İkram Kali

Ak Parti Van’da neden kaybediyor?

İkram Kali

Van bugün Ak Parti Cumhurbaşkanı Adayı Başbakan Erdoğan’ı ağırlayacak.  Başbakan Erdoğan Van halkından cumhurbaşkanlığı seçiminde destek isteyecek.

Ak Parti Cumhurbaşkanı Adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 12 yıllık iktidarı döneminin en ilginç Van ziyaretini ve mitingini gerçekleştirecek.  Konuşmasında çözüm sürecine ve 12 yılda Van’da yaptıklarına rakamlarla değinecek.  Buna karşın 14 belediyeden ancak 2 belediye kazanabilen Ak Parti 30 Mart yerel seçimlerinde Van’da beklediği sonucu alamadı.  Başbakan seçim sonuçlarına değinip değinmeyeceğini, nasıl bir vurgu yapacağını dinleyip öğreneceğiz. Ancak değinse de,  değinmese de gerçek şu: Ak Parti Van’da 3 seçimdir kaybediyor?  Kaybetme nedenini siyasi bir projenin doğal sonucu olarak görenlerde var. Bunu neden yazdım. Başbakan önce teşkilatına ve vekillerine sitem etmelidir. Zira 3 seçimdir araba kaza yapıyor.

Ak Parti iktidarının Van’da önemli yatırımları, hizmetleri olmuştur.   En önemli, hizmetlerinden bir kısmı 2011 Van depreminden sonra gerçekleştirildi. Kış koşullarına rağmen bir yıl içinde TOKİ tarafından 17 bine yakın afet konutu yapılırken, Van’ın 50 yıllık ihtiyacını karşılayacak içme suyu şebekesi de bu süre içinde yenilendi.  Depremzede Van halkı afet döneminde yalnız bırakılmadı. Van Büyükşehir ilan edildi.   Yapılan yollar,  okullar ve diğer hizmetlerde var elbette.  Ancak vatandaşları huzursuz ve mutsuz eden,  heyecanını, ümidini tüketen bir gri hava var Van’da. Yapılmayan işler ve çözülmeyen sorunlarda duruyor.

30 Mart seçimlerinde büyükşehir ve ilçe belediyelerini kazanmak bir yana Ak Parti Van’da elindeki 5 ilçe belediye başkanlığını da kaybetti.  BDP’nin seçim başarısını bir kenarda tutarsak Ak Parti Van’da hep kaybediyor!  

Son 5 seçimi gözden geçirelim:

2004’te 38 bin oy farkla Ak Parti Van Belediyesi’ni kazandı

2007’de 70 bin oy farkla Ak Parti genel seçimden başarılı çıktı

2009’da 20 bin oy farkla Van Belediyesi’ni BDP kazandı.

2011’de 40 bin oy farkla BDP genel seçimden başarılı çıktı.

2014’te 60 bin oy farkla BDP Van Büyükşehir ve 11 ilçe belediyesini kazandı..

12 yıldır iktidarda olan Ak Parti diğer illerde oylarını yükselterek, hatta muhalefetin elinde olan önemli belediyeleri alırken Van’da mevzi ve seçim kaybediyorsa bunun nedenleri vardır.

Ak Parti Van’da neden kaybediyor?

Aile kuruluşu gibi yönetilen Ak Parti’nin Van’da neden başarısız olduğunu, seçimi neden kaybettiğini bu köşede defalarca yazdık. 4 milletvekili olan Ak Parti’nin bu şehirde neden kaybettiğini Van’ın hatırına bir kez daha yazalım.

  1. Ak Parti Van’da kar- zarar ortaklığına dayalı şirket mantığı ile yönetilmiştir.
  2. Ak Parti’de halk katmanlarından kopuk, akraba, ortak yönetim yapılanması hâkim olmuştur.
  3. Ak Parti Genel Merkezi’nin Van’a görevlendirdiği müfettişlerin,  koordinatörlerin,  milletvekili, belediye başkan adayları,  belediye meclis üyeleri, il ilçe listelerinin hazırlamasında Ankara’da etkisi olanların seçimlerin kaybedilmesinde ciddi sorumlulukları bulunmaktadır.
  4. Ak Parti’de kişisel maddi çıkarlar ön planda yer almıştır. Önce ben,  sonra yandaşlarım sonra da Van akla gelmiştir.
  5. Vatandaşın sesine, tepkilerine değer verilmemiş,   halka verilen sözler yerine getirilmemiş, popülist söylemler ile seçmen nezdinde siyasi güven kaybı yaşanmıştır.
  6. 30 Mart yerel seçimlerinde belediye başkan adaylarının büyük bir kısmı seçimi kazanması imkansız isimlerden seçilmiştir.
  7. Belediye meclis üyeleri aday belirlenmesinde genelde akraba, iş ortağı, ilçe hemşericiliği  ahbap çavuş  ilişkisi  esas alınmıştır. Toplum yapısı göz ardı edilmiştir.
  8. İhale, iş takibi yapan,  genelde kişisel çıkarlarını koruyan ve kollayan siyasi anlayış ve dışa yansıyan kavgalar, polemikler vatandaşları rahatsız etmiştir.
  9. Toplumun genel talepleri yerine getirilmemiş, vatandaşla adeta inatlaşma yaşanmıştır.
  10. Bakanlık nezdinde çözülmesi gereken sorunlarla ilgilenilmemiş, vatandaş sorunlarıyla baş başa bırakılmıştır.

Ak Parti Van’da halktan kopuk, halkla bütünleşmeyen, tepeden inmeci,  kişisel çıkarlara dayalı yönetim anlayışı değiştirmediği, akçeli şaibelerden arınmadığı, Van’ı kucaklamadığı sürece sonuç pek değişmeyecektir. Bu durumda 2015 genel seçimlerinde 2009’da başlayan düşüşün sürmesi muhtemeldir. Erken olmakla birlikte 2015 genel seçimlerinde HDP 5 Ak Parti 3 veya HDP 6 Ak Parti 2 milletvekili çıkarabilir.

Neden diyeceksiniz?

Yalınızca bir örnek.  Mesela Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Van’da 2011 depremi sonrası deniz geçip suda boğulmuştur.17 bin konutu yapan, her etaba cemaati olmayan bir cami düşünen  irade konutlarda insanların  sağlık ocağı, park,  yeşil alan, spor alanı, su gibi sosyal ihtiyaçlarını doğru dürüst karşılamamış sorunlarla samimi olarak  ilgilenmemiştir. İnsan mutluluğu göz ardı edilmiştir. Ne yapmış? Vatandaşa ait olması gereken parsele bina yapımı planlayarak betonlaşmayı teşvik etmiştir. Öte taraftan depremzede vatandaşlar TOKİ konutlarında yaşadıkları sorunlarını dile getirdiğinde yetkili yetkisiz kişilerin sorun çözmek yerine ima ederek incitici, kırıcı  “ nankörlük yapmayın, daha ne istiyorsunuz, başınızdan fazla” ifadeleri affedilir gibi değildir.

Vatandaşı ciddiye almadığınız sürece, bu şehrin sorunlarını insana değer vererek çözmediğiniz sürece, vatandaşa yalan söylediğiniz sürece, insanları geçiştirdiğiniz sürece tablo değişmeyecektir.

O nedenle neler yaptığınız değil, nasıl yaptığınız önemli ve değerlidir. 

Yazarın Diğer Yazıları