Van YYÜ'de Yazılım Hareketi Programı başladı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ile Van, Hakkâri, Muş ve Bitlis illerinin Milli Eğitim Müdürlükleri ve üniversitelerinin katılımıyla Van'da imzalanan 'Yazılım Hareketi Programı'nın startı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde verildi.

Vansesi Haber Merkezi

Bölgemizdeki gençlere verilecek eğitimlerle onların bilimsel alt yapılarının güçlendirilmesi, girişimciliğe teşvik edilmeleri ve böylelikle gençlerin sağlam bir bilimsel alt yapıyla proje üretebilecek nitelikli bireyler haline gelmeleri hedeflenen "Yazılım Hareketi Programı"nın startı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda verildi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve lise öğrencilerine “Yazılım Hareketi Programı”nın müfredatının tanıtıldığı etkinliğe, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kayri ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birimi Başkanı Mehmet Emin Çakay katıldı.

Etkinlikte konuşma yapmak üzere kürsüye davet edilen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kayri, Nisan ayında protokolü imzalanan “Yazılım Hareketi Programı”nı uygulamaya geçirmek için DAKA yetkilileriyle, hocalarla ve öğrencilerle bir araya geldikleri bugünün, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi için çok önemli bir gün olduğunu belirtti.

“Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilgisayar Bölümü öğrencilerini, yetkin hocalardan ders aldıkları için çok şanslı buluyorum”

Yazılımın dünyaya şekil veren ve dijitalleşme yolunda tüm dünya ülkelerinin yarıştığı bir alan olduğunu vurgulayan Kayri,  “Üniversitemizde Bilgisayar Bölümünü bu yıl açtık ve bu bölüme ilk öğrencilerimizi aldık. Elbette bu bölümümüzü daha önce de açabilirdik ancak nitelikli hoca sayımızı daha da artırıp, alt yapısı sağlam ve iddialı bir Bilgisayar Mühendisliği Bölümümüz olsun istedik. Nitekim şuan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde alanında yetkin, 30’a yakın bilgisayarcı hocamız var. Oldukça yüksek olan bu sayı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin dijitalleşen dünyaya kayıtsız kalmadığının göstergesi olarak okunabilir. Big data (büyük veri) dediğimiz güçlü yazılımlar yoluyla tüm dünyaya, haritalara, siyasi yönetimlere, sağlık yönetimine, askeri yönetimlere, harcamaya, ekonomiye şekil verilebilmektedir. Big data dediğimiz büyük veri üzerinden toplumlar tanımlanıyor, toplumların güçlü ve zayıf yanları belirleniyor nihayetinde bu toplumların yaşadıkları ülkelere müdahale edilebilme yöntemine ulaşılabiliyor. Bu anlamda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilgisayar Bölümü öğrencilerini, yetkin hocalardan ders aldıkları için çok şanslı buluyorum. Hocalarımız, öğrencilerimize piton, big data yönetimi, büyük veri analizleri, web madenciliği, veri madenciliği gibi dünya standartlarında farklı yazılımları öğretecekler. Hocalarımız, dijitalleşmeye giden yolda öğrencilerimizi donatmak için oldukça güçlü bir potansiyele sahiptirler.”  İfadelerini kullandı.

“Öğrenci, bölge ve insan merkezli olan bu faaliyetin çok anlamlı ve fırsatlar eşitliği yönünden de iyi bir hamle olduğunu düşünüyorum”

2020 yılında Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanlığı ve DAKA yöneticilerinin “1 milyon yazılımcı” projesiyle yola çıktıklarını aktaran Kayri,  “TRB2 bölgesi illeri olan Muş, Hakkâri Bitlis ve Van illerindeki Üniversiteler, bu illerin Milli Eğitim Müdürlükleri ve DAKA, yazılımcılardan bilgi satın alacak ve bu bilgiyi bedava olarak öğrencilere ikram edecek. Bu yönüyle öğrenci, bölge ve insan merkezli olan bu faaliyetin çok anlamlı ve fırsatlar eşitliği yönünden de iyi bir hamle olduğunu düşünüyorum. Sevgili öğrencilerimizin buna yüksek düzeyde talip olmalarını bekliyorum.” Sözlerini kaydetti.

 “Öğrencilerimize gerekli yazılım hareketleri, lojistik ve bilgi desteği tarafımızdan sağlanacaktır”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin 40 yıllık bir üniversite olduğunu söyleyen Prof. Dr. Murat Kayri, “üçüncü nesil araştırma-geliştirme üniversitesi olma hedefiyle yola çıktık. Bu hedefin gerçekleşmesinin araştırma yapan ve üreten öğrenciye yatırım yapmakla mümkün olabileceğinin bilincindeyiz. Bu doğrultuda, öğrencilerimize gerekli yazılım hareketleri, lojistik ve bilgi desteğinin tarafımızdan sağlanacağının altını çizmek istiyorum. “Yazılım Hareketi Programı”nın uygulama aşamasına gelmesinde emeği olan herkese teşekkür ederim.” Şeklinde sözlerini tamamladı.

Hızla değişen teknolojinin ve Covid-19 salgınının toplumları ve sistemleri dönüştürdüğünü belirten DAKA Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birimi Başkanı Mehmet Emin Çakay da, nihayetinde bu dönüşümlerin, ülkelerin ekonomik yapılarını değiştirdiğini ve kalkınma odaklı çalışan kurum ve kuruluşların da dönüşmesine sebep olduğunu ifade etti.

“Yazılım dediğimiz şey, sadece bilgisayarcıların ve bu alanda çalışanların ilgi alanında değil artık”

 Bu dönüşümlerin odağında yazılımların olduğunu söyleyen Çakay, “yazılım dediğimiz sihirli kavram veya sihirli süreçler var.  Öte taraftan yazılımla alakalı bizim temel olarak gördüğümüz bir sorun da var. O da şu; gerek ortaöğretimde gerek yükseköğretimde yazılımı, bilgisayar alanındaki eğitimlerle belki bir şekilde sistematik olarak veriyoruz. Fakat yazılım dediğimiz şey, sadece bilgisayarcıların ve bu alanda çalışanların ilgi alanında değil artık. Yazılım, önümüzdeki süreçte yeni nesil girişimcilik ile birleşerek gençler için yeni fırsat alanları ortaya çıkaracaktır. Dolayısıyla yazılım hareketi projesi, bir farkındalık oluşturmak ve bu dönüşümde, bu yeni sistemde dünyada yaşanan gelişmelere paralel olarak ülkemizin ve bölgemizin gençlerindeki potansiyeli ortaya çıkarmak maksatlıdır.” Sözlerini kullandı. 

“Programa katılım, Van Yüzüncü yıl Üniversitesinde diğer illere göre çok daha yüksek”

Güçlü kadrosu, hocaları ve öğrencileri ile programa katılımın, Van Yüzüncü yıl Üniversitesinde diğer illere göre çok daha yüksek olduğunu aktaran Mehmet Emin Çakay, bu konudaki hassasiyetlerinden ve desteklerinden dolayı Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli’ye, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kayri’ye, Üniversite hocalarına ve öğrencilerine teşekkür ederim şeklinde konuşmasını tamamladı. 

DAKA yetkilisi tarafından öğrencilere bir bilgilendirme sunumu gerçekleştirilmesinin ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Akademi’nin kayıt süreci hakkındaki videosunun izletilmesinin ardından etkinlik sona erdi.

Bakmadan Geçme