Van şarkısı TRT repertuarına geçti

Berk İlhan
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van Gölü Çevresi Tarihi Eserler ve Kültür Değerlerini Araştırma Merkezi eski Müdürü, Van türküleri araştırmacısı Murat Oto tarafından hazırlanan, Van Valiliği ile YYÜ tarafından da desteklenen Van konulu beste yarışmasında "Mansiyon" ödülü alan "Kokun Gelir Elvan Elvan" isimli eser 21925 repertuar numarasıyla TRT repertuarına geçen ilk Van şarkısı oldu.

Van Beste Yarışması "Mansiyon" ödülü alan, Uşşak makamı, Curcuna- Nimsofyan Usûl'de söz ve müziğini Ferhat Sarmusak'ın yazdığı "Kokun Gelir Elvan Elvan" isimli Van şarkısının TRT  repertuarına alınmasının Van kültürü, müziği ve tanıtımı açısından önemli bir aşama olduğunu belirten  Van Beste Yarışması proje fikri sahibi ve yarışma koordinatörü Murat Oto, Van'da müzik adına önemli ilklerin yaşadığını söyledi.  Oto, "    Bütün illerin türküsü var, ama her ilin şarkısı yoktur. Emekle hazırladığımız proje ile Van ilimiz şarkısı olan birkaç şanslı il arasında yer almıştır. Yarışma öncesi ve başvuru aşamasında yorucu şekilde çalıştım. Yarışmanın gerçekleşmesinde resmi proje koordinatörü olarak da çok büyük emek verdim.  Şimdi bir Van şarkısının TRT repertuarına ilk defa geçmesi emeğimizin en anlamlı karşılığı olmuştur. TRT repertuarında yer alan ilk Van şarkısının bestecisi Ferhat Sarmusak hocama Van adına sonsuz teşekkür ediyorum.  Artık TRT sanatçıları, koroları bir Van şarkısı seslendirecek. Türkülerimizin yanında yüzlerce Van şarkımız var. Bunun farkındayız ve çok kısa bir zaman sonra Van şarkıları birçok ortamda söylenir olacaktır. Bu konuda beste sahipleri bestelerini TRT repertuar kuruluna göndermelidirler. Ve uygun ortamlarda Van şarkılarını söyletmelidirler. Şimdiye kadar Van dışında iki bestecimizin eseri Samsun ve Ankara'da seslendirildi. Cavit Ersoy ve Ferhat Sarmusak hocalarımızın bu eserleri seslendirildi. Van'da bu eserlerin tanınması, dinlenmesi yönünde bizler çalışıyoruz ve başarılı olacağımızdan eminiz. Ama ulusal anlamdaki çalışmalarda besteci ve söz yazarlarımızın destek olması gerekiyor. Çünkü tüm bestecilerimiz ulusal anlamda uygun bir statüde olan kişilerdir."

2012 Van Beste Yarışması "Mansiyon" ödülü alan, Uşşak makamındaki  "Kokun Gelir Elvan Elvan" isimi Van şarkısının TRT  repertuarına alınmasından mutluluk duyduğunu belirten besteci Ferhat Sarmusak  "Eserim  çok değerli Van halkına nacizane armağanımdır. "Kokun Gelir Elvan Elvan" isimi Van şarkımın   Vanlılarca benimsenip sevilmesi bana ayrıca mutluluk vermiştir... Bu eserin ortaya çıkmasına vesile olan değerli kardeşim Murat Oto'ya da ayrıca teşekkür ediyorum"  dedi.
2012 Van Beste Yarışmasına 227 eser katılırken,  jüri üyeleri tarafından da Van'a 7 eser hediye edilmişti. Böylece Van toplam 234 Şarkıya  sahip oldu.
 
TRT REPERTUARINA ALINAN VAN ŞARKISI
TRT Rep. No: 21925
2012 Van Beste Yarışması "Mansiyon"
Söz & Müzik: Ferhat SARMUSAK
Solist: Mehmet ÖZKAYA, Makam: Uşşak, Usûl: Curcuna- Nimsofyan
Kokun Gelir Elvan Elvan - Ferhat SARMUSAK
Kokun gelir elvan elvan
Seni her gün andım Van
Tam üç yıldır ayrı düştüm
Ateşlerde yandım Van
Bend-i mahi şelalen
Ne hoş açmış ters lalen
Selvihan'lı efsanen
Gönül hasretle giryan
Gölün zümrüt, dağın elmas
Bağın cennet sandım Van
Yüzün gördüm, gülün derdim
Suyun içtim kandım Van
Kavut, cılbır, ilitme
Ayran aşı cıngırtma
Gel yiyelim birlikte
Gönül hasretle giryan
 

Bakmadan Geçme