Yağmur okul ve iş yerlerini su altında bıraktı

Van’da önceki gün yağan şiddetli yağmur sonrası Sempaş, Polatoğlu ilk ve ortaöğretim okulları, bazı ev ve iş yerleri sular altında kaldı.

İlhan Siyahtaş

Önceki gün Van’da etkili yağan yağmur  özellikle okul ve iş yerlerinde etkili oldu. Kentin altyapısı yetersiz olunca 2013-2014 yılı eğitim öğretim döneminde eğitime açılan İpekyolu  Sempaş İlk ve Ortaöğretim Okulu ve Tuşba Polatoğlu İlk ve Ortaöğretim okullarının yanı sıra çok sayıda ev ve iş yeri sular altında kaldı.  Yağmur suları farklı yerlerde çok sayıda ev ve iş yerini basınca belediye itfaiye ekipleri yağmur sularının tahliyesinde yetersiz kaldı.

Şiddetli yağmurun kısa sürede sele dönmesi Van’da hayatı olumsuz etkiledi. İpekyolu ilçesi Karşıyaka Mahallesinde inşaatı tamamlanarak bu yıl eğitime açılan Sempaş İlk ve Ortaöğretim okulunda öğretmen ve okul görevlileri birken suları kendi çabalarıyla boşlatamaya çalıştı.

Polatoğlu İlkokul ve Ortaokulu sınıfları, kazan dairesi, koridorlar sular altında kalınca eğitim bir süre aksadı. Yıllardır her yağmur yağdığında okulun yağmur suları altında kaldığını ve bugüne kadar hiçbir önlem alınmadığını  öne  süren veliler  gereken önlemin alınmasını istediler.  Okulları  yağmur  sularının basması  üzerine Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin okullarda incelemelerde bulundu. 

İş yerleri su altında kalan esnaflar kendi imkânlarıyla biriken suları boşaltı. Her yağmur yağışında su baskını yaşadıklarını söyleyen esnaflar, kentteki alt yapının işlevini yerine getiremediğini, itfaiyenin yetersiz kaldığını belirttiler.

Edremit Şabaniye mahallesinde de evlerin bodrumları, tandır evleri sular altında kaldı. Su baskını nedeniyle maddi hasarın meydana geldiğini belirten Şabaniye Mahallesi Muhtarı Çetin Bilir “ Daha önce DSİ ye ait olan drenaj kanalının 2013 yılında kapatılmasından sonra yüksek yamaçlardan gelen yağmur suları sele dönüşerek dere yatağında bulunan yaklaşık elliye yakın evin su altında kalmasına neden olmuştur. Yağmur suları bazı evlerin birinci katına kadar yükseldiği oldu. Vatandaşlarımız dere yatağına yetkililerin çözüm bulmasını istiyor” diye konuştu.     

Evini su basan Şabaniye Mahallesi sakinlerinden Nusret Avcı “Sel suları evlerimize ciddi zararlar verdi. Çoluk çocuk kendi imkânlarımızla evlerimizden su tahliyelerini yapmaya çalıştık. Yetkililerden dere yatağının biran önce ıslahını gerçekleştirmelerini istiyoruz” dedi. 

Bakmadan Geçme