İkram Kali

AK Parti, Türkmenoğlu ile son şansını kullandı

İkram Kali

Hafızaları yoklayalım.

Biraz gerilere giderek fotoğrafın tamamına bakalım.

AK Parti 2001’deki kuruluşundan 15 ay sonra katıldığı genel seçimlerde Van’da 7 milletvekilliğinden 6’sını kazanarak büyük bir başarı elde etti. 2007’de 7 milletvekilliğinden 5’ini alarak başarısını sürdürdü. 2011 seçimlerinde 8 milletvekilliğinden 4’ünü kazandı.  2015 Haziran seçimlerinde 8 milletvekilliğinin yalnızca 1’ni, 1 Kasım 2015 seçiminde ise 8 milletvekilliğinin ancak 2’sini elde ederek hüsran yaşadı.  

Halkta karşılığı olmayan adaylarla seçimlere giren, sağlıksız teşkilat yapılanmaları gerçekleştiren, çekişme, ihale, yolsuzluk, adamcılık, ötekileştirme iddialarıyla yıpranarak sürekli kan kaybeden Ak Parti, güven ve oy kaybını durduramadı.

 Ak Parti’de süren istikrasızlık, kan kaybı yerel seçimlerde de devam etti. 28 Mart 2004 Mahalli seçimlerinde Burhan Yenigün ile Van Belediye Başkanlığını kazanan AK Parti, 2009’da aday değişikliğine gitmeden Burhan Yenigün ile girdiği seçimi kaybetti. 2014 seçiminde Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kaybederek adeta çöken AK Parti, 13 ilçeden ancak 2 ilçe belediye başkanlığını alabildi.

15 yılda 5 genel, 3 de yerel seçim kazanan, 3 referandum ve bir Cumhurbaşkanlığı seçiminden de zaferle çıkarken AK Parti Van’da bu başarıyı gösteremedi.

 AK Parti’de yaşanan kötü gidişattan, başarısız sonuçlardan kimse kendisini sorumlu tutmadı. “Ben ve yandaşlarım kazansın, Van kaybederse kaybetsin” diyenler başarısızlıklara rağmen hiçbir şey olmamış gibi yollarına devam etti. Kar zarar mantığıyla, şirket gibi yönetilen AK Parti teşkilatında hisse kapma kavgaları yaşandı.  

Yaşanan sorunları, çekişmeleri, siyasi başarısızlığın arkasındaki nedenleri parti içinden gerçek partililer,  parti dışından oy veren vermeyen çeşitli kesimler sıkça dile getirdi.   Kimileri hain, kimileri düşman görüldü. Eleştiri yapanlar, zülfü yâre dokunanlar, doğruları yazıp çizenler aforoz edilmekle kalmadı pervasızca tehdit edildi.

 Ak Parti teşkilatının içinde bulunduğu sancılı hastalık durumu siyaseten kendi bünyelerine zarar verdiği kadar yeni yatırımlar, hizmetler isteyen, kentin ağır sorunlarının çözümünü bekleyen Van’a da büyük zararlar verdi. Van ve Vanlılar sürekli kaybetti.  Kentin toplumun genel sorunları yerine kişilerin çıkarları, küçük ve akçeli işlerle zaman geçirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti'de 'metal yorgunluğu' açıklamasının ardından verdiği talimatlarla  yıpranan, güven kaybı yaşayan teşkilatlarda değişim süreci başlatıldı. Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevlerini bırakmalarının istenmesinin ardından, bazı il başkanlarının istifaları istendi. AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda da  istifa ederek görevinden ayrıldı.

 Boşalan AK Parti İl Başkanlığı için 32 kişi aday olduğunu açıkladı. Adayların bir kısmı ciddi anlamda çalışma yürüttü. Genel merkez anketler düzenledi, nabız yokladı, temayül yoklaması ve yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdi.

Görevlendirilen troller de bu arada boş durmadı. Yalan yanlış algı yarattılar. Kulislerden sağlam bilgi aldığını iddia edenler her defasında yanıldılar. Kimleri sözde yorumlarda destekledikleri adayı ön plana çıkarmak için çırpındı. Kimileri kurnazlığa yattı.

Van’da görüşülen 32 isimden İbrahim Bozkurt,  İsmail Say, İkram Dinçer, Eyüp Acar,  Mehmet Utku, Kerem Altun, Kayhan Türkmenoğlu Ankara’ya çağrıldı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, milletvekilleri ve 7 adayla bir araya gelerek görevi 23. Dönem Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu’na verdiğini açıkladı. Van siyasi tarihinde ilk defa eski bir milletvekili bir partinin il başkanlığı koltuğuna oturacak.

Kim kaybetti?

İkiyüzlüler, kriptolar, kurnazlar, güce tapanlar, önce ben diyenler, kibirliler hüsrana uğrayarak  kaybetti.

Erdoğan kimsenin etkisinde kalmadan Van için, partisi için bir tercihte bulunarak yeniden yapılanma düğmesine de bastı.  

Ailesi, geçmişi, siyasi duruşu belli olan Kayhan Türkmenoğlu, dışarıda yaşayıp Van’dan geçinen vatan haini, millet düşmanı biri değil. Yatırımları da hayrı da Van’dadır.  Siyasi çizgisinde kaymalar sapmalar yoktur. Yaşadığı tüm haksızlıklara, zorluklara karşın inandığı, gönül verdiği partisini hiç terk etmedi. Çizgisini bozmadı. Partisi için ve seçim kampanyası harcadıklarını el altından gizemli yerlere fatura etmedi.  Ticari yaşantısında olduğu gibi insanlar arasında Türk, Kürt, Laz, Çerkez, kadın erkek, zengin- fakir, şu- bu diye ayırmadı.

Atama sonrası…

İlk dakikadan itibaren sosyal medyada destek ve memnuniyet mesajları yayınlandı. AK Partili olan, olmayan tüm kesimler umutlarını, heyecanlarını güzel dileklerle  yansıttılar. 

AK Partili, CHP’li, MHP’li, HDP’li, SP’li partili partisiz bazı isimlerden görüşler aldım.  Hepsinin ortak düşüncesi Kayhan Türkmenoğlu’nun AK Parti için son şans olduğu yönünde.  Dünkü mesajlar kentin Türkmenoğlu’nu kucaklayacağını yönünde.

Van’da doğup büyüyen ve yaşayan Van’ın siyasi potansiyelini, sorunlarını beklentilerini iyi bilen… Her kesimle saygı sevgi bağları olan Türkmenoğlu ile birlikte AK Parti bünyesinde yaşanan kanama şimdilik durduruldu.

Uzlaşma sağlandı. 

Sorumluluk, görev  artık Kayhan  Türkmenoğlu’nda.

Erdoğan’ın desteğini arkasına alan Türkmenoğlu’nun işi zordur, ama eli de güçlüdür.

Türkmenoğlu'nun kısa, orta ve uzun vadede yapması geren işleri var.

 Mesela;

 Ferit Melen ve Kinyas Kartal’ın siyasi anlayışı gibi kentte yaşayan tüm kesimleri samimi olarak kucaklamalı.

Teşkilatta cesur kararlar almaktan çekinmemeli.

Kırgınlıkları, küskünlükleri gidererek parti içinde birliği sağlayarak dengeleri korumalı.

Gelmeyenlerin ayağına gitmekten imtina etmemeli.

İhalecileri, kriptoları, çıkarcıları, önce “ ben” diyenleri kenara çekmeli.

İl ve ilçe teşkilatlarında, kadın kollarında, gençlik kollarında kirli işlere tenezzül etmeyen, Van’a sevdalı topluma saygılı olan ve ekip ruhuna inanan kişilere yer vermeli.

Kaybolan umudu, güveni, heyecanı yeniden sağlamalı.

Partisine yeni seçmenler kazandırabilmek için sesiz ve derinden 2019 seçimine çalışan diğer partileri dikkate almalı.

 Kurumlarda olduğu ileri sürülen ihale çetelerini dağıtarak, tüm esnaf kesiminin faydalanacağı şeffaf ihaleler yapılarak, doğrudan temin adı altında böl parçala yandaşını kolla saçmalıklarına son verilmelidir.

Kayhan Türkmenoğlu’nun devraldığı partisinin yüzde 30 civarında olan oy oranını 2019’da yapılacak seçimlerde yukarılara taşıyabilmesi için saygın, etkin ve çok çalışkan bir kadroyla yola çıkması gerekiyor.

Van halkı partiye, rozete, kimliğe, statüye, renge, dile, cinsiyete bakmıyor. Van halkı Van’ı siyaseten temsil edenlerin, yönetenlerin çalışmalarına, hizmetlerine, samimiyetlerine ve sorunları çözme başarısına bakıyor.

Kayhan Türkmenoğlu ve yeni oluşturacağı yönetimine başarılar diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları