Vanlı Öğretmenden Spora Yeni Bir Branş

Van’da, Beden Eğitimi Öğretmeni Beyhan Demir, dünya sporuna yeni bir branş ekleyerek, ‘Beybol’ adını verdiği oyunu basına tanıttı.

Erciş Fen Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Beyhan Demir, dünyada birçok spor branşının olduğunu ve bu spor branşına Van’dan bir yenisini eklemenin mutluluğunu yaşadığını belirtti. Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde ‘Beybol’ adını verdiği spor branşını basına tanıtan Demir, Türkiye’de bilinmeyen daha birçok spor dalının bulunduğunu söyledi. Uzun süre hayalini kurup sonrasında hayata geçirdiği spor dalına kendi adının ilk üç harfini verdiğini ifade Demir, “İnşallah bu spor branşımızın ileride bizim gençliğimize, ülkemize güzel şeylere vesile olacağını düşünüyoruz ve ümit ediyoruz. Bunun Allah’ın bir lütfu olduğunu söyleyebilirim” dedi.
Beybol’un durup dururken ortaya çıkmadığını ve yaklaşık bir yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade eden Demir, “İnşallah ileride bu oyunu Türkiye’nin grup şeklinde oynanan ilk resmi spor branşı olarak hepimiz göreceğiz” ifadelerini kullandı.
Daha sonra oyunun kuralları ve nasıl oynandığı hakkında basın mensuplarına bilgi veren Demir, “Beybol’un diğer bütün spor branşları gibi temel kuralları var. Beybol, hücum, savunma ve avlanmaya yönelik bir oyundur. Altışar kişilik iki takım halinde oynanan oyunda altı tane de yedek oyuncu bulunuyor. Voleybol sahasına benzer ancak farklı bir şekilde oynanılan oyun, 9 hakem tarafından yönetiliyor. 1, 2, 3 ve 5 sayılık atışlı sayılardan oluşan oyun, 5 setten oluşup her set 50 sayıdan oluşuyor ve setlerin beşte üçünü alan maçı kazanıyor” şeklinde konuştu.

ÖZDEMİR: "DÜNYADA YAYGINLAŞMASINI TEMENNİ EDİYORUZ"
Beybol’un basına tanıtımında yer alan Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Spor Şube Müdürü Yalçın Özdemir ise, 2014 yılında Beybol’u keşfeden Demir’in öncelikle bu oyunu kendi öğrencileriyle oynadığını ve daha sonra kendilerine müracaat ettiğini ifade ederek, “Hocamız, bu spor branşının çok daha zevkli olduğunu, temaşasının yüksek olduğunu belirterek, tanıtımının yapılması konusunda kurumumuza müracaat etti. Biz de bunu bugün o öğretmenimizin huzurunda siz değerli basın mensuplarına tanıtmak istedik. Patent hakkını ve daha önce yapmış olduğumuz görüşmelerden dolayı şu anda Erciş ilçemizde bu oyunun oynandığını görüyoruz. Biz de gittiğimiz zaman orada öğrencilerin oynadığını görmüştük. İnşallah bundan sonra il merkezinde de bunun denemelerini yapacağız. Tabi burada her şeyden önce hazır bir tesisin olması gerekiyor. Çünkü bu oyun, spor salonlarında oynanabilecek bir oyun. Voleybol sahasına sadece 2 tane paralel dip çizgiye ikişer metrelik bir çizgi geliyor. Bunun haricinde herhangi bir oyun alanında kısıtlaması yok. Yine topun farklı bir özelliği var. Diğer branşlarda olduğu gibi numaralı toplarla oynanıyor. Miniklerde, yıldızlarda ve gençlerde 1, 2 ve 3 numaralı toplar oluyor. File boyuna gelince yine kayıtta da yazıldığı gibi büyüklerde 250, gençlerde 240, miniklerde ise 220 santimetre olmak üzere oyun oynanmaktadır. İnşallah biz de öyle ümit ediyoruz ki, 6 asıl ve 6 yedek oyuncudan oluşan bu Beybol sporunun önce ilimizde, sonra ülkemizde daha sonra da dünyaya yaygınlaşmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme