İkram Kali

AK Parti Necdet Takva ile kazanır mı?

İkram Kali

AK Parti günlerdir beklenen adayını açıkladı. Arayışlar, spekülasyonlar, tahminler dün son buldu. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Ak Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (VATSO) Necdet Takva oldu.  

Temayül yoklamaları, anketler,  teşkilat görüşleri, milletvekillerinin yaklaşımları ince elenip sık dokunarak değerlendirildi. Son üç aday adayıyla yüz yüze görüşmeler yapıldı.  Bunların sonucunda ortaya çıkan tavsiye kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile paylaşıldı.  Son kararı veren Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Necdet Takva'nın AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olduğunu açıkladı.

Necdet Takva'nın aday gösterilmesinin siyasi çevrelerde, Vanlılar arasında farklı yansımaları oldu. Takva'nın adaylığını değerlendiren AK Partili kimi  çevreler sürpriz, kimi çevreler makul bulurken, kimi çevreler de tepkiyle karşıladı.  HDP'li çevreler  'hainlik' , 'ihanet' gibi benzeri tanımlamalarla tepki gösterdi. Atatürkçü, Milliyetçi çevreler ise Takva'nın HDP'li olduğunu, oy vermeyeceklerini belirten yorumlarını sosyal medyada paylaştılar. Bu tepkilerin zaman içinde farklı yönlere evrileceğine inanıyorum. 

Vanlı seçmenler nitelikli, çalışkan aday beklerken, AK Parti ve HDP'nin seçim kazanabilecek aday arayışında olduğunu bu köşede daha önce  yazmıştım.

Necdet Takva  da konuşmalarında AK Parti'den aday gösterilmesi durumunda bu teklifi memnuniyet ve onurla kabul edebileceği mesajını vermişti. Hatta 24 Haziran Milletvekili seçimlerinde AK Partiden adaylık beklediği de konuşuluyordu. O nedenle Necdet Takva'nın adaylığı benim için sürpriz olmadı.

Seçim süreci başladığı günlerde siyasetin nabzını tutabilecek bir grup dostumuzla sohbet ediyorduk.  Orada bulunan ve AK Parti kulislerinden doğru ve iyi haber alabilen bir arkadaşımız AK Parti'nin Necdet Takva'yı Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterme ihtimalinin yüksek olduğunu söylemişti.

Partiler seçmenleri ters köşe yapmaya devam ediyor. Partiler teşkilatları, seçmenleri  resmen şaşırtıyor, hayretlere düşürerek olmazların, herşeyin olabileceğini gösteriyorlar.  Görüş ayrılıkları, ilke falan artık kalmadı. Siyasi partiler özellikle de  bu seçimde adayların siyasi geçmişlerine, dünya görüşlerine bakmıyor. Seçimi kazanabilir mi kazanamaz mı ona bakıyor.

İki soru var.

Birincisi, Takva HDP seçmeninin oyunu alabilir mi?

İkincisi, seçimi kazanabilir mi?

Soruların yanıtına geldiğimizde…

BİR: Necdet Takva'nın dünya görüşünü, inancını, yaşam tarzını, aile geçmişini, HDP ile olan ilişkilerini ve yakınlığını bu kentin hepsi iyi biliyor.  Necdet Takva şimdi AK Parti'nin ''zencisi'', iki caminin'' be-namazı'' konumundadır. Ama insanlar gücü seviyor. Kim güçlüyse onun yanında yer almak artık doğal davranış oldu.  Bu bağlamda, dava adamı olduklarını söyleyen AK Partililerin Takva'nın yanında olup olmayacaklarını göreceğiz.  

İKİ: Van TSO da iki dönemdir başkanlık yapan Necdet Takva'nın artıları da var eksileri de.  Bir kere teşkilatçılığı, bir seçimin ince hesaplarla nasıl kazanabileceğini çok iyi biliyor. Dengeleri koruma, nabız tutma, nabza göre şerbet verme, sağ gösterip sol vurma, hitabet, etkileme, farkındalık yaratma, açıktan kavgaya girmeme,  az konuşup kestirmeden yol alma, sandığa sahip çıkma vb. konularda mahirdir.  Zaten bu yeteneğini iki seçimde gösterdi. Eksileri ise  alan değişmesi, kendisine olan  güvensizlik ve tepkileridir.

ÜÇ: Necdet Takva'nın adaylığına AK Parti içinden itiraz edebilecek, küskünlük yaratabilecek insanlar ne yapacak derseniz. Bence bir şey ifade etmeyecek. AK Parti içinde kümelenmiş, ruhu HDP'li kendisi AK Partili olanlar Takva'nın adaylığından memnuniyet duymaktadırlar.

DÖRT: Takva,  AK Parti'de oy kaybına neden olabileceği gibi oy kazanımı da sağlayabilir.  Başarılı olabilmesi çok büyük oranda HDP Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayına bağlıdır. HDP'nin göstereceği adayın kimliği, niteliği, toplumda karşılık bulan bir isim olması bunda etkili olacaktır. HDP çevreleri AK Parti'yi rakip görmüyor ama Takva'nın adaylığından rahatsızlık duyduklarını hissediyorum.

BEŞ: Necdet Takva kazanabilmesi için AK Parti'nin aldığı oylarının üstüne HDP seçmeninden yaklaşık 75-80 bin oy daha eklemesi gerekir. Bunu başarırsa tarih yazar.

AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva'ya başarılar diliyorum.  Kimin kazanacağını bilmiyoruz. Ama yeter artık Van kazansın diyoruz. 

İlk yorumlarımız bunlar.

Yazarın Diğer Yazıları