Vanlı âşıklar etkinlikte atıştı
Van'da halk edebiyatı geleneğini yaşatan âşıklar, Tüketiciler Birliği Van Şubesi'nde düzenlenen anlamlı etkinlikte bir araya gelerek hem kültürel mirasa sahip çıktı hem de izleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı. Tüketiciler Birliği Van Şubesi'nde gerçekleştirilen programda, Âşık Mehmet Akçay (Çağlari) ile Kazım Gülle (Kazımi) saz eşliğinde karşılıklı atışarak dinleyenlerden büyük alkış aldı.
Van’da kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında düzenlenen program, halk edebiyatına gönül veren isimleri buluşturdu. Etkinlikte sahne alan âşıklar, doğaçlama olarak gerçekleştirdikleri atışmalarla izleyenlere hem duygu dolu hem de eğlenceli anlar yaşattı. Sazın tınısı ve sözün gücüyle şekillenen performanslar, geleneksel âşıklık kültürünün hâlâ canlılığını koruduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Yaklaşık üç saat süren etkinlik boyunca Van türküleri seslendirildi, şiirler okundu ve katılımcılar samimi bir ortamda sohbet etme imkânı buldu. Programa katılan davetliler, özellikle Âşık Çağlari ile Kazımi’nin atışmalarına yoğun ilgi gösterdi.
KÜLTÜR SANAT BULUŞMASINA DESTEK
Tüketiciler Birliği Van Şubesi’ndeki etkinlik, Van Gaziantepliler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı İdris Nebi Kurt’un katkılarıyla gerçekleştirildi. Programın düzenlenmesine destek veren Kurt, bu tür organizasyonların kültürel birlikteliği güçlendirdiğini ifade etti. Halk sanatçılarını bir araya getiren etkinlik, farklı kesimlerden katılımcıları aynı çatı altında buluşturdu.
Katılımcılar, etkinliğin sadece bir müzik programı olmadığını, aynı zamanda kültürel değerlerin paylaşılması açısından önemli bir platform sunduğunu dile getirdi. Geleneksel müziğin yaşatılması ve genç nesillere aktarılması açısından bu tür organizasyonların büyük önem taşıdığı vurgulandı.
ÂŞIK VE OZANLAR İÇİN MEKÂN TALEBİ
Tüketiciler Birliği Van Şube Başkanı Erhan Uğurlu, etkinlikte yaptığı konuşmada kentteki âşık ve ozanların bir araya gelebileceği kalıcı bir mekânın eksikliğine dikkat çekti. Uğurlu, geçmişte faaliyet gösteren Âşıklar Kültür Evi’nin önemli bir işlev gördüğünü hatırlatarak, benzer bir yapının yeniden hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Uğurlu, “Bu şehirde halk sanatçılarının gidip oturacağı, türkü söyleyeceği ve atışacağı bir yerin olmaması önemli bir eksikliktir. Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz bu konuda adım atabilir. Daha geniş ve donanımlı bir kültür evi, hem sanatçılar hem de vatandaşlar için önemli bir kazanım olacaktır” dedi.
Mevcut şartlarda etkinlikleri küçük bir dernek bürosunda gerçekleştirdiklerini belirten Uğurlu, alanın yetersizliği nedeniyle sınırlı sayıda katılımcıyı ağırlayabildiklerini ifade etti. Buna rağmen etkinliklerin devam edeceğini vurguladı.
BALIK İKRAMIYLA TAMAMLANAN GECE
Programın dikkat çeken bir diğer yönü ise davetlilere yapılan ikram oldu. Van’da 15 Nisan itibarıyla başlayacak olan Van balığı av yasağı öncesinde katılımcılara fırında Van balığı sunuldu. İkram, etkinliğe ayrı bir renk katarken, misafirler tarafından memnuniyetle karşılandı.
Daha önceki etkinliklerde de benzer ikramlarda bulunulduğunu hatırlatan yetkililer, bu tür detayların programlara samimi bir hava kattığını belirtti. Katılımcılar, hem kültürel hem de sosyal açıdan zengin bir gece yaşadıklarını ifade etti.
KÜLTÜREL ETKİNLİKLERİN DEVAMI BEKLENİYOR
Etkinliğe; katılan Gazeteci Deniz Başdinç kentin bu tür kültür sanat etkinliklerine ihtiyacı olduğunu belirterek, benzeri etkinliklerin sürmesini temenni etti. Vanlı Âşık Mehmet Akçay (Çağlari) ve Kazım Gülle (Kazımi) ise benzer etkinliklere sesleri ve sazlarıyla katkı sunmaya hazır olduklarını dile getirdi.
Halk müziği ve âşıklık geleneğinin yaşatılmasının, kentin kültürel kimliği açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı.
Anlamlı etkinlik, kültür ve sanatın birleştirici gücünü bir kez daha ortaya koyarken, âşıklık geleneğinin geleceğe taşınması adına umut verdi.