Vatandaşa 'oh dedirtecek' haber!

Otobüs bileti fiyatlarına alt ve üst sınır koyduklarını hatırlatan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, önümüzdeki dönemde uçak bileti fiyatlarına da eğileceklerini belirterek, “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü üzerinde çalışıyor, uçak biletine tavan fiyat getirebilir” dedi.
11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şurası 2013 Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Yıldırım, resmi tatillerde artan uçak bileti fiyatlarıyla ilgili olarak, şunları söyledi:
“Bayram veya resmi tatillerde sadece Türkiye’de değil, dünyada da taşımacılar en fazla bu dönemlerde iş yapıyorlar. Burada da tabii biraz fırsatçılık oluyor. Bunun önüne geçmenin yolu, arz talep dengesini sağlamak. İkincisi de vatandaşlarımızın seyahat programlarını çok önceden yapmaları. Bu tek taraflı olacak bir şey değil. Eğer arife günü seyahat etmeye karar verdiyseniz bunun bir bedeli olacak. Buna razı olmanız gerekir. Orada 60-80 liralık bilet bulmayı umut ediyorsanız bu mümkün değil.”
Vatandaşın seyahate son dakika karar vermesinin fiyat artışı için bir mazeret olmadığını, bu konuda yetkilerinin bulunduğunu dile getiren Yıldırım, “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tavan fiyatı getirebilir. Bu konuda zaten bir çalışma içerisine girdik. Maliyet bazlı bir çalışma içerisine girdik. Fırsatçılılık ayrı bir şey, arz talebin oluşması ayrı bir şeydir. Arz talebin buluşmasına diyecek bir şeyimiz yok ama iş fırsatçılığa dönüşürse... Bu konuda kuralları daha etkin hale getirmek istiyoruz” diye konuştu.
‘Vatandaşı soymaya hayır’
Piyasalara müdahale etmenin en son tercih edilecek bir iş olduğunu, piyasanın kendi makul anlayışı içerisinde dengesini bulması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Bunun bilinmesini isteriz. Keyfilik olmaz, fırsatçılık olmaz. Rekebate evet ama vatandaşı soymaya hayır diyoruz. Onun tebdirini de alacağız. Onu da bu vesileyle ifade etmek istiyorum” dedi.
‘3. köprüde gidişat iyi’
3. köprü projesini de değerlendiren Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
“3. köprü ile ilgili gidişat çok iyi. Düşündüğümüz takvimin de biraz ilerisinde olduğumuzu söyleyebilirim. Köprü kuleleleri çıkmaya başladı. Hiç ara vermeden, kalıp iki metrede bir yüksele yüksele gidiyor. Dünyanın en yüksek kuleleri olacak bildiğiniz gibi, 322 metre. Üzerinden demiryolu geçen en geniş köprü olacak, 59 metre. 4 gidiş, 4 geliş, 2 de tren hattı. 10 şeritli bir köprüden bahsediyoruz.”
Marmaray’da geçiş ücreti
Marmaray’da geçiş ücretlerinin henüz belirlenmediğini ancak makul bir fiyat olacağını kaydeden Yıldırım, “Başbakanımız bakacak. Bu arada Marmaray’ı da inşallah 29 Ekim’de açılışa hazır hale getireceğiz” dedi.
Körfez geçişinin 35 dolar olacağını kaydeden Yıldırım, “Yüklenici isterse bunun altında da fiyat uygulayabilir ama onun üzerine çıkamaz. Ama biz onu aşağı yönlü değiştirirsek farkını bizim vermemiz lazım. Öyle bir ihtiyaç sözkonusu olursa bakarız. Ama böyle bir şey sözleşmede yok. 1.5 saatte gideceği yeri 6 dakikada geçecek. İzmir’den İstanbul’a 3-3.5 saatte geleceksiniz” diye konuştu.
‘Ölümlü kazalar azaldı’
Bakan Binali Yıldırım, Ramazan Bayramı’nda ölümlü trafik kazalarında yüzde 11.5 azalma olduğunu söyledi. Yıldırım,
“Arife günü dahil beş gün boyunca 86 vatandaşımızı kaybettik. Trafiğin bir önceki bayrama göre bir kat daha artmasına rağmen. Kurban Bayramı biraz daha uzun olacak. Yolların kralı olmaz, yolların kuralı olur, bunu unutmayın, sevdiklerinizi üzmeyin” dedi.
‘Turkcell atamaları geçici’
Bakan Yıldırım, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) yakın zamanda Turkcell’e ek iki üye daha atamasına ilişkin olarak da, “Bu geçici bir tedbirdir. Ne zaman ki şirket ortakları aralarındaki ihtilafları hallederler o zaman tekrar işler normal seyrine döner” diye konuştu.

Bakmadan Geçme