Van'da Bir İlk Narkozsuz Kalp Ameliyatı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nde ilk defa hasta uyutulmadan açık kalp ameliyatı yapıldı.

Van’da ilk defa narkoz verilmeden açık kalp (bypass) ameliyatı yapıldı. Ameliyatı Yrd.Doç.Dr. Ali Kemal Gür, Yrd. Doç. Dr. Dolunay Odabaşı, anestezi uzmanı Doç. Dr. Uğur Göktaş, Yrd.Doç. Dr. Nurettin Yüzkat ve 10 kişilik ekiple yaptı. Hastanın kalp hastalığı şikayetiyle geldiğini belirten
Yrd.Doç. Dr. Ali Kemal Gür, şöyle konuştu: "Daha önce 3 defa stent takılmış, en son yapılan anjiyosunda da ana damarında yüzde 99 daralma mevcuttu. Hastanın damar yapısı itibariyle cerrahi anestezi almasını istemedik. Dünyada şu an yapılan çok fazla merkezde yapılamayan bir anestezi tekniğiyle hasta uyanık bir halde, her şeyi duyarak bypass ettik. Hastamız 6 gündür ameliyat oldu. En büyük faktör anestezinin faktörüdür. Genelde kalp cerrahisinde yapılan ameliyatlar, kalp ve akciğer makinesi sayesinde yapılan ameliyatlardır. Hasta da eğer kalp ve akciğer makinesine girerse, genelde biraz psikolojik durumunda düşkünlük oluyor." Kalp ve akciğer makinesinin olumsuz etkilerinden dolayı bir hasta ameliyat sonrası depresyon, ölüm korkusu, yaşamdan biraz soyutlanma gibi şeyleri yaşayabileceğini anlatan Gür, şunları söyledi: "Biz de ondan korumak için hastayı bu tür ameliyata aldık. Bu ameliyat yurt dışından özellikle çok yüksek meblağlarda olduğu için genelde borsa sahiplerinin veya pazarlama şirketlerinde üst düzey yöneticiler yaptırıyor. Çünkü akli dengelerinde veya psikolojik yapılarında bozukluk olmasın diye genel anestezi almadan bu şekilde belden uyuşturularak ameliyat olmak isterler.” 
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da, başka bölgelere hasta sevkinin yapılmaması için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün yine hastanemizde güzel bir başarıya doktorlarımız imza attı. Kalp damar cerrahisi bölümündeki öğretim üyelerimiz, lokal, anestezi uygulamasıyla ameliyat yaptı. Bu öğrendiğimiz kadarıyla Türkiye’de çok az hastanede uygulanan bir sistem. Hasta uyutulmadan lokal uyuşturmayla tabiri caizse ameliyatını seyrederek bypass yapıldı. Dolayısıyla hastanemizin son dönemdeki başarılara atmış olduğu önemli imzalardan bir tanesi bu oldu. İnşallah bundan sonra da bu tür vasıflı işler yapılır. Burada anestezi bölümündeki öğretim üyelerimizin başarıları da çok önemlidir. Bizim hedefimiz bölgemizde daha fazla vasıflı iş yapmak. Hastanemizden başka bir bölgeye sevk olayını ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Yeni dönemdeki projelerimizde de inşallah bunu artık çok çok büyük oranda başarmış olacağız. Tamamen dışarıya sevk etmeyelim istiyoruz. Hastane başhekimimiz ve tüm öğretim üyeleri arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” 
Ameliyatın ardından açıklama yapan Halis Yıldırım isimli hasta, 60 yaşında olduğunu ve 4 yıldır bu hastalığı çektiğini belirterek, “Ameliyattayken uyanıktım. Ameliyat yaptıklarını biliyordum. Benimle konuşuyorlardı, şakalaşıyorlardı. Allah hocalarımdan razı olsun. Hiç korkmadım. Dört yıldan beri bu hastalığı çekiyordum, ameliyattan hep kaçıyordum” dedi.

Bakmadan Geçme