İkram Kali

AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı tamam gibi

İkram Kali

31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan yerel seçim heyecanı başladı. Partiler öncelikle seçim kazanacak isimleri, vatandaşlar ise vizyon sahibi, çalışkan, dürüst, toplumda sevilen sayılan, üretken, şehri ve insanlarını tanıyan, kültürlü, ilkeli isimleri başkan görmek istiyor.

Yerel seçimlere "kazanacak aday"larla girmeyi planlayan AK Parti'de başlayan seçim hazırlıkları, kongrenin yapılmasının ardından yoğunluk kazandı.

Yerel yönetimler için seçimi kazanabilecek,toplumda karşılığı olan 'bölgesinde sevilen yeni yüzler' bulmasına yönelik çok yönlü çalışmalar devam ediyor. Diğer taraftan aday belirleme süreci kapsamında  genel merkez anket yoklaması yapıyor. Mesela vatandaşların nabzını tutmak amacıyla telefonlara gönderilen mesajda "kimi  başkan olarak görmek istiyorsunuz?" diye soruluyor.

Toplantılarda belediye başkan adaylarının belirlenmesi için AK Parti'nin şehirlerde genel merkezin belirlediği bazı kişilerin, 'tebdil-i kıyafetle' sahaya çıkarak kimsenin haberi olmadan il ve ilçeler için önemli olan isimleri bulmaları isteniyor.

Bunların yanı sıra "Adayların açıklanması için son ana kadar beklenmesin. Teşkilatların istediği adaylara öncelik verilsin. Anket şirketleri bölgelerde aday belirleme çalışmalarında hileli yönlendirme yapabiliyor. Değerlendirmelerde anket şirketlerinden çok, partinin genel merkez ve teşkilatının görüşleri esas alınsın" gibi farklı yaklaşımların  ön plana çıktığı toplantıda İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Van, Diyarbakır gibi kritik iller için alternatif isimler üzerinde duruluyor. Kritik büyükşehir belediye başkan adayları için eski bakan ve eski milletvekillerinden görev verilecek bazı isimlerin adı  ön planda.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında geçen hafta yapılan MYK'da mahalli seçimlere yönelik hazırlıklar masaya yatırıldı. Toplantıda, yerel seçimlerde gösterilecek adaylarla ilgili izlenecek yöntem, izlenecek strateji, bir önceki seçimde kıl payı kaybedilen ve kazanılan yerlere yönelik özel kampanya yürütülmesi, adaylarda aranacak kriterler konusunda görüşler dile getirildi.

Toplantıda  Mart 2019 seçimlerinde AK Parti göstereceği başkan adaylarının 'insani özellikleri ön plana çıkan, sosyal belediyecilik ve yöneticilik kabiliyeti olan, ahlaki prensiplere uyan, zaman ve para yönetimini bilen isimlerden oluşacağına yönelik bilgiler kamuoyuna yansıdı. Parti yöneticilerinin; "Bir ismi açıkladığımız zaman vatandaşın 'Evet bu' diyeceği adaylarımız olacak. Başkanın ve ekibinin vatandaşa karşı yaklaşımı, ahlaki prensiplere uygunluğuna bakılacak" diye konuştukları belirtildi.

AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayının yanı sıra büyükşehir belediyesi seçiminin kaderini yakıdan etkikeyen seçmen yoğunluğunun olduğu İpekyolu, Edremit, Tuşba, Erciş ilçe belediye başkan adaylarının belirlenmesinde ince eleyip sık dokuyacağı kaydediliyor. Muhtemel aday isimlerinin tartışılıp değerlendirildiği gelen bilgiler arasında. Geçmiş seçimlerde başkan adayları ve meclis üyelerinin belirlenmesinde yapılan ciddi hataların bu kez tekrarlanmamasına özrn gösterileceği  ifade ediliyor.

AK Parti'nin yerel seçim stratejisiyle  ilgili basında yer alan güncel haberlerin yanı sıra edindiğimiz bilgilere göre Van Büyükşehir Belediyesi Başkan adaylığı için siyasi birikim sahibi güçlü bir isim üzerinde duruluyor. Bakan ve eski milletvekillerinden görev verilecek isimlerin görüşülüp tartışıldığı  Ankara'daki toplantılarda Van Büyükşehir Belediyesi Başkan adaylığı için tanıdık bir isim ağırlıklı olarak gündeme gelmiş.

O isim Hüseyin Çelik'tir.

Kürt ve Arap kökenli aileden gelen, Türk kökenli hanımı olan, bölgenin demografik, sosyolojik, politik yapısını iyi bilen, siyasi kariyer ve deneyim sahibi Hüseyin Çelik'in farklı gelişmeler olmaması durumunda Van Büyükşehir Belediyesi Başkan Adaylığı'na kesin gözüyle bakılıyor.

18 Nisan 1999 Milletvekili Genel Seçimlerinde DYP'den Van Milletvekili seçilen, 3 Temmuz 2001'de DYP'den istifa ederek AK Parti'nin kurucuları arasında yer alan, Milletvekili seçildiği ilk yıl TBMM Başkanlık Divanı Üyeliğine seçilen, TBMM'de Ak Parti Grubu oluştuktan sonra Grup Başkan Vekili olan, 3 Kasım 2002 Milletvekili genel seçiminde yeniden Van Milletvekili olarak parlamentoya giren,  58. Cumhuriyet Hükümetinde Kültür Bakanı olarak görev alan, 59 ve 60. AK Parti Hükümetlerinde Milli Eğitim Bakanı olarak yer alan Hüseyin Çelik'in adaylık durumunu  yakında öğreneceğiz.

Huseyin Çelik isminin başka nedenlerle de tercih edilmiş olabileceğini düşünüyorum.

Bilindiği gibi 2004 yerel seçimler yapıldığında Hüseyin Çelik AK Parti Hükümeti'nde Milli Eğitim Bakanı olarak görev yapıyordu. Etkili, belirleyici siyasi güce sahipti. Van ile ilgili konularda son karar veren isimdi. İstediğini yapabiliyordu. Ancak Çelik,  tüm itirazlara, uyarılara rağmen AK Parti Van Belediye Başkan adayı olarak dönemin mevcut belediye başkanı Burhan Yenigün ile 2009 da tekrar seçime girilmesinde ısrar etti. Sonuçta AK Parti hem seçimi hem de elinde bulundurduğu Van Belediye Başkanlığını kaybederek HDP'ye kaptırdı ve bir daha kazanamadı.

Kanımca AK Parti  Van Büyükşehir Belediyesi Başkan adaylığına Hüseyin Çelik'i aday göstererek 2009'da kaybettiği seçimi Çelik eliyle geri almak, bir baska ifadeyle cenazenin sahibi tarafindan kaldırılmasını istiyor sanki.

Bir süredir Vanlılar ile arası limoni olan, hatta siyasi bağlarını bir anlamda koparan, Gaziantep Milletvekili olduğu dönem kendisine giden bazı Vanlılara "ben Van milletvekili değilim, kendi milletvekillerinize gidin" dediği belirtilen Hüseyin Çelik'in de virgül bıraktığı siyasi hayatına Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile  devam etme  gibi bir düşüncesi olabilir.

Gelişmeleri bekleyip göreceğiz.

Yazarın Diğer Yazıları