YAPI DENETİM GÜÇLENDİRME SEMİNERİ

Van Vali Yardımcısı Altay Uslu, ruhsatı olmayan binaların güçlendirilmesinin mümkün olmayacağını belirterek, “Güçlendirilmesi yapılmayan binalara doğal gaz, su ve elektrik bağlanmayacak ve tanınan sürenin sonunda güçlendirilmesi yapılmadığı takdirde yıktıracağız” dedi.
Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde yaşanan depremlerin ardından ekiplerin orta hasar raporu verdikleri binaların güçlendirilmesiyle ilgili Van Valiliği ile Belediye Başkanlığı tarafından yapı denetim firma yetkililerine yönelik güçlendirme semineri düzenledi. Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü’nün bahçesinde kurulan çadırdaki Ertuğrul Günay Salonu’nda düzenlenen seminerin açılışında bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Altay Uslu, Van’da yapılan son incelemelerin ardında 10 bin civarında orta hasarlı konut olduğu belirtti. Bunların bina bazında değil, hane olduğunu ifade eden Vali Yardımcısı Uslu, “Eğer bunları 5 katlı binalar olduğunu düşünürken, 2 bin, yok 6 katlı bina olarak düşünürsek bin 600 bina orta hasarlıdır. Aynı şekilde 2 bin civarında da iş yerimiz orta hasarlıdır” dedi.
Vali Yardımcısı Uslu, yapılan ilk incelemenin ardında orta hasarlı bina sayısının daha fazla olduğunu ancak Van Valiliği’nin 3 üniversite ile yaptığı protokol gereği yapılan incelemenin ardında bu sayının düştüğü belirtti. Bu üniversitenin 9 bin 500 civarında konut incelediğini de vurgulayan Vali Yardımcısı Uslu, “Üniversitelerin yaptıkları performans ve ayrıntılı analiz sonucunda yaklaşık 5 bin 500 konut ağır hasara dönüştürüldü” ifadelerini kullandı.

ORTA HASARLI BİNALAR GÜÇLENDİRİLECEK DİYE YILLARCA BEKLEMEYECEĞİZ
Van’da çok fazla orta hazarlı bina ve iş yerinin bulunmadığının da altını çizen Vali Yardımcısı Uslu, orta hasarlı konutların güçlendirilmesi için 10 yıl vade ve sıfır faizle 15 bin TL ve iş yerleri için ise 5 yıl vade ve yüzde 4 faizle 10 bin TL kredi desteği vereceğini anlattı. Kredi kullanan vatandaşlar ilk 2 yıl geri ödemesiz, eşit taksitler halinde yıllık ödeyeceklerini söyleyen Vali Yardımcısı Altay Uslu, “Orta hasarlı olan binaların ağır hasarlıya veya yıkık bina statüsüne getirme imkanı bulunuyor. Zaten mevcut yasa ile ruhsatlı olmayan binaların güçlendirilmesi ve kredi verilmesi imkansızdır. Bu binalar güçlendirmezse doğal gaz, su ve elektrik de verilmeyecek. Sakarya depreminin sonunda orta hasarlı olan bazı binalar güçlendirilecek diye yıllarca beklendi. Biz bu duruma düşmek istemiyoruz. Bunun için güçlendirme süresini uzatmak istemiyoruz. Verilecek olan sürenin bitiminde orta hasarlı binaları hemen yıktıracağız” ifadelerini kullandı.

GÜÇLENDİRME YAPI DENETİM FİRMASININ GÖZETİMİNDE YAPILACAK
Vali Yardımcısı Altay Uslu’nun yaptığı konuşmasının ardından Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Cafer Giyik, katılımcılara Başbakanlığın ‘Güçlendirme Genelgesi’ ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. Giyik, ruhsat verilmesi mümkün olmayan binaların güçlendirilmesinin de mümkün olmayacağını kaydetti. Ruhsatlı olduğu halde valilikçe belirtilen süre içerisinde güçlendirilmesi yapılmayan binaları da yıktıracaklarının altını çizen Giyik, “Güçlendirme yapacak olan vatandaşlara güçlendirme kredisi dilimler halinde ve 5 taksit olarak ödenecek. Vatandaşlar binalarının güçlendirmesini mutlaka bir yapı denetim firmasının gözetiminde yapacak ve bitirdikten sonra da belediyeden kullanım izni aldıktan sonra oturabilecek” dedi.

RUHSAT ŞARTI ARANMAKSIZIN GÜÇLENDİRME KREDİSİNİN VERİLMELİ
Van Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Selma Aslan ise orta hasarlı olan ve ruhsatı olmayan bina sayısının çok olduğunu ve belediyenin bunun altında kalkmasının mümkün olmadığını ifade etti. Aslan, ruhsat şartı aranmaksızın güçlendirme kredisinin verilmesine taraf olduklarını kaydetti.
Daha sonra Vali Yardımcısı Uslu, AFAD Müdürü Cafer Giyik, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Taha Al ve Belediye İmar ve Şehircilik Müdürü Aslan katılımcıların sorularını cevaplandırdılar.
vanhaber,atauslu,güçlendirme,van

Bakmadan Geçme