Vanlılardan Mersin'de örnek çalışmalar

Vansesi Özel
Yazarımız Bedia Barak, Mersin'de faaliyet gösteren Mersin Vanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Murat Karahan'lı ile bir söyleyişi yaptı.
Söyleyişi de Mersin'de yaşayan Vanlıların sorunlarına da değinen Karahan,  "60 bin Vanlının yaşadığı Mersin ve ilçelerinde tüm Vanlıları dernek çatısı altında toplamayı ve Van kültürünü yaşatmayı canlandırmayı hedefliyoruz. Derneğimiz her gün açık olacak ve herkesin hizmetinde olacak" dedi.

BEDİA BARAK: Derneğinizi ne zaman kurdunuz, derneği kurma amacınızı anlatır mısınız?
MURAT KARAHAN: Van depreminden sonra, acımız ve kayıplarımız çok büyüktü. Ateş düştüğü yeri yakar. Deprem sonrası, çok büyük göçler yaşandı. Mersin'e de 30 bin göç oldu. Bu kadar Vanlı hemşerilerimizin Mersin'e yerleşmesiyle birlikte, bizim burada bir dernek kurma gereksinimiz ortaya çıktı. Yaklaşık 6 ay önce derneğimizi kurduk. Dernek kurulduktan sonra farkımızı ortaya koymak istedik. Yapmış olduğumuz kültürel ve çeşitli etkinliklerle, Mersin'de Vanların sesi olmaya çalıştık. Bunun yanı sıra Vanlılar arasında ki birlik beraberliği pekiştirmeye çalıştık. 
BEDİA BARAK: Çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
MURAT KARAHAN: Derneğimize ait bir halk oyunları ekibimiz, müzik grubumuz var. Tiyatro çalışmalarını başlattık. Kısa süre içerisinde tiyatro gösterilerimiz de başlayacak. Akabinde bir çocuk korosu kurma projemiz var. Van depreminin 1. Yıl sebebiyle bir mevlit şerif okuttuk.
BEDİA BARAK: Sanatsal alanda çalışmalarınızı nerede yapıyorsunuz?
MURAT KARAHAN: Şuan halk oyunları ekimiz hafta sonu Mezitli Sanat evinde eğitmen hocaları tarafından çalışmalarına devam ediyor. Bu vesile ile Van Belediyesi'ne de teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunmak istiyorum. Yapmış olduğumuz müracaat sonucunda, halk oyunları kostümlerini karşıladılar.  Her ne kadar bin kilometre uzaklıkta olsak ta, gönüller bir olduktan sonra mesafede anlam ifade etmiyor. Kurmuş olduğumuz o gönül bağını, kendi kültürel çalışmalarımızla yaşatmaya çalışıyoruz.
BEDİA BARAK: Projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
MURAT KARAHAN: Şuan derneğimiz Çukurova Kalkınma Ajansına bir proje sundu. Grafik, ciltleme, kuaförlük, el sanatları üzerine projeler hazırlıyoruz. Temel amacımız ilk etapta kadın istihdamını artırmak. Sunmuş olduğumuz bu projeleri kısa süre içerisinde faaliyete geçireceğiz.
BEDİA BARAK: Barış hakkındaki düşüncelerinizi söyle misiniz?
MURAT KARAHAN: Tabi ki içerisinde bulunduğumuz bu süreç çok önemli. Barış, kardeşlik süreci. Mersin'de yaşayan Vanlılar olarak, barışa çok büyük önem veriyoruz. Barışa çok büyük bir değer biçiyoruz. Çok kısa süre içerisinde Mersin'de yaşayan Vanlı hemşerilerimizi bir araya getirmek amacıyla, barış, kardeşlik ve dayanışma yemeği organize edeceğiz. Yemek hakkında temaslar devam ediyor. Hiçbir parti ayrımı yapmaksızın bütün partilerle görüşüyoruz.
BEDİA BARAK: Van'ın tanıtımını yapmak için neler yapıyorsunuz?
MURAT KARAHAN: Van kültürünü Mersin'e tanıtmak için etkinliklerimiz devam ediyor. Aynı zamanda Mersin'in kültürünü de Van'da tanıtmaya çalışıyoruz. Biz evrensel bakıyoruz. Halk oyunları ekibimiz 7 bölgenin oyunlarını oynamaktadır. Doğduğumuz yer Van, doyduğumuz yer Mersin diyerek hareket ediyoruz. Girmiş olduğumuz bu süreç içerisinde, bizler bu ülke hepimize yeter diyoruz. Birbirimizi sevmekten, saymaktan ve kucaklamaktan başka bir şansımız yoktur. Mersin'de yaşayan Vanlılar adına bizler barış diyoruz, kardeşlik diyoruz, hoşgörü diyoruz ve diyoruz.
BEDİA BARAK: Mersin'de yaşayan Vanlı hemşerilerinizin sayısını söyler misiniz?
MURAT KARAHAN: Yapmış olduğumuz çalışmalar sonrasında Mersin'de yaşayan 60 bin Vanlı vatandaşımız olduğunu tespit ettik. Bu vatandaşlarımızın 30 bini deprem önce 30 bini ise deprem sonrası göçle geldiler. Tarsus'ta 10 bin civarında Vanlı hemşerilerimiz yaşamaktadır. Yaptığımız çalışmalar sonucu Tarsus'un belli köylerinde hep Vanlı vatandaşlarımızın olduğunu gördük. Bu hemşerilerimiz seferberlik zamanında gelip buraya yerleşmişler.  Bunun üzerine Tarsus'ta bir komite oluşturduk. Mersin ilini bölerek, ilçeler bazında olayı değerlendirdik. Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli, Davultepe, Tece,  Kargıpınar'da bir temsilcilik oluşturduk.
BEDİA BARAK: Düğünlerinizden bahseder misiniz?
MURAT KARAHAN: Her hafta Vanlıların mutlaka bir düğünü oluyor Mersin'de. Hemşerilerimizin yönetim olarak düğünlerine, cenazelerine katılıyoruz. Yönetim olarak bir karar aldık. Hiçbir kişi, kişilik, insan ayrımı yapmaksızın, zengin, fakir ayrımı yapmaksızın, her düğüne bir çelenk, bir çeyrek götürerek hareket ediyoruz. Cenazelere katılırken ise zengin, fakir ayrımı yapmaksızın 25 kilo şeker götürüyoruz. Kendi kültürümüz var olan bu âdeti, kendi imkanlarımızda burada gerçekleştiriyoruz.
BEDİA BARAK: Kendi adetlerinizi Mersin'de gerçekleştiriyor musunuz?
MURAT KARAHAN: Evet bütün adetlerimizi, kendi imkanlarımız ölçüsünde Mersin'de gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Amacımız en iyi hizmeti hemşerilerimize götürmek. Değerli büyüklerimizden ve zengin vatandaşlarımızdan da destek bekliyoruz.
BEDİA BARAK: Hedeflerinizden bahseder misiniz?
MURAT KARAHAN: Öncelikle yemek organizasyonu gerçekleştirmek istiyoruz. Yemekten sonra bir cenaze aracı ve ambulans aracı alma projemiz var. Onun akabinde taziyeler bizim için çok önemli. Taziye çadırı almayı düşünüyoruz. Bunları gerçekleştirerek, vatandaşlarımıza daha iyi hizmet götürmeyi hedefliyoruz. Biz biliyoruz ki acılar paylaştıkça azalır. Sevinçler paylaştıkça çoğalır ilkesiyle hareket ediyoruz.
BEDİA BARAK: 60 bin Vanlı vatandaşa ulaşabiliyor musunuz?
MURAT KARAHAN: Biliyoruz ki büyük bir kitle var ve biz hepsine ulaşmaya çalışıyoruz. Çok güzel bir söz var; 'Biz insanların eksikliklerini aramaya kalkarsak, insanları sevmeye vaktimiz olmaz' Bizler bu sözü kendimize ilke edinmişiz. Temel amacımız Vanlıların Mersin'de birlik, beraberlik içerisinde olmalarını sağlayarak bir güç olmalarıdır. Mersin'de çok büyük bir Vanlı kitlesi vardı. Fakat birlik yoktu. Şuan o birlikteliği biz yakalamış durumundayız. Daha da iyisini, daha da güzelini nasıl yapabiliriz, düşüncesini ve sorusunu daima kendimize soruyoruz. Umarın en güzelini, en iyisini yapacağız. Bu konuda da kendimize güveniyoruz. Çünkü Vanlılar her şeyin en güzeline, en iyisine layıktır. Bizler burada yanlış anlaşılmasın, sadece Van milliyetçiliği üzerine konuşmuyoruz. Çünkü bizim Van'da almış olduğumuz örf, gelenek, görenekler hümanizm üzerinedir. İnsanlık sevgisi üzerinedir.
BEDDİA BARAK: Van'ın tarihinden bahseder misiniz?
MURAT KARAHAN: Van'ın Urartulardan, günümüze baktığımızda, zengin bir tarihi olduğunu, çok zengin bir kültürü olduğunu, farklı kimliklerin, bir arada kardeşçe, dostça yaşadığını görüyoruz. Biz Mersin'e geldiğimiz de Van'ın zenginliklerinin dışında farklı zenginliklerle karşılaştık. Örneğin Van'da bizler, Kürt, Türk, Ermeni'siyle birlikte yaşayan bir halk olarak bir aradaydık. Mersin' geldiğimiz de ise Arapları gördük, Alevileri gördük, Lazları gördük onlarla kardeş olduk, dost olduk. Bizlerde bu güzellikleri kendi içimizde pekiştirerek, Yapacağımız kültürel ağırlıklı çalışmalar da bunu hizmet olarak sunmak istiyoruz. O yüzden olaylara biz evrensel bakıyoruz. Evrensel bakmak zorundayız.
BEDİA BARAK: Çok kısa zamanda çok iş yaptınız bunu neye bağlıyorsunuz?
MURAT KARAHAN: insanlar programlarıyla ve ilkeleriyle vardı. Bu program ve ilkeleri eğer ki halk menfaatine ise, eğer ki ben değil, biz olgusu öne çıkarsa, başarı zaten kendiliğinden gelir. Bizler kendimizi bu halkın hizmetçileri olarak görüyoruz. Biz Vanlılara hizmetkarlık yapmak için bu derneği kurduk. Biz dernekte, buranın ağasıyız, paşasıyız, büyüğüyüz egosuyla hareket etmedik. Bizim halkımıza bakış açımız farklı. Halkımız en iyisine layık. Bizde en iyi hizmeti halkımıza sunmaya çalışıyoruz. Halktan gelen biriyiz. Halkımızın bize verdiği moralle de güç buluyoruz.
BEDİA BARAK: Çalışmalarınızda yardım aldınız mı?
MURAT KARAHAN: Özellikle kadın istihdamını artırmak ile ilgili projemizde ortaklık yapan, Mersin Üniversitesi'ne, Halk Eğitim merkezine, İŞKUR Müdürlüğüne, Mersin Sanayi ve Ticaret Odası eğitim vakfına çok teşekkür ediyoruz. Yapmış olduğumuz projelerde böylesine güçlü kuruluşların, yanımızda olmaları bize ayrıca bir güç veriyor. Aynı zamanda moralde veriyor. Daha da farklı projelerle gündeme gelmek istiyoruz.
BEDİA BARAK: Şuan dernekte başka çalışmalarınız olacak mı?
MURAT KARAHAN: Derneğimiz bünyesinde ARGE araştırma, plan geliştirme birimi oluşturduk. Bu birimde ki danışman arkadaşlarımız, durmadan AB ve Çukurova Kalkınma Ajansı ve daha değişik yerleri araştırarak, proje hazırlıyorlar. Burada ki temel yaklaşımımız Vanlı hemşerilerimize, dostlarımıza iş alanları yaratmak, meslek edindirmek. Bunları yaparken, kendi kültürlerini yaşarken aynı zamanda faklı kültürleri de barış içerisinde yaşamalarını sağlamalarına yardımcı olmak.
 

Bakmadan Geçme