Ali Laleci

Merhum Necdet Özkaya'nın ardından…

Ali Laleci

Emekli Öğretmen, Gazeteci ve Yazar    

 

Eğitim camiasından bir çınarı daha ebediyete uğurladık…

 

Aynı mahallenin çocuklarıydık. Aynı okulun mezunlarıydık. Türk Milliyetçiliğinin önde gelen seçkin ve saygın şahsiyetlerindendi. Aslen Sivas ilinin zara ilçesinden olan Aile babasının nüfus memuru olarak Van ilimize atanmasından sonra mahallemizden evlenen babası Ökkeş beyin ikinci hanımından olan oğlu Necdet Özkaya kardeşimiz Vanlı şeyh Kahraman adıyla ünlü kişinin torunudur.

 

Necdet ÖZKAYA Milli Eğitim camiası içersinde ciddi, prensipli, çalışması ile Milli Eğitim Bakanlığının üst düzey yöneticiliğine kadar yükselmişti. Nitekim 1975'li yıllarda ortaöğretim Genel Müdürlüğü ve 1990'lı yıllarda Müsteşar yardımcılığı görevlerinde bulundu.

 

 

Hoş sohbet, dost ve arkadaşlarla birlikte olmaktan büyük zevk alan kardeşimiz ömrünün büyük bir kısmını Türk Milliyetçiliği fikriyatının hizmetine vermişti. Zaman zaman yerel basında da yazılar yazan Özkaya Van'da da özellikle İkinisan Gazetesinde makaleler yazardı. İkinisan gazetesi sahipleri Rahmetli Servet Mehterbaşıoğlu ve Nail Başıbüyük sayesinde bir ekol haline getirilmişti. Türk Milliyetçiliği düşüncesinin Van'da ki merkezi ve şaşmaz savunucusu olan İkinisan Gazetesi başyazarı merhum Servet Mehterbaşıoğlu'nun etkili yazıları ve gazetenin yayın politikası neticesi İkinisan Gazetesi Türk Matbuatı içersinde özel bir yere sahip olmuştu. İşte merhum Özkaya da böyle bir gazetenin bünyesinde yer almış yazarlardan biriydi.

 

Aslında Necdet Özkaya'yı anlatmak kolay bir iş değil. Ben şahsen kendimi bu değerli kardeşimizi anlatacak yeterlilikte olduğumu söyleyemem. Çok yönlü, yapıcı, toparlayıcı ve etkili yaşantısıyla boşluğu doldurulamayacak bir şahsiyetti. Cesur, atılgan, doğruya doğru, eğriye eğri demeyi asla ihmal etmeyen merhum Özkaya manevi dünyasında da ayrı bir özelliğe sahipti.

 

Vefat haberini duyduğum zaman bir an için nutkum tutuldu. Bu yazıyı kaleme almakla bu kıymetli kardeşime bir vefa duygumu yerine getirmek istedim. Ne derece başarılı olduğumu bilemiyorum. Ama takdir okuyucularımın olacaktır. Eh!.. İlahi bir emir olarak her nefis ölümü tadacaktır. Takdiri yüce yaradana ait olmak üzere zamanı geldi mi herkes bu şerbeti içecektir. Bize düşen İlahi takdire boyun eğmek '' İnne lillah ve inna ileyhi raciun'' demektir. Yüce rabbimden sevgili Necdet Özkaya kardeşime gani gani rahmet diler, tüm Aile efradına yakın dost ve akrabalarına ve Milli Eğitim camiasına taziyelerimi sunarım.

Yazarın Diğer Yazıları