Vansesi Koronavirüs Günlüğü başladı

Van'ın özgür, bağımsız, tarafsız 82 yıllık ilk gazetesi Vansesi Gazetesi, 2011 deprem günlerinde başlattığı 'Deprem Günlüğü' gibi koronavirüs salgının yaşandığı bu günlerde okurlarının düşüncelerini, öngörülerini ve günlüklerini Koronavirüs Günlüğü sayfasına taşıyor. Siz değerli okurlarımızdan gelecek yazılar Burhan Ergin ve Hacı Yılmaz yönetiminde gazete ve internet sayfasında yer alarak tarihe kayıt düşülecek. Sizde yaşadıklarınızı yazın tarihe kayıt düşün. Yazılarınızı [email protected] veya [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Basit önlemlerle virüsü yenebiliriz 

Asuman Kılavuz

Emekli memur 

Koronavirüs günleri yaşıyoruz.   Dünyanın gerçekten küçük olduğunu herkes virüs salgınıyla daha iyi anladı.  Belki önceleri sadece Çin’de başlayıp orada sonuçlanacağını hiçbirimiz düşünmüyorduk. Oysaki kısa surede hızla Çin’den sonra İtalya, İran, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Amerika, Almanya’nın dışında nihayet ülkemize de ulaştı.

Malum hepimiz sağlığımızı önemli derecede etkileyen çok zor bir süreçten geçiyoruz, bu önemsenmeyecek, göz ardı edilecek bir durum değil.

İlk başta sadece vaka ve testlerin olduğunu duysak da kısa bir sürede vakaların ve ölümlerin hızla arttığını gördük. Devlet büyüklerinin ve emekleri asla ödenmeyecek sağlık ordumuzun çabaları olsa da dikkat edilmesi gereken uyarılar önemsenmediğinden ülkemizde sayı her geçen gün artmaktadır.

Kişisel olarak bende evimdeyim. Kendimce öngörülen önlemleri almaya itina gösteriyorum. Mecburi ve zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmıyor, gereken izole ve arınık edebileceğim kadarıyla öngörülenleri yerine getirmeye çalışıyorum. Bunları yapmak asli görevimizdir.

Günlük ev işlerimi yemek,  temizlik yapıyorum.  Televizyon da program ve haberleri izliyorum.  Akraba eş dost ile telefon görüşmeleri yapıyorum.  Kitap okuyorum. Sosyal medyada bilgilendirici paylaşımlar yapıyorum.  Maalesef buna uymayarak itina göstermeyenlerin duyarsızlıklarından dolayı kısıtlamalar artsa da bunu hiçe sayanlar yüzünden çarşılar ve sokaklar hâlâ kalabalık olmasına üzülüyorum. Oysaki biraz sabredip kurallara uymak herkesin yararına olacaktır.

Virüsün gücünün bizim tedbir ve dikkatimizden güçlü olmadığına inanıyorum.  Basit önlemlerle virüsü yenebiliriz. Dünyada daha çok üzücü ve çaresiz olaylar olmamasını ve geleceğin teminatı çocuklarımıza daha güzel bir dünyaya emanet etmeyi temenni ediyorum.  Biraz sabredersek bu felaketi de hep birlikte aşarız.

Gönüllü karantina hepimizin görevi olsun.

Hayat eve sığar. Evde kal.


 


Korona’nın milat olacağını hissediyorum

Nedim İlikçi

Emekli öğretmen

Tarihteki hiçbir salgın bu oranda etkili olmamıştı. Hiçbir afet, hiçbir savaş insanlığı bu kadar mağdur etmemişti. Koronanın bu gücü karşısında şaşkınım.                                                                                

 Tarihin önemli bir dönemine tanıklık ettiğimizi düşünüyorum. Koronanın virüsten öte bir illet olduğunu hissediyorum.                                                                                                                                                             

Bu küresel illet tüm insanlığı sarstı. Yüz milyonlarca insanı işsiz bıraktı. Binlerce şirketi kapattı. Üretimi, tüketimi düşürdü.  Hizmet sektörünü ve turizmi tamamen bitirdi. Eğitim ve öğretimi kilitledi. Ulaşımı yok etti. Sosyal yaşamı sekteye uğrattı. Tüm sektörleri yavaşlattı veya durdurdu. İnsanlığı komaya soktu ve belirsizliğe sürükledi.  

Uluslararası kurumlar anlamlarını yitirdi. Devletler bu süreci asgari kayıpla geçirmenin derdine düştü. Avrupa Birliğine üye devletler birbirinden koptu.  Amerika şiddetle sarsıldı-sarsılıyor.

Bu duruma kimi düşünürler küreselcilerle evanjelistlerin savaşı diyor. Kimileri tehlikeli bir virüs salgını havalar ısınınca geçer diyor. Kimisi “Şüyuu vukuundan beter” analizler yapıyor. İnsanlar olacakları endişe ile bekliyor.

Ben corona’nın tarihe milat olacağını hissediyorum. Korona sonrasının öncesinden farklı olacağını düşünüyorum. Yaşamın her alanını etkileyecek değişimler bekliyorum. Özellikle dijital dünyaya daha çok ihtiyaç duyacağımız bir dönemin bizleri beklediğini sanıyorum.  Bu dönüşümün büyük buhranlara sebebiyet vermeden atlatılmasını diliyorum.

Koronavirüs tüm dünyada olduğu gibi beni de evime kapattı. Yaşam alışkanlıklarım değişti. Çarşı-Pazar gezmeleri, eş-dost ziyaretleri yaşam programımdan çıktı. Hafta içi her gün kızımı okula yolculamak için erkenden uyanıyordum. Artık saatimi kurmuyorum.                                                   

Birkaç günde bir evin mutfak ihtiyaçlarını karşılamak için markete gidiyorum. Onun dışında hep evdeyim. Eş-dost ve akrabalarla Korona tedbirleri sebebiyle yüz yüze görüşmüyorum. Telefon ve sosyal medya aracılığı ile iletişim kuruyorum. Sosyal medyada Korona öncesine oranla daha çok vakit geçiriyorum. Eş-dostun sosyal medya üzerinden gönderdikleri yazıları okuyor, müzikleri ve yorumları dinliyorum. Ben de sosyal medyada ilginç bulduğum paylaşımları eş-dost ile paylaşıyorum. 

 Hayatım boyunca bu kadar vaktim olmamıştı. Kitap okumaya daha çok vakit ayırıyorum. Televizyonu az izliyor ve seçici davranıyorum.

Devlet yetkililerinin uyarı ve telkinlerine kulak veriyor ve evde kalıyorum. İnsanlık Korona illetinden bir an önce kurtulur diye dua ediyorum.              

Korona ile mücadelede devlet yetkililerinin talimatlarına uygun hareket edelim. Bu süreçte “Merhamet toplumu” olma ve dayanışma özelliğimizi biraz daha ön plana çıkaralım….  “Allah devlete ve millete zeval vermesin…..” diyorum.

Bakmadan Geçme