Ve bir yaz akşamı...

Siz hiç kavak ya da söğüt ağaçlarının yaz rüzgârında çıkardığı hışırtının bir ninniye dönüştüğünü fark ettiniz mi? 0 sesle uykuya daldığınız ve o sesle uyandığınız oldu mu?
Siz hiç pencerenizin yarı açık kanadından tülleri havalandıran rüzgârın odanıza doldurduğu iğde çiçeklerinin kokusuyla mest oldunuz mu?
Aynalı çatılı evimizin hemen önünde yaşlı babamızın dikip büyüttüğü kavak ağaçları yaz gecelerimizin büyülü tınısını oluştururdu.  Acem mahallesinin dereden açılıp askeri kışlaya doğru uzanıp giden yolun kenarındaki kuş iğdelerinin Haziran'da başlayan ve Temmuz'a kadar devam eden mis kokusu şimdilerde kaldı mı bilmiyorum. Bildiğim o küçük tepeliklerin arasına yayılmış yeşilliklerin köklendiği ve acımasız nüfus artışı ile kırsal göçün bir araya gelerek plansız ketleşmeyi yaratıp tüm güzelliklerin üzerine betonu yığdığıdır.
Bir iki yıldır kavak ağaçlarının hışırtısına andıran sesi buldum. Küçük bir masa vantilatörünü çalıştırıp en düşük ayarda tuttuğumda hem sıcaktan kurtuluyorum, hem de baba ocağındaki evimin önündeki kavak ağaçlarının yapraklarının çıkardığı sesin benzerini dinleyerek uykuya dalıyorum. Henüz o çok sevdiğim iğde kokusunun deodorantını ya da kozmetik ürününü bulamadım. Onun yerine özgün hali olmasa da leylak kokusunu arada bir zamana ayarlı tıslayan makinesinden etrafa yaymaya çalışıyorum.
Antalya kavruluyor. Poyrazın öfkesi dindi mi bir başka belaya dönüşüyor sıcaklık nem olup havadaki oksijeni çepeçevre sararak. Bu yüzden termometrelerdeki sıcaklık derecesi de yükseldikçe yükseliyor dolayısıyla da soluk alma hayli güçleşiyor.
Akdeniz'i yaşam yurdu edinenler için Haziran'dan Eylül ayına kadar iki seçenek var…
Birincisi yaylalara göç etmek.
İkincisi denize en yakın noktalarda yaşamak.
Bütün bunları yapma şansı yoksa eğer, yağlı yiyeceklerden kaçınmak, alkolsüz bol sıvı almak ve sıkça duş yapmak en iyi yöntemler. Benim favori içeceğim serin bir bardak suya atılmış ince kesilmiş bir dilim limon.
İçinde olduğumuz günler ise Ramazan ayı günleri… Niyet edenlerin de iyi niyetli olanların da çok dikkat edeceği Temmuz ayının yarısına ulaşsak da sıcakların aynı tempoda sürüp gideceğini unutmamalı.

Bakmadan Geçme