YAPICIOĞLU: VAN'DA İKİ GENÇTEN BİRİ İŞSİZ

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Van'a gelen Hür Dava Partisi Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, 'Genç işsizlik, ülkedeki ortalama işsizliğin yaklaşık iki katıdır. Van'da iki gençten biri işsizdir, iş bulamıyor. Bu gençlere istihdam alanları oluşturulmalıdır' dedi.

Vansesi Haber Merkezi

Basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen Hür Dava Partisi Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, önemli açıklamalarda bulundu. Yapıcıoğlu, Kürt meselesinin halen devam ettiğini ve çözülmediğini dile getirdi.

Bize göre Kürt meselesi vardır ve çözülmemiştir”

Kürt meselesinin çözülmediğini söyleyen Genel Başkan Yapıcıoğlu, “Gündemdeki konulardan biri de Kürt meselesi. Yakın geçmişte Cumhuriyet Halk Partisi liderinin Kürt meselesinin çözümü ile ilgili bir açıklaması oldu. Bu vesileyle bir kez daha gündeme geldi ve HDP eski eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin vermiş olduğu cevap çerçevesinde tartışmalar yürüdü. Hükümet cenahından da böyle bir meselenin olmadığı dillendirildi. Bize göre Kürt meselesi vardır, çözülmemiştir, devam ediyor ve mutlak surette çözülmesi gereken Türkiye'nin en ağır sorunlarından bir tanesidir. Eğer Türkiye bu meseleyi çözerse, kendi iç meselesini çözerse, işte o zaman bölge ile ilgili, bölgesel güç olma iddiasında biraz daha emin adımlarla yol alabilir. Aksi takdirde kendi iç sorunlarını çözemeyen bir ülkenin, diğer bölgedeki meselelere müdahil olabilmesi, o konularda söylediklerinin yankı bulması, sonuç getirmesi, zor olacaktır.” dedi.

“Sınır kapısındaki geçişlerin normale dönmesi Van esnafını rahatlatacaktır”

Ekonomi ile ilgili sıkıntılara değinen Yapıcıoğlu, “Hem sanayi ve ticaret erbabıyla hem esnafla ve hem de vatandaşlarla bir araya geldiğimizde bu ekonomik sıkıntılar sıklıkla dile getirilmektedir. Van'da esnaf özellikle salgın hastalık nedeniyle ve kapanma dolayısıyla sıkıntılı bir dönem yaşadı. Halen etkileri devam ediyor. Kiralarla ilgili ciddi bir sıkıntı var. İşsizlik ülkenin de Van'ın da gündeminde. Esnafın sıkıntılarının bu denli büyük olması, elbette ülkenin diğer tarafındaki nedenlerin üstüne bir de burada sınır kapısı ile ilgili bir ilişkisi olduğunu düşünüyorum. Haklı olarak vatandaş şunu soruyor: ‘Türkiye dışarıdan gelen yabancı ülke vatandaşlarını kabul ediyor. Bu ülkelerden bir tanesi de İran. İran vatandaşları uçakla Ankara, İstanbul'a gidebiliyorlar. Ama neden kara sınır kapısından Van'a rahat bir şekilde giremiyorlar’ diye haklı bir şekilde soruyorlar. Bunu Van'dan sizler aracılığıyla bir kez daha buradan Türkiye kamuoyuna ve yetkililere duyurmuş olalım. Bir an önce sınır kapısındaki geçişlerin normale dönmesi Van esnafını da rahatlatacaktır. Çünkü Van ekonomisinin yüzde 60'tan fazlası hizmet sektörü. Bu hizmet sektörü de büyük oranda sınır kapısının kapalı olmasından olumsuz yönde etkilenmiş durumda.” ifadelerini kullandı.

“Adalet hiçbir şeye feda edilemez”

Güvenlik soruşturmasındaki mağduriyetleri yolsuzluk ve israf konusundaki soruyu da değerlendiren Yapıcıoğlu, şöyle devam etti: “Ekonomik sıkıntılarla ilgili vatandaşların genel kanaati yolsuzluk ve israfın bunlara neden olduğu. Adam kayırmaların yine milletin şikâyet ettiği başka bir husus. Hem burada hem başka yerde güvenlik soruşturmalarından yoğun bir şekilde şikâyet ediliyor. Son dönemlerde güvenlik soruşturmaların yerine ikame edilen bir mülakat sistemi var. Bu mülakat sisteminde de aslında gerçekten mülakata çağrılan kişilerin meslekleriyle ya da genel olarak bilgilerin ölçülmesi ile ilgili değil. Ama büyük oranda gizli yapılan güvenlik soruşturmaları sonuçlarına göre mülakata alınan kişilere puanlar verildi. Bu şekilde elendikleri çok yaygın bir kanaat. İdarenin her türlü eylem ve işlemi mutlaka hukuk denetiminde olmalıdır ve hiçbir şekilde hukuksuzluk yapılmamalıdır. Hukuk da adaletin tesisi için vardır. Adalet de kayıtsız, şartsız her dönemde, her zaman, herkese mutlak surette uygulanması gereken bir şey. Bizler HÜDA PAR olarak “önce insan, öncelik adalet” diyoruz, “dürüst siyaset, gerçek adalet” diyoruz. Adalet hiçbir şeye feda edilemez diyoruz. Bu konuda yapılan adaletsizliklerle ilgili vatandaşların yoğun şikayetleri vardır, biz de bunların takipçisi olacağız.”

“Van'da yaklaşık 2 gençten biri işsiz, iş bulamıyorlar”

Türkiye ortalamasının üstünde genç bir nüfusa sahip Van’da işsizlik ile ilgili açıklamalarda bulunan Yapıcıoğlu, “İşsizlikle ilgili rakamlar dönem dönem TÜİK tarafından açıklanıyor ama bu rakamlar sıklıkla eleştiriliyor. Bu rakamların gerçek rakamlar olmadığı yönünde yaygın bir kanaat var. Ama şu bir gerçek ki açıklanan rakamlar doğru bile olsa, özellikle genç işsizlik, Türkiye'deki ortalama işsizliğin yaklaşık iki katı durumundadır. Bazı bölgeler Van da bunlardan bir tanesi, yaklaşık 2 gençten birisi işsizdir, iş bulamıyor. Ama öte taraftan bazı esnaf veya reel sektör temsilcileri de eleman aradıklarında kalifiye eleman bulamamaktan şikâyet ediyorlar. Hem kalifiye eleman, deneyimli eleman arayan kişiler eleman bulamıyor hem de gençler işsizlikten yakınıyorsa, ortada bir sıkıntı var. Bize göre bu eğitimin planlanması ile ilgili bir sorun. Bazı mesleklerde ara eleman ihtiyacı çok olduğu halde bu elemanlar bulunamıyorken, üniversite mezunu gençler bile iş bulamıyorsa, bunun eğitim planlamasından başka bir izahı yok gibi geliyor bize. Mutlaka eğitim doğru bir şekilde planlanmalıdır” dedi.

“Van her gün biraz daha büyüyen bir köy gibi adeta”

Van'ın sorunlarına değinen Yapıcıoğlu, “Van'ın ekonomisinin yüzde 61'i hizmet sektörüne dayanıyor. Hizmet sektöründen sonra en büyük pay hayvancılık sektörüne aittir. Hayvancılıkla ilgili sıkıntılar var. Van'da küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinden dolayı yün ve deri işletme sanayiinin bulunmaması büyük bir eksiklik. Bu nedenle burada milyonlarca küçükbaş hayvan yetiştiği halde deri ve yünlerinin işlenememesi büyük bir eksikliktir. Mutlaka merkezi hükümet bu konuda bir ön ayak olması suretiyle bu yönde yapılacak olan işletmeleri teşvik edecek bazı adımlar atmalıdır.

“Van merkezinin en büyük sorunlarından biri de trafik sorunudur”

Van'a her geldiğimizde biraz büyümüş olarak görüyoruz. Ama Van her gün biraz daha büyüyen bir köy gibi adeta. Plansız olarak büyüyen bir şehir. Buraya mutlaka en az 50 hatta 100 yıl sonra planlanacak şekilde yeniden kalıcı bir planlama yapılmalı. Van bu görüntüden, bu halden kurtulmalıdır. Çevre yolu ile ilgili çok uzun süren bir süreç var. Bu anlamda 18'nci madde uygulaması ile ilgili yoğun şikayetler var. Van halkının sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulup, yeni çevre yolu projesinin tamamlanıp, şehir trafiğinin rahatlatılması yönünde talep ve beklentisi var.” şeklinde konuştu.

YAPICIOĞLU’NUN VAN ZİYARETLERİ

Hür Dava Partisi Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Van ziyaretleri kapsamında Vali Mehmet Emin Bilmez’i makamında ziyaret ederek, kentin sorun ve sıkıntıları hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Kadim Aşiretler Federasyonu Genel Başkanı Rasim Aslan, aşiret liderleri ve kanaat önderlerini ziyaret eden Yapıcıoğlu, gündeme dair soruları yanıtlayarak, partilerinin ilkelerini anlattı.

Van ziyaretinin ikinci gününde Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileriyle buluşan Yapıcıoğlu, STK temsilcilerini dinleyerek soruları cevapladı. Daha sonra Cumhuriyet Caddesi üzerindeki esnafları ziyaret eden Yapıcıoğlu, ablası vefat eden Hür Dava Partisi üyelerinden Mikail Gültepe ve annesinin vefatı nedeniyle Taner Hancıoğlu’na taziye ziyaretinde bulundu.

 

Bakmadan Geçme