Van’da İstatistik Ve Bölgesel Kalkınma Çalıştayı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürlüğü ile DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliğiyle ‘İstatistik ve Bölgesel Kalkınma Çalıştayı’ düzenlendi.

TÜİK’in 89’uncu yıldönümü ve ‘25 Nisan Türkiye İstatistik Günü’ nedeniyle Elite World Hotel’de düzenlenen çalıştayda açılış konuşmasını yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan, hayatın her alanında bir iş yapacaksak, bir karar vereceksek mutlaka onunla ilgili temel bilgilerin bilinmesi gerektiğine vurgu yaptı. Taşyapan, “Bunu merak ettiğimiz an o anın geçerliliği olan verileri bilmemiz yetmiyor; geçmiştekiler nasıldı, nasıl seyrediyor, geleceğe doğru neler getiriyor bunları da bilmemiz gerekiyor. Onun için karar alıcı noktada olan insanların, yönetici pozisyonunda olanların istatistik mutlaka olmasa olmazıdır. O bilgiler olmadan o andaki kararları almak ve bu kararların gelecekte de iyi sonuçlar doğurmasını istiyorsak, geleceğe yönelik olarak öngörülerle bilmemiz gerekmektedir” dedi.
DAP İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler ise, Türkiye’de istatistik veri toplamanın çok zor olduğunu ifade ederek, “Ülkemizin yaşadığı çeşitli savaşlar, savaş döneminde vatandaşların istatistiğe verdikleri bilgiler neticesinde bazı sıkıntılarla karşı karşıya kalması, veriyi paylaşımında önemli güçlükler doğuruyor. Bir diğeri ölçeğin büyük olması. Kırsalda çok yoğun, çok geniş bir araziye bağlı bir nüfusumuz var. Dolayısıyla Türkiye’nin istatistik verilerini toplamak bu anlamda da zor. Bir diğeri ise kayıt dışı unsurlardır” diye konuştu.
1926 yılında Atatürk’ün talimatıyla Merkezi İstatistik Dairesi adıyla kurulan TÜİK’in 89’uncu yıldönümünü kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşğun da, TÜİK’in bugün istatistik üretim faaliyetlerinin yanı sıra Türkiye İstatistik Sistemi’nin koordinasyonu görevini de üstlenmiş, köklü geleneğe sahip bir kurum olduğunu söyledi. TÜİK’in ulusal kayıt sistemlerinin oluşturulması ve devamlılığının sağlanmasından sorumlu bir kuruluş olduğunu dile getiren Coşğun, “TÜİK, çok dinamik ve hızla gelişen bir kurumdur. 2-3 yıl öncesine göre bile pek çok şey değişmiştir. Üretim süreci takvimi ile artık veri üretiminin her bir aşamasının hangi tarihler arasında tamamlanacağı ve ne kadar süreceği önceden belirlenmektedir. Yeni veri giriş programımız olan Harzemli sayesinde iş yeri araştırmaları, iş yerleri tarafından internet üzerinden veri girişi yapılarak gerçekleştirilmeye başlanmıştır” ifadelerini kullandı.
Çalıştay, uzmanların sunumu ile devam etti.

Bakmadan Geçme