Vanspor'un kayıp kupaları nerde?

Kupa emeğin karşılığında elde edilen başarıyı taçlandıran ödül, kültürel ve sosyal miras, uzun yolculuğun bedelidir.

Başlığı yanlış okumadınız. Asude Van  şehrini futbol arenasında temsil eden, şampiyonluklar yaşayan  Vanspor'un emekle kazandığı  paha biçilmez manevi değeri olan kupaları maalesef kayıp! Kupaların kimde, nerde olduğu bilinmiyor! 

Nasıl mı?   

Vanspor'un tarihçesini özetleyerek üzücü  olduğu kadar düşündürücü olayı anlatmaya çalışayım.  

Van şehir merkezinin nüfusunun 25 bin civarında olduğu 27 Haziran 1931'de bir grup cesur Vanlı sporsever, Van aşığı  siyah-beyaz renklerle, "VS" logosuyla Vanspor'un kurulduğunu ilan eder. Bugün 89 yaşına ulaşan Türkiye'nin en köklü takımlarından Vanspor,  şehrimizin biricik futbol temsilcisi, markası olarak   uzun yıllar toprak sahalarda  mücadele eder.  Efsane kulübümüzün ismi resmi kuruluş kayıtlarında Vanspor Gençlik Kulübü olarak yer alır.   Ancak ilerleyen yıllarda yazım hatası ve özensizlik sonucu Vanspor Gençlik Kulübü ismi Van Gençlik Kulübü olarak anılmaya başlanır.   
Vanspor Gençlik Kulübü'nün kuruluşunun ardından  dönemin il yöneticilerinin, eşrafının, sporseverlerin  güç birliği ve destekleriyle  Vanlı gençlerin top koşturdukları sarı- lacivert Şengençlerspor, siyah -turuncu Yolspor,  mavi beyaz İkinisanspor, sarı kırmızı Erekspor, mavi yeşil İskelespor kulüpleri kurularak futbol mücadelesine katılır. 
Aradan yıllar geçer. 

Vanspor isim ve logosuyla Van'ı temsil eden profesyonel futbol takımının  eksiliği kentte hissedilir.  Eksikliği gidermek üzere dönemin belediye başkanı Tayyar Dabbağoğlu öncülüğünde bir araya gelen kulüp başkanları ve yöneticileri, spor camiası Vanspor ismiyle spor kulübü kurulması kararı alırlar. Hedefi 2. Lig olan girişim Van  futbolunda dönüm noktası olur.   

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme