rengi

Yerel seçimlerin havası ve rengi soruluyor.   Şu an itibariyle görünen hava durumu parçalı bulutlu, renk ise  gri görünüyor.  Zira siyasi partiler nitelikli hizmet verecek aday aramıyor, seçimi kazanacak adaylar arıyor.

Yazarın Diğer Yazıları