Vatandaşlara Ambulans Uyarısı

Van İl Sağlık Müdürlüğü Dr. Bilal Acar, ambulansa öncelik tanınmamasının bir anda vakada gecikmeyi, dolayısıyla sorunları ortaya çıkardığını belirterek, “O yüzden toplumsal farkındalık 112’yi bir üst basamağa çıkartacaktır” dedi.

İl Ambulans Servisi Başhekimliği tarafından 112 Acil Servis personeline yönelik verilen Van Ticaret Borsası (VANTB) toplantı salonunda verilen Sağlık Hizmetleri Kalite Standartları Eğitimi’ne Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, VANTB Yönetim Kurulu Başkanı Salman Toprak ve 112 Acil Servis çalışanları katıldı. Eğitim programı öncesi bir konuşma yapan Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, trafikte vatandaşların ambulanslara yol verme konusunda daha duyarlı olmalarını beklediklerini söyledi. Dr. Acar, “Son 12, 13 yıldır sağlık alanında çok ciddi devrim olmuştur. Bununla beraber 112 acil hizmetlerinde de aynı şekilde çok ciddi bir yapılanma ve değişim dönüşüm gerçekleşti. Bundan yaklaşık 13, 14 yıl önce bu ilde sadece bir ambulans vardı, yaklaşık 10’da 122 Acil Servis çalışanı vardı. Şu anda sadece burada yaklaşık 150 personel ve toplam 80’den fazla ambulans var. Uçak ambulans var, helikopter ambulansımız var, 2 tane motor ambulansımız var. Tabi her şey maddi değildir. Maddi imkanlar doğrultusunda bazı şeyler alabiliyorsunuz, verebiliyorsunuz. Ancak insan kaynağı, insan faktörü çok daha önemlidir. Yani siz çok ciddi yatırımlar yapabilirsiniz; ambulanslar, donanımlar alabilirsiniz, ama örneğin bir trafikte iki aracın bir ambulansa yol vermemesi hizmet sunumunu çok ciddi şekilde etkiler. Ambulansa öncelik tanımaması bir anda vakaya gecikmeyi, dolayısıyla sorunları ortaya çıkarır. O yüzden toplumsal farkındalık 112’yi bir üst basamağa çıkartacaktır. İnşallah hem ambulansların trafikteki vatandaşlar tarafından öncelik verilmesi hem de 112 Komuta Kontrol Merkezi’ne olan asılsız çağrıları, gereksiz çağrıları azaltması konusunda toplumsal bir duyarlılık, toplumsal bir farkındalık oluşması lazım” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmanın ardından 112 Acil Servis çalışanlarına yönelik 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, el hijyeni, kişisel koruyucu ekipmanlar ve kullanımı, atık yönetimi, yangın söndürme ekipmanları ve kullanımı, güvenlik raporlama sistemi, bilgi güvenliği, çalışan güvenliği komitesi konularında eğitim verildi. 
Programın sonunda İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar tarafından VANTB Yönetim Kurulu Başkanı Salman Toprak, Genel Sekreter Tarkan Güven ve Genel Sekreter Yardımcısı Eser Yıldız’a eğitime verdikleri katkıdan dolayı birer plaket verildi.

Bakmadan Geçme