VANLILARIN BAŞBAKAN’DAN BEKLENTİLERİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 26 Ekim Cumartesi günü Van’a yapacağı ziyaretin hazırlıkları devam ediyor. Vanlılar Başbakan Erdoğan’dan beklentilerini gazetemize açıkladılar.

Fazıl Erüş

Ak Parti Genel Başkanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bakanlar kurulu üyeleri ile birlikte 26 Ekim Cumartesi günü Van’da miting ve çeşitli açılışlar gerçekleştireceği ziyaret öncesi Vanlı esnaflar ve vatandaşlar Başbakandan beklentilerini gazetemize açıkladılar.

Demokratik paketin devamı gelmelidir

Çözüm süreci yanında demokratik paketin iyi bir adım olduğunu söyleyen Akdamar Oteli sahibi Mustafa Kantarcıoğlu, “ Bu paket beklentilere tam olarak cevap vermedi. Ancak barış sürecini önemsiyorum. Ölümlerin olmaması şehrimize bir huzur getirdi. Bu huzur ortamının yanında şehrimiz ekonomik krizdedir. Van’ı bu durumdan nasıl kurtarabiliriz. Başbakanın bu konuya önemle değinmesini istiyorum. Vatandaşlarımızı üretime teşvik için davet etmelidir.  Kimseye bedava bir şey verilmemeli artık. Bu insanlarımızı pasifleştiriyor. Yardıma muhtaç insanlara bir yardım yapılacaksa bile indirimli bir şekilde verilmelidir. Van’ın turizmden başka geliri yok. Bu nedenle bölgenin diğer illerle bağlantısının rahat sağlanması için uçak seyahatlerinde grup indirimi sözü vermelidir. Kamu kuruluşlarına atadığı yetkililer donanımlı sorumluluk sahibi makamını dolduran olmalıdır. Şehrimizi kalkındıracak projeleri olmalıdır. ” dedi.  Kantarcıoğlu, “ Eğer Başbakanımız bir sürpriz yapıp Büyükşehir Belediye Başkan adayını açıklayacaksa bu aday; Partinin adamı olmaktan ziyade iş yapabilecek, Van’a hizmet edecek, geçmişi temiz dürüst ve her şeyden önce Van halkının gurur duyacağı bir aday olsun” diye ifade etti.

Van halkının önünde yetkililer uyarılmalıdır

Depremden sonra KOSGEB’den aldıkları kredileri ödemekte zorluk çeken 2 Nolu Minibüsçüler Kooperatif Yönetim Üyesi ve Hacı Bekir Durağı Başkanı Necmettin Irtak, “ Depremden sonra aldığımız bu kredilerin ödeme tarihleri uzatılması müjdesini Başbakanımızdan bekliyoruz. Başbakanımızın Van’daki bu huzur sürecinin görmesini ve bu sürecin en güzel ve şeffaf bir biçimde anlatmasını istiyorum. Artık kalıcı barış nasıl olacak? Van beş yol meydanın da onu dinlemek isterim. Sayın Başbakanımız programını biraz genişleterek diğer illerde nasıl ev ev geziyorsa burada da aynısını yapabilir. Van’ın iyi bir imaj bırakması açısından bunu önemsiyorum. Depremde verilen vaatlerin bazıları yerine getirilmedi. Başbakanımız Van halkının önünde yetkilileri uyarmalıdır. Hükümetin korsan minibüslerle ilgili ciddi çalışmaları olduğunu biliyorum. Korsan minibüsler yüzünden vergi vermek istemeyen bir sürü arkadaşımız var. Bu nedenle Korsan minibüsçülük konusuna değinmesini bekliyorum” dedi.

Başbakan imar planının takipçisi olmalıdır

Yolsuzluk yüzünden uygulanmayan Büyüşehir imar planı Başbakan tarafından bu konuya değinilmesini isteyen Adıgüzel Kuyumculuk sahibi Tamer Adıgüzel “ Van’ın artık bu çirkin, çarpık görüntüden kurtulması lazım. Bu nedenle yeni imar planını çok önemsiyorum. Başbakanımız imar planının takipçisi olacağının müjdesini vermelidir. Gençlerimiz, kadınlarımız, çocuklarımız için spor ve sosyal tesisler yapılmalıdır. Sosyal, kültürel hayat canlandırılmalıdır.  Van Gölü kirliliği,  toplu taşıma, yeni stadyum, yeni hava alanı  konularında    heyecanlandıracak  ifadeler  duymak istiyoruz. Van’da saat 21.00’den sonra hayat duruyor. Bundan en büyük nasibini esnaflar alıyor. Buna bir çare bulmalıdır. Caddelerimiz canlandırılmalıdır” dedi. Demokratik paketin, çözüm sürecinin iyi bir adım olduğunu vurgulayan Adıgüzel, “Çözüm süreci sonrası barış ortamı huzur, mutluluk getirmiştir.  Demokratik paketi önemsiyorum, devamını bekliyoruz. Avrupa Birliği’nden vazgeçilmemeli, insan hakları iyileştirilmeli, çözüm süreci heba edilmemelidir. Açıklanacak Büyükşehir Belediye Başkanı Van aşığı Vanlı biri olmasından yanayım. Bu şehri tanıyan bilen biri olmalı” diye ekledi.

Modern eğitim kurumları sözü verilmelidir

Batı illerinde olduğu gibi öğrencilerin rahat eğitim alabilecek kurumlar ve öğretmenler isteyen Kahveciler Odası Başkan Vekili İbrahim Yatçı, “ Başbakanımızdan önemle vurgulamasını istediğim eğitimdir. Her şeyin başında eğitim gelir. Toplumumuz eğitimli olursa huzurlu ve başarılı olur. Demokratik paketini yeterli görüyorum. Devamının geleceğine de inanıyorum. Bazı esnaflar küçük görülüyor.  Bu nedenle küçük esnaflar destek ve ya kredi alamıyorlar. Bireysel kredilerin artırılacağı sözü vermelidir. Başbakanımızın belirleyeceği Büyükşehir Belediye Başkan adayı da mutlaka Vanlı olsun. Bu halk kendi bağrından çıkan Vanlı Başkan özlemini çekiyor” dedi.

Kalıcı barış sözü verilmelidir

Demokratik paketin ardından Başbakan Erdoğan’ın Van’a ziyaretini önemsediğini vurgulayan Depar Ayakkabı Mağazası sahibi Şehmus Kaçak, “ Beş yol meydanında barış sözü verilmelidir. Ölümlerin gelmeyeceği, huzurlu, mutlu, kardeşçe birlikte yaşanacak bir şehir projesi anlatılmalıdır. Şehrimize Başbakanımızın hamilik yapmasını istiyorum Başbakanımız bazı toplantılarını Ankara’da yapacağına Van’da yapmalıdır. Bu Van’ın tanıtımına ve ekonomisine katkı sunacaktır. Depremden sonra birçok hizmetler hızlı bir şekilde yapıldı. Ancak bunlar hak edenlere verilmedi. Konteynırda kalan deprem mağduru vatandaşlarımız var. Bunlara bir çözüm getirilmelidir. TOKİ konutlarında yapılan işlerde kalite ve site yönetimi sorunu var bunlarda çözülmeli halkımız layık olduğu hizmetlere kavuşmalı” dedi. Başbakanın belirleyeceği Belediye Başkanı adayına değinen Kaçak, “Hizmet yapabilecek, tarafsız, Van halkını seven ve Van’ı çok iyi tanıyan çalışkan,  dinamik genç bir aday gösterilmesini istiyorum” dedi

Bakmadan Geçme