VAN KETEM'LE BİRİNCİ SIRADA

Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) olarak amaçlarının halkın duyarlılığını arttırmak, erken dönemde kanseri yakalamak ve tedavi şansını arttırarak kanserden ölüm oranını azaltmak olduğunu söyledi.
Dr. Yakup İmren, KETEM’in ülkede 2005 yılında, Van’da ise 2008 yılında kurulduğunu ifade ederek, “Çalışmalarımızda 30-65 yaş aralığındaki kadınlara rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş arası kadınlarda meme kanseri taraması, 50-69 yaş arası tüm kadın ve erkeklerde kalın bağırsak kanseri, 50-69 yaş arası erkeklerde prostat kanseri taraması yapılmaktadır. Bunların yanı sıra birimimize başvuran kadınlara klinik meme muayenesi yapılıp kendi kendine meme muayenesi öğretilmektedir. Muayeneden sonra belirtilen yaş grubundaki kadınlardan mamografi ve ultrasonografi tetkikleri istenmektedir. Rahimağzı kanserinin erken teşhisi için pap-smear testi yapılmaktadır. İlgili uzmanlık dalları ile konsultasyon (Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Radyoloji, Patoloji) yapılarak kanserin erken teşhisi sağlanmaktadır. Van KETEM aynı zamanda sağlık personelini ve halkı kanser konusunda bilinçlendirmeye yönelik olarak eğitim faaliyetlerini de gerçekleştirmektedir. İletişim ve sağlık eğitmenliği konularında eğitim alan doktor, ebe, hemşire, meme kanseri, rahim ağzı kanseri, prostat ve kolon kanseri ile ilgili eğitimler ve seminerler düzenlemektedir” dedi.
İlde KETEM’de tarama kapsamında yürütülen hizmetlerin tamamının ücretsiz olduğunu ifade eden Dr. imren, “Tarama kapsamında olan tüm kadın ve erkekler; randevu almadan, sıra beklemeden, sosyal güvencesi olsun yada olmasın hiçbir ücret ödemeksizin bu hizmetlerden faydalanabilmektedir. Ayrıca, haziran ayının ilk haftasında Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Savaş Daire Başkanlığı tarafından yapılan değerlendirmede Van KETEM, rahim ağzı kanseri taramasında Türkiye’de birinci sırada yer aldı” dedi.

vanhaber,van,haber, van haber

Bakmadan Geçme