Vatan Partisi Van İl Başkanı Akile Çevik Elektrik dağıtım şirketleri kamulaştırılmalı

Yüksek elektrik fiyatlarına değinen Vatan Partisi Van İl Başkanı Akile Çevik, 'Ülkemizin şuan ekonomik ve enerji anlamında önemli sorunları var. Bu sorunların muhakkak çözülmesi gerekmektedir. Üreten devlet, dağıtım şirketlerine ileten devlet ama pazarlayan dağıtım şirketleri, halkımız haklı olarak tepki göstermeye başladı. Elektrik dağıtım şirketlerinin muhakkak kamulaştırılması gerekmektedir' dedi.

Burhan Ergin

Vatan Partisi Van İl Başkanı Akile Çevik gazetemizi ziyaret ederek imtiyaz sahibi Erdal Perihan ile görüş alışverişinde bulundu. Vatandaşların ve esnafların yüksek elektrik faturaları hakkında açıklama yapan Çevik, “Hükümet zamları geri almalı ve ucuz elektrik üretmelidir. Daha önce 34 kuruştan satılan elektrik bu sene 31 kuruşa düşürüldü. Vatandaşlara ulaşması 2 lira 6 kuruş, arada çok korkunç bir fark var” diye konuştu.

Vatan Partisi olarak İstanbul kanalına karşı olduklarını söyleyen Çevik, “İstanbul kanalına aktarılacak para Güneydoğu’da sulama kanalına aktarılabilir. Çiftçilerin borçları kapatılabilir veya bu bölgede yapılacak göletlerle tarım daha da elverişli hale getirilebilir” şeklinde konuştu.

Seçimin zamanında yapılacağını belirten Çevik, “Seçim olması gereken tarihte yapılacak. Seçime şuan 16 aya yakın bir zaman var. Vatan Partisi hiçbir ittifakın içinde değil. Eleştirilmesi gereken yeri eleştiririz. Yapılmış iyi bir şeyler varsa onaylarız” dedi.

“Van tekstil istismar cenneti olmuş”

Van’ın tekstil alanında çok istismar edildiğini belirten Çevik, “Van’a gelmek benim kendi tercihim, kendi seçimim ve çok iyi bir karar vermiş olduğumu da Van’da geçirmiş olduğum 3 aylık zaman içinde gördüm. Van’a geldiğim zaman dikkatimi çeken ilk şey aman tanrım ne kadar çok kahve, okey salonu, çay evi var dedim. Burada oturan insanların ve gençlerin bir yerlere kanalize edilmesi lazım. Sonra bunun kültürün bir parçası olduğunu düşündüm. Çünkü Doğu Anadolu Bölgesinde sokakta oturma kültürü genellikle var. Yıllardır uygulanan yanlış politikalardan veya terörden dolayı bu bölgede yaşayan insanlar çok acı çekmiş ve üzülmüştür. Denilebiliyor ki Van tekstil cenneti, tekstil merkezi ama gördüğüm ve yaşadığım olaylarla Van’ın aslında bir tekstil cenneti olmaktan ziyade tekstil istismar cenneti olmuş, bunu birinin dile getirmesi lazım. Bunun açıkça söylenmesi gerekmektedir. İstanbul’daki şirketler burada gelip üretim yapıyor. Belki ücretlerini gerçek anlamda ödüyorlar ama buradaki ücret dağılımının son derece haksız olduğunu da görüyorum. İhracatı da dolayısıyla İstanbul firmaları yapıyor. Bu da bölgenin ayrı bir sorunu. Çözülmesi için mutlaka dile getirilmesi gerekmektedir. Bugün ülkemizde çalışanların yüzde 65’i sigortasız çalışmaktadır. Tabi gerçekten çalışanına sigorta primi yatıran, asgari ücret veren işverenlerimiz de var. Bunlara da teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

“Partimize bölgeden büyük talep var”

İnsanların Vatan Partisi’ne ilgi gösterdiğini kaydeden Çevik, “Hükümetin Gürpınar ilçesinde hayvancılığa gereken önemi vermesi gerekir. Norduz koyununun kalitesini yerinde gördüm. Geleceğe yönelik onunla ilgili projem var. Muradiye’ye yönelik de bazı projelerimiz var. TKDK uzmanı arkadaşlarımla görüşme halindeyim. Vatan Partisi’nin bütün il ve ilçe örgütlerini kurmaya çalışıyorum. Partimize bu bölgede büyük talep var. İnsanlar iki parti arasında sıkışmış durumdalar ve şuan bir yenilik arayışı içindeler. Vatan Partisi hiçbir zaman sistem partisi olmadı. Sistem partisi olmadığımız için geçmişte bu kadar büyük bir atılım yapamadık. İnsanlar artık başka bir seçenek içinde olduğu için özellikle çözüm odaklı bir parti aradıkları için Vatan Partisi’ne teveccüh gösteriyorlar. Biz parti olarak çözüm odaklı hareket ediyoruz” diye konuştu.

“Hükümetin acilen canı yanan insanların mağduriyetini çözmesi gerekir”

Yüksek elektrik fiyatlarından dolayı mağdur olan insanlara yardım elinin uzatılması gerektiğini belirten Çevik, “Ülkemizin şuan ekonomik ve enerji anlamında önemli sorunları var. Bu sorunların muhakkak çözülmesi gerekmektedir. Dağıtım şirketlerinin kesinlik ve kesinlikle kamulaştırılması gerekmektedir. Üreten devlet, dağıtım şirketlerine ileten devlet ama pazarlayan dağıtım şirketleri, halkımız haklı olarak tepki göstermeye başladı. Bizim halkımızın yanında yer alarak enerji sorununu gidermemiz gerekir. Çünkü bu tür hareketler başka kanallardan teröre yönlendirilebilir. Bu konuda halkımızın yanında durarak, hükümeti de uyararak hareket etmeliyiz. Hükümet zamları geri almalı ve ucuz elektrik üretmelidir. Bugün bakıyoruz daha önce 34 kuruştan satılan elektriği bu sene 31 kuruşa düşürmüşler. Hane halkına bunun ulaşması 2 lira 6 kuruş, arada çok korkunç bir fark var. Bunun tek çözümü elektrik şirketlerinin derhal kamulaştırılması gerekmektedir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan il başkanlarımızla birlikte genel başkanımız Doğu Perinçek’in katılımıyla geçtiğimiz gün bu sorunun nasıl çözülmesiyle ilgili toplantı yaptık. Toplantıda bütün il ve ilçe başkanlarını dinledik. Arkadaşlarımız yüksek elektrik faturalarına tepki gösteren insanların içinde provokatörlerin olduğunu söyledi. İnsanlarımız provoke ortamı oluşturanlara karşı çok dikkat etmesi gerekir. Devletle milleti karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar. İnsanlarımız gerçekten bu bölgede artık terör istemiyor. Halk artık huzur içinde yaşamak istiyor. Hükümetin acilen canı yanan insanların mağduriyetini çözmesi gerekir      dedi.

“Üreticilerimizi dinliyoruz”

Ülkemizin dört bir köşesinde üreticilerle bir araya gelerek sorunları dinlediklerini belirten Çevik, “Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz artık gözle görülür, elle tutulur bir gerçektir. Karnı aç olan insan hiçbirşey düşünmez. Özellikle Van’da bunu çok fazla görüyorum. Karnı aç, üretim yetersiz, çiftçilerimiz üretemeyecek durumdadır. Bunun için yapılacak çok basit 4-5 tane plan vardır. Üreticinin muhakkak ayağa kaldırılması gerekmektedir. Vatan Partisi olarak ülkemizin her köşesinde üretim devrimi kurultayları yapıyoruz. Üreticilerimizi dinliyoruz. Üreticiden kastım sadece çiftçi veya besici değil. Üreten kim varsa bugün fabrikanın da, tekstilinde, sanayideki insanların da hepsinin sorunları var. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgemizin de güvenliğini sağlamak durumundayız. Biz parti olarak İstanbul kanalına karşıyız. İstanbul kanalına aktarılacak para Güneydoğu’da sulama kanalına aktarılabilir. Çiftçilerin borçları kapatılabilir veya bu bölgede yapılacak göletlerle tarım daha da elverişli hale getirilebilir” ifadelerini kullandı.

“Sokağı dinlemeyen çözüm üretemez”

Siyasilerin sokağa inerek insanların sorunlarını dinlemesi gerektiğini vurgulayan Çevik, “Van’ımızın en büyük sorunu işsizliktir. Genç nüfus çok fazla, işsizlik de bir o kadar fazla. Bu genç nüfusu istihdama kanalize edecek birçok imkan var. Şuan herkesin hayalinde ya belediyede çalışmak veya korucu olmaktır. Oda kaliteli eleman olarak değil belediyenin de kapasitesi vardır. Kalkıp da 500 bin kişiyi kalitesiz işçi olarak işe alamaz. Koruculuk belli bir süre sonra bitiyor. Allah emniyetimize, kolluk kuvvetlerimize güç kuvvet versin. O zaman iki günlük üç günlük çözümlerle değil. Sürekli çözümler üretecek birşey yapılması gerekir. İnsanlarımız inşaat bölgesi neresiyse oraya giderek 8-9 ay ailesinden uzak çalışıyor. Ondan sonra buraya gelip 3-4 ay ailesiyle zaman geçiriyor. O insanlar o 8-9 aylık zamanı burada ailesiyle geçirse inanın çok daha mutlu olacak. Van’a geldiğim günden bu yana insanlarımızın sorunlarını dinliyorum. Herkes hayat pahalılığından dert yanıyor. Aslında insanlarımızın dinlenilmeye ihtiyacı var. Kahvelerde insanları dinliyorum, konuşuyorum. 35 yaşındaki bir vatandaş ilk defa Ankara’dan birinin gelip kendilerini dinlediğini söyledi. İnsanlar siyasilerin kendilerini seçim zamanı hatırladığını ifade ediyor.  Bu çok acı bir şeydir. Sokağı dinlemeyen çözüm üretemez. Sokağa inmeyen, sokağın halini, hatırını sormayan insanlarımızın sorunlarını çözemez” dedi.

“Kadınların çalışma isteğini pek fazla göremedim”

Vatan Partisi Van İl Başkanı Akile Çevik, son olarak şunları söyledi; “Van Organize Sanayi Bölgesiyle de iletişime geçerek bazı projeler hayata geçirmek istiyorum. Atıl kapasiteli boş yerler var. O boş yerlerin aktif hale getirilmesi gerekir. Vatan Partisi olarak Muş’ta da bu tür girişimlerimiz var. Atıl kapasiteli yerleri kadınların üretimine sokarak geri kazandırılabilir. Yapılacak çok şey var. Ben her zaman her yere ekonomist gözüyle bakarım. Tabi bunun yanında insanlarında çalışmaya hevesli olması lazım. Bu kelimeyi kullanmam hiç hoş değil ama yıllardır bu bölgede sadaka ekonomisi yaratılmış, hazırcılığa alıştırılmış sadaka ekonomisi, sadaka toplumu, sadaka kültürü insanları bir rehavete sokmuş, çalışmamazlık, tembellik var. Kadınların çalışma isteğini pek fazla göremedim. Beslenme alışkanlıkları hiç sağlıklı değil. Birkaç kez Malazgirt’e giderek çeşitli açılışlara katıldım. Oradaki kadınlar reçel yapmayı bilmiyordular. Çünkü kadınların dışarıdan reçel aldıklarına şahit oldum. O reçellerin içinde kullanılan o kadar çok kimyasal ürünler var ki kadınlara neden yapmadıklarını sordum. Geçiştirmeli cevaplar verdiler. Bunun üzerine kadınlara Malazgirt’e bir daha geleceğimi ve onlarla birlikte ayva reçeli yapacağımı söyledim. Ben tek başına yaşayan bir insanım. 2 kilo da olsa kendi reçelimi kendim yapıyorum. Ayva reçelini hazır almıyorum. Burada özellikle boyalı şeker tüketimi çok fazla. İlimizde yapılacak çok şey var. İnşallah kısa zamanda sorunlarımızın tümü çözülür.’

Gazetemiz imtiyaz sahibi Erdal Perihan, Vatan Partisi İl Başkanı Akile Çevik’e nazik ziyaretinden dolayı teşekkür etti.

Vansesi Özel Haber
Yorumlar 1
Lavı 10 Şubat 2022 08:47

Valla helal olsun tanımadık sizi ama önemli bir konuya değinmişsiniz

Bakmadan Geçme