VATSO YÖNETİMİNDEN TARLA ZİYARETİ

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu ve VATSO Meclis Başkanı Ata Altay, beraberindekilerle birlikte sebze üretiminde yeni bir dönem yaşayan,  çok sayıda üretecinin sebzecilikle uğraştığı Gevaş ilçesindeki bir sebze ve meyve tarlasını gezdi.

VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, toplam 270 dönümlük alanda yapılan asma domates, asma salatalık, patlıcan, çarliston biber, sivri biber, dolmalık biber ile kavun ve karpuz üretimi yapılan VATSO Yönetim Kurulu üyesi Metin Abi’ye ait tarlaları tek tek gezerek yetiştirilen ürünler hakkında bilgi aldı. VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Nadiroğlu’na bilgi veren Abi, nisan ayının ortalarında mevsim koşullarının iyi gitmesi halinde kasım ayına kadar üretim yaptıklarını ve bu süre zarfından günde ortalama 80 kişiyi çalıştırdıklarını belirtti. Çalışanların büyük bölümünün bayanlardan oluştuğunu da ifade eden Abi, “Vanlı üreticiler olarak şu an ürettiğimiz sebze ve meyve Van’ın günlük ihtiyacının yakınını karşılıyor. Ürünlerimizi günlük olarak taze bir şekilde müşterilerimize sunuyoruz. Verdiğimiz sebze ve meyve hemen pazara sürüldüğü için raf ömrü de uzun oluyor” dedi.

 Van ve Gevaş Gıda ve Tarım ve Hayvancılık müdürlükleri yetkililerinin kendilerine verdiği desteklerden dolayı teşekkür de eden Abi, “Biz Van’da böyle bir üretime başladığımız zaman gerek Gevaş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gerekse Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bizlerle yardım konusunda sürekli istişare halinde oldular” şeklinde konuştu.

İlin ekonomisine büyük katkı sağlayan bu tür üreticilerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirten VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu ise, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca Tarım Kırsal Kalkınma Yatırımları Desteklemesi Programı kapsamında üreticilere yüzde 50’isi hibe olmak kaydıyla verilen alet ve ekipman desteğinin artırılması gerektiğini söyledi. Nadiroğlu, özellikle sebze ve meyve üretimi yaparak hem ilin ekonomisine katma değer sağlayan hem de işsizliğin azalmasında büyük pay sahibi olan üreticilere 5 dekardan az olmamak kaydı ile sağlanan mazot ve gübre desteğinin yanı sıra tohum desteğinin de verilmesi gerektiğini vurguladı. Nadiroğlu, “Nüfusu 75 milyonu geçen Türkiye’de tarımsal üretimin değeri her geçen gün artmaktadır. Güney illerinde ve Çukurova’da yılda 3 mahsul alınırken, bölgemizde mevsimsel koşullardan dolayı ancak bir kez ürün alınabiliyor. Bunun için bölgemize pozitif bir ayrımcılığın yapılması gerekmektedir. Özellikle de son yıllarda köylerden kentlere hızlı bir şekilde devam eden göçü, köylülerin köylerinde üretime özendirerek durdurabiliriz. Bu da verilecek olan desteklerle mümkün olacaktır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca Tarım Kırsal Kalkınma Yatırımları Desteklemesi Programı kapsamında üreticileri yüzde 50’si hibe olmak kaydıyla verilen alet ve ekipman desteğinin yanı sıra çiftçilerin işlerini rahatlıkla yürütebilmeleri için traktör gibi iş makinelerine de destek vermesi gerekir” dedi.

 VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu’nun Gevaş ziyaretine, VATSO Meclis Başkanı Ata Altay ile Yönetim Kurulu Üyeleri Hacı Tugay, Ramazan Yorulmaz, Mustafa Kantarcıoğlu, Erdoğan Gökhan, Serdar Orhun, Mustafa Karaduman da eşlik etti. vanhaber, van haber, van, haber
vatso, gevaş, üretim, mirza nadiroğlu

Bakmadan Geçme