VAN SABUNU ÜRETİMİ BAŞLADI

Rıdvan Can
Başta Van ve Türkiye'nin çeşitli illeri ile Avrupa ve Asya ülkelerine otel malzemeleri (terlik, şampuan vb) malzemeler ihracatı yapan, 30 genç kızın istihdam edildiği fabrikada, sabun üretimine başladıklarını  belirten Murat Said Yaşar, " Van'ın adını sabun üretiminde de duyuracağız. Van ve  çevre illerin yayla ve  yüksek  dağlarından yetişmekte olan doğal kekik, ısırgan otu gibi endemik bitkilerden ve bu bitkilerin yağlarından faydalanarak oldukça kaliteli ürünler çıkarmaktayız. Sağlık Bakanlığı'ndan gerekli yasal üretim izini ve sonrasında Patent Enstitüsünden Kürtçe  yeniden  doğuş anlamına gelen "Jinda" ismiyle marka tescili aldık. Sabunlarımız 100 gramlık naturel ambalajlarda marketlerde satışa sunulacak. Sabunlar hiçbir makine işlemi görmeden el yapımıyla üretilmektedir. Kaynatma usulü bir sabun yapmıyoruz. Soğuk proses dediğimiz  el emeğine dayalı sabun yapıyoruz, sızma zeytinyağı kullanıyoruz  bu yağın asitlik oranı sıfırın altındadır. Normalde kaynatılarak yapılan sabunlarda kullanılan zeytinyağının yağ asitlik derecesi 40 biz ise 0.8'lik asitlik oranına sahip zeytinyağıyla sabun yapıyoruz. Bu da kaliteye yansıyor. İlk aşamada 7 çeşit  sabun üretimi gerçekleştirdik"  dedi

Yaklaşık bir asır  öncesi Van'da sabun üreten  Vanlı bir  aileden geldiğini,  bu nedenle sabun üretiminin kendisi için  ticaret  kadar  manevi bir  değeri  olduğunu  ifade  eden Yaşar, "  Tarihi belgelerde Van'da üretim çeşitlerinin  geniş ayrıntısı yer  almaktadır.  Bizde  bu  geçmiş üretim kültürümüzden hareketle  Van Sabunu  üretimine karar verdik. Sabunlarımızda  kimyasal boya maddesi, esans, tuz ve  katkı bulunmamaktadır. İlk  aşamada ; saç dökülmesi  kepeklenmeyi önlediği gibi egzama kaşıntı ve vücut yaralarına ve de sedef hastalığına iyi gelen Ardıç Sabunu, saç dökülmesini önleyen , beyazlamayı geciktiren Çörek Otu Sabunu, saç dökülmesi ve kepeklenmeyi önlediği gibi tekrar saç çıkmasına yardımcı olan Isırgan Otu Sabunu,  saç dökülmesini geciktirip,ciltte ve saçta canlılık kazandırarak hoş kokusuyla vücuda ferahlık veren Lavanta Sabunu, saç dökülmesi ve kepeklenmeyi önleyen Bıttım Sabunu üretimine başladık.  Bayilik  sistemi ile  pazara girmeyi hedefliyoruz. Bunun için de Van ve Türkiye'nin çeşitli illerinden deneyimli bayi  tekliflerini değerlendiriyoruz. Van Sabununun  kalitesi ve ile kısa  sürede  büyük ilgi  göreceğine inanıyoruz."
Murat  Sait  Yaşar, "Şu anda dünyada doğal ürünlere  yöneliş var. Bizde bu   yönelimi değerlendirip ihracatta göre  kendimizi  hazırlıyoruz.  Üretimde  olmaz şartımız; kaliteyi bozmadan daha da ileriye taşımaktır. Üretimde amacımız  sadece para kazanmak değil, Van'a  katma değer katan  güzel  ürün yapalım istedik. Van'da da bu ürünü ilk defa biz yapıyoruz. Bölgede Siirt'te yapılan sabunlar var fakat Van Sabunu  kalitesinde  değil. Dünya endemik bitkilerinin yüzde 30'u Van  çevresinde yetişiyor. Bu  da bizim için bir avantajdır. Markamız Van'ın markası, başarımız Van'ın başarısıdır" dedi.
 

Bakmadan Geçme