Van'da kadınlar günü kutlandı

Van'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Burhan Ergin

Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” sloganıyla Musa Anter Parkı'nda düzenlenen mitinge HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Van Milletvekili Muazzez Orhan, Ağrı Eski Milletvekili Dilan Taşdemir, partililer ve kadınlar katıldı. Öğlen saatlerinde başlayan mitingde polis yoğun güvenlik önlemi alırken, kadınlar müzik eşliğinde halay çekerek 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladı.

Mitingde konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, kadın haklarını savunmaya devam edeceklerini belirterek, “Her yıl kutladığımız 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü bu yıl da koronavirüs salgınının gölgesinde gerçekleştirdik. Biz parti olarak her zaman kadınların haklarını savunuyoruz, savunmaya devam edeceğiz. Kadın mücadelesini her alanda sürdürdük. İktidar eş başkanlık sistemini illegalize ederek, suçmuş gibi gösterdi ve belediyelerimize kayyum atadı. Kadın kurumlarını kapattı. Eş başkanlık sistemi bizim güvencemizdir, mor çizgimizdir. Eş başkanlık sistemine sahip çıkmaya, korumaya devam edeceğiz” dedi.

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanmış olarak her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır.

Günümüzde Dünya Kadınlar Günü bazı ülkelerde resmi tatildir, bazı ülkelerde ise büyük ölçüde görmezden gelinir. Bazı ülkelerde protesto günüdür, bazılarında ise kadınlığı kutlayan bir gündür.

Bakmadan Geçme