Ali Laleci

ÇANAKKALE RUHU

Ali Laleci

Tarihimizde öyle zaferlerimiz var ki, bunlar ebedi olarak unutulmaz. Türk Milleti yaşadıkça taa… Asyadan Viyana ya kadar üç kıta da Türk mührü bulunur. 
Devlet-i Ebed Müddet anlayışı içinde asla unutmayacak ve o ruhun yaşatılması sayesinde Devletimizi sonsuza kadar yaşatacak şuurun diri tutulması kanaatine sahibim. Yaşatılması gereken o şanlı tarih saifeleri o kadar çokki, bunları unutmak yada unutturmak Milletimiz ve Devletimizin geleceği açısından en büyük felakettir.
İşte tarihi akış içinde, Malazgirt ten Çanakkaleye kadar kazanılmış tüm zaferleri düşünmek, o ruhu daima diri tutmak gelecek kuşakları bilgilendirmek açısından üzerimize vazifedir. Değerli okurlarım Çanakkale ruhundan bahsetmek şöyle bir sayfalık yazı ile mümkün değildir elbette. Ben bu konuda sözü olan sözü Çanakkalede Şehit olan Kol Ağası (Yüzbaşı) Mehmet Tefvik beye bırakıyorum. Yorumsuz ve ilavesiz, eksiksiz olarak yazılan bu mektubu aynen dikkatlerinize sunuyorum. (I)
BİR ŞEHİDİMİZİN SON SÖZLERİ
2 HAZİRAN 1916 da Çanakkale Harbinde bir İngiliz kurşunu ile yaralanmış olan Yüzbaşı Mehmet TEVFİK Şehit olmadan şu mektubu kaleme almıştır.
" Ovacık yakınlarındaki ordugahtan 18 Mayıs 1331 (1916) Pazartesi."
Sebebi hayatım, Feyzi Refikim,  Sevgili babacığım, Valideciğim; Arı burnunda ilk girdiğim müthiş muharebe de sağ yanımdan ve pantolonumdan hain bir İngiliz kurşunu geçti. Hamdolsun kurtuldum. Fakat bundan sonra gireceğim muharebelerden kurtulacağıma ümidim olmadığından bir hatıra olmak üzere şu satırları yazıyorum.
Hamdü senalar olsun Cenabı Hakka ki, beni bu rütbeye kadar ulaştırdı. Yine Mukadderat  ı ilahiye olarak beni Asker yaptı. Sizde ebeveynim olmak dolayısı ile beni Vatana ve Millete hizmet etmek için   nasıl yetiştirilmek lazımsa öylece yetiştirdiniz. Sebebi Feyzi Refikim ve hayatım oldunuz. Cenab'ı hakka ve sizlere çok teşekkürler ederim.
Şimdiye kadar Milletimin bana verdiği parayı hak etmek zamanıdır. Vatanıma olan mukaddes vazifemi yerine getirmeye çalışıyorum. Şehitlik rütbesine kavuşursam, Cenab'ı Hakkın en sevgili kulu olduğuma kanaat edeceğim. Asker olduğum için bu her zaman benim için pek yakındır.
Sevgili babacığım ve valideciğim. Göz bebeğim olan zevcem Münevver ve oğlum Nezihciğimi önce Cenab'ı Hakkın sonra sizin himayenize bırakıyorum. Onlar hakkında ne mümkün ise lütfen yapmaya çalışınız. Servetimizin olmadığı malumdur. Mümkün olandan fazla bir şey isteyemem. İstersemde boşunadır. Refikama ( Eşime ) yazdığım kapalı mektubu lütfen kendi eline veriniz. Fakat çok üzülecektir. O üzüntüyü giderecek şekilde veriniz. Tabii ağlayıp üzülecek, teselli ediniz. Allahu Tealanın takdiri böyle imiş. İsteklerim ve borçlarım hakkında refikamın (eşimin) mektubuna koyduğum deftere ehemmiyet veriniz. Münevverin hafızasında veyahut kendi defterinde kayıtlı borçlarda doğrudur. Münevvere yazdığım mektubum daha geniştir, kendisinden sorunuz.
Sevgili Babacığım ve Valideciğim, belki bilmeyerek size karşı bir çok kusurlarda bulunmuşumdur. Beni affediniz, hakkınızı helal ediniz. Ruhumu şad ediniz. İşlerimizin düzeltilmesinde refikama yardımcı olunuz. 
Sevgili hemşirem Lütfiyeciğim! Bilirsiniz ki sizi çok severdim. Sizin için gücümün yettiği nisbette ne yapmak lazımsa isterdim. Belki size karşı da kusur etmişimdir. Beni affet, mukadderat ı ilahi böyle imiş. Hakkını helal et, ruhumu şadet. Yengeniz münevver hanımla oğlu  Nezihe sende yardım et.
Hepiniz her gün beş vakit namaz kılınız. Bir vakit namazı kaçırmama ya dikkat ediniz. Ruhuma Fatiha okuyarak beni sevindiriniz. Sizi de Cenab-ı Hakkın lütuf ve himayesine tevdi ediyorum.
 Ey akraba ve ahbaba, Cümlenize elveda, Cümleniz hakkınızı helal ediniz. Benim tarafımdan cümlenize hakkım helal olsun. Elveda ! Elveda! Cümlenizi Cenab'ı hakka tevdi ve emanet ediyorum. Ebediyyen Allah'a ısmarladık. Sevgili babacığım ve Valideciğim.
  Oğlunuz
   Mehmet TEVFİK
  19 Mayıs 1331 (1916)
Zaferin 97. Yıl dönümünde aziz şehitlerimizi bir kez daha minnetle, rahmetle, şükranla anıyoruz.
(I) Türkiye Gazetesince yayınlanan Osmanlı tarihi ansiklopedisi Cilt 2 Sayfa 150-151

Yazarın Diğer Yazıları