VAN'DA EKMEĞE ZAM YAPILDI

Van Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Osman Tuncil, ekmeğe yapılan zamla, ekmeğin 2,5 liradan satılmaya başladığını söyledi.

Vansesi Haber Merkezi

Başta un, yağ, maya, şeker, tuz, su, susam, akaryakıt ve işçilik giderleri olmak üzere bir fırıncının yaklaşık 33 kalem gideri olduğunu belirten Tuncil, “Fırıncılarımızın ana maddeleri yanı sıra vergi, SGK, BAĞKUR, kira elektrik, doğalgaz (odun), gibi giderlerinin tamamı zamlandı. Giderlerimiz yüzde 100 zamlandı. Bir fırının yaklaşık 33 kalem gideri var.” dedi.  
Akaryakıt sürekli olarak zamlanıyor

Herkesin malumu olduğu üzere akaryakıtın neredeyse günlük zamlandığını hatırlatan Tuncil, “Fırıncılarımız her gün zamlı akaryakıt ile servis yapmaktadır. Şoför, işçi ve yardımcı eleman maaşları da fırıncımızın sırtında yüktür. Maliyet artışlarına dayanamayan çok sayıda fırıncımız, işyerini kapatmak zorunda kalmıştır.” ifadelerini kullandı.   

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), un’un çuvalını 185 TL ile 200 TL arasında satacağını duyurduğunu vurgulayan Tuncil, “Eğer bu karar Türkiye genelinde olduğu gibi Van’da da uygulanırsa, biz de diğer artan maliyetleri dikkate alarak ekmek fiyatını yeniden değerlendiririz.”

12 şehir daha, yeni fiyatı uygulamaya başladı

Van Fırıncılar Odası Başkanı Tuncil, “Aralarında Van’ın da bulunduğu, Adıyaman, Ardahan, Artvin, Bartın, Elazığ, Hakkâri, Kütahya, Malatya, Osmaniye, Rize ve Tunceli’de 2,5 liraya ekmek satılmaya başlamıştır. Yani Van ile birlikte toplam 12 il daha yeni fiyat tarifesine geçmiştir.” şeklinde konuştu.

Tuncil son olarak, “Fırıncılarımız Van ve ilçelerinde yaklaşık 6 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Bilindiği gibi asgari ücrete yüksek oranda zam yapılacak. Personel maaşı da fırıncıya yine ayrı bir yük olacaktır. Asgari ücreti yeni zamla ödeyecek olan fırıncılara yeni bir SGK yükü de oluşacaktır. Bilindiği gibi tüm resmi borçlara yüzde 36 oranında zam gelecektir.” görüşlerine yer verdi.

Bakmadan Geçme