VANLI KADINLAR ÜRETİYOR

Rıdvan CAN-Azim YACAN
Uzay kültür ve sanat merkesi Dil Okulları Van Temsilciliği'nin kadınlara yönelik başlattığı el sanatları kursuna katılan kadınlar, yaptıkları kilim, sumak, el nakışları ve üzerlik ile hem aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar hem de Van'a özgü el sanatlarının tanıtılmasında katkı sunuyorlar. Kursta yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi veren kurs öğretmeni Özlem Öner, kadınların el sanatlarını isteyerek, severek yaptıklarını belirterek, bununla beraber kadınların meslek edindiklerini söyledi. 40 kişiyle kursa başladıklarını belirten Öner, yapılan elemeler sonucu 20 bayanın kursta başarı gösterdiklerini hatırlatarak, kadınlar kursta kilim, sumak, el nakışları gibi yörenin kültürünü yansıtan ürünler yaptıklarını ifade etti.
Üzerlik ve folklorik kursuda veriliyor
Kadın kursiyerlere üzerlik ve folklorik kurslar da verildiğini belirten Öner, yöresel bir sanat olan üzerliğin kaybolmaması için bu kursu verdiklerini kaydederek, kadınların bu yolla ailelerini geçindirdiklerini söyledi. Öner, kadınların aile bütçelerine katkı da bulunmaları yanında Van'a özgü el sanatlarının ve folklorik öğelerinin tanıtılmasında da önemli rol oynadıklarını hatırlatarak, kursun bu anlamda iki önemli faktörü olduğunu söyledi.
Edindikleri mesleği sürdürebilirler
Kadınların edindikleri mesleği sürdürebilmelerinin önemli olduğunun altını çizen Uzay Kültür ve Sanat Merkezi Van Temsilcisi Semra Odabaşı ise kadınlara girişimcilik dersinin verileceğini söyledi. Kadınlara yönelik değişik başlıklarla kurs hazırladıklarını belirten Odabaşı, özellikle bölge de kadın istihdamının ve kadınların kendi geçimlerini kendilerinin sağlamalarının önemine vurgu yaptı. Gerçekleştirdikleri kursun iki önemli noktası olduğunu belirten Odabaşı, amaçlarının hem kadınların ekonomik olarak desteklenmesi hem de Van'ın tanıtılması olduğunu söyledi. Kursta ortaya çıkan ürünlerin önümüzdeki dönemde otellerde, fuarlarda sergileneceğini belirten Odabaşı, kadınların yaptıklarını ürettiklerini kendi evlerinde de pazarlayabileceklerini ifade etti.
48 günde İngilizce
Vanlı işadamlarına yönelik 48 günde İngilizce adı altında bir kurs başlatacaklarını ifade eden Odabaşı, İngilizcenin akademik detaylarına girmeden, işadamlarının kendilerini İngilizce ifade etmeyi amaçlayan kursun Van'ın ekonomi dünyası açısından önemli olduğunu vurguladı. Bu yolla yurtdışına giden işadamlarının rahatlıkla kendilerini ifade edeceklerini belirten Odabaşı, İngilizce bilmeyen birçok işadamı olduğunu, kendilerine yönelik bu yönde yoğun bir talep olduğunu kaydetti. 
'Adım adım hedefimize yürüyoruz'
Van'ın değerlerinin dışarıda da tanıtılması için yoğun çaba içerisinde olduklarını belirten Odabaşı, adım adım hedeflerine yürüdüklerini ifade etti. Dernek olarak girdikleri projelerde önemli başarılar elde ettiklerini hatırlatan Odabaşı, önümüzdeki dönemlerde daha iyi başarılar elde edeceklerinin altını çizdi.Şu an sürdürülen el sanatları ve folklorik kurslarında bulunan 20 kadının işyerlerinin açılması için çaba gösterdiklerini belirten Odabaşı, evde kadınlara dinamizm kazandırdıklarını hatırlattı. Kurslarda sürdürülebilirliğin önemli olduğunu ifade eden Odabaşı, bu anlamda Aralık ayından itibaren yeni kurslar başlatacaklarını vurguladı.

 

Bakmadan Geçme