Van'a gidiyorsunuz şehirde durum ağır

Aleksandra Lvovna Tolstaya 18 Haziran 1884 tarihinde Tula guberniyasında Yasnaya Polyana'da Kont Lev Nikolayeviç Tolstoy (1828-1910) ile Sofya Andreyevna'nın (1844-1919) on ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi.

Aleksandra Lvovna Tolstaya 18 Haziran 1884 tarihinde Tula guberniyasında Yasnaya Polyana'da Kont Lev Nikolayeviç Tolstoy (1828-1910) ile Sofya Andreyevna'nın (1844-1919) on ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi.

 

Anne ve babası arasındaki ilişkilerin çok iyi olmamasından dolayı olsa gerek Aleksandra Lvovna Tolstaya çocukluğunda onlar tarafından şımartılmadı ve onunla daha çok dadılar ve ablaları ilgilendi. Kendisi çocukluğunda evde mükemmel bir eğitim aldı. 16 yaşından sonra ise babası ile yakınlaşmaya başladı. Bu yaştan sonra da bütün yaşamını babasına ve onun ideallerine adadı. Babasının yazılarını temize çekme, daktilo etme vb. bütün sekretarya işlerini üzerine aldı. Bu nedenle babası yazarlık telif haklarını ona miras olarak bırakacaktır.

 

Lev Tolstoy'un vefatı sırasında da yine yanında o vardı. Zira Astapov'da ölüm döşeğinde yatan Tolstoy'un yanında yedi gün geçirdi. 7 Kasım 1910 tarihinde babası vefat etti. Babasının ölümü Aleksandra Lvovna Tolstaya'nın hayatını tamamen değiştirdi. Zira babasının vefatının onun yaşamı üzerindeki büyük etkisini "O hayatta iken benim kendi yaşamım ve ilgi alanlarım yoktu. O vefat ettiğinde doldurmayı beceremediğim derin bir boşluk kaldı." diye yazarak belirtiyordu.

 

1 Ağustos 1914 tarihinde Dünya savaşı çıkınca Aleksandra Lvovna Tolstaya kendi deyimiyle ellerini bağlayıp oturmaktansa bir şeyler yapmayı yeğlemişti. Zira savaş nedeniyle etrafındakiler her geçen gün azalmakta ve yalnız kalmaktaydı. İşte bu sıralarda bir gazetede Rus Kızıl Haç Derneği ile Voyennoye Vedomstvo arasında yaralılara yardım konusunda çıkan anlaşmazlık hakkında bir yazıyı okuyunca kafasında kendisinin gönüllü hemşire olarak çalışabileceği fikri doğdu. Kendisinin tıp alanında da bilgisi mevcuttu. Aleksandra Tolstaya, derhal Doktor D. V. Nikitin'in yanında Zvenigorod Hastanesinde tıbbi bilgiler kursu ve pratiğini tamamladıktan sonra sınavlarını başarıyla vererek cepheye gitmek üzere hazırlıklarına başladı.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme