Van Kapıköy Sınır Kapısı için ayakta

İran'da görülen Koronavirüs salgını ve ölümleri üzerine Sağlık Bakanlığı tarafından 25 Mart 2020 Çarşamba günü geçişlere kapatılan Kapıköy Gümrük Kapısı'nın açık olduğunu ileri süren A Haber kanalının haberi Van'da meslek odalarını turizmcileri, esnafları ve Vanlıları ayağa kaldırdı. Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VESOB) CHP Van İl Başkanlığı yaptıkları açıklamalarda A Haber kanalının Kapıköy haberinin asparagas olduğunu ve gazetecilik ilkeleriyle bağdaşmadığını belirterek, kanalın düzeltme yaparak, izleyicilerinden ve Türkiye'den özür dilemesi gerektiğini ifade ettiler.

Burhan Ergin 

İran Van arasında insan ve araç geçişlerinin yapıldığı,  yılda 500 bin İranlı turistin Van’a giriş yaptığı Van Saray Kapıköy Gümrük Kapısı İran’da görülen koronavirüs salgını ve ölümleri üzerine Sağlık Bakanlığı tarafından 25 Mart günü geçişlere kapatılmıştı. Van’da vaka sayısının düşmesi sonrası milletvekilleri, siyasi partiler, meslek odaları, esnaflar diğer gümrük kapılarının açılmasına karşılık Kapıköy’ün kapalı olmasından dolayı kent esnafının zor günler geçirdiği belirtilerek Kapıköy Gümrük Kapısı’nın açılmasını sık sık gündeme getirdikleri süreçte A Haber kanalı  kapının açık olduğunu içeren haberi Van’da büyük tepki topladı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun TBMM’de Kapıköy sorununu gündeme getirerek  “Van’ın cezalandırıldığı belirtilen konuşması sonrası A Haber tarafından Van’a gönderilen muhabiri tarafından kapının açık olduğunu iddia eden haberi ekrana gelmişti. Asparagas haber üzerine Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VESOB),  CHP Van İl Başkanlığı ayrı ayrı açıklama yaparak haber anlayışını kınadılar.  

VAN TSO:  A HABERİN HABERİ GERÇEK DIŞIDIR 

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, pandemiden dolayı kapalı olan Kapıköy Sınır Kapısı’nı grup toplantısında gündeme getirdikten sonra kapının açık olduğunu iddia eden A Haber kanalına yanıt veren Van Ticaret ve Sanayi Odası kapının 10 kişiyi geçmeyecek zorunlu geçişlerin dışında herkese kapalı olduğunu, A Haber kanalının yaptığı haberin gerçekle ilgisinin bulunmadığını açıkladı.

“10 kişiyi geçmeyecek zorunlu geçişlerin dışında herkese kapalıdır”

Yazılı yapılan açıklamada, “100 Milyon TL yatırımla Türkiye’nin en modern gümrük kapılarından biri olan Kapıköy Gümrük Kapısı 2020 yılının Mart ayından buyana pandemi nedeniyle kapatılmış ve bugüne kadar açılmamıştır. Türkiye’deki diğer kara sınır kapıları yaya ve araç geçişlerine açık iken, Kapıköy Gümrük Kapısının kapalı olmasının kent ekonomisinde yarattığı tahribat her platformda dile getirilmiş, ancak herhangi bir sonuç alınamamıştır. Şu ana kadar tüm siyasi partiler (İktidar-muhalefet) konuyu dile getirmiş ve son olarak Van Milletvekilimiz Osman Nuri Gülaçar’ın Ticaret Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı nezdinde gümrük kapısının kontrollü açılmasına yönelik yaptığı girişimlerin arifesinde A Haber kanalının yapmış olduğu yayın ilimizde hayretle karşılanmıştır. A Haber’in gümrük kapısının açık olduğuna ilişkin haberin konusu yalnızca ilimizde eğitim gören İran İslam Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerin geçişinden ibarettir. Bu öğrenci sayısı da sınırlı düzeydedir. Kapıköy Gümrük Kapısı günde 10 kişiyi geçmeyecek zorunlu geçişlerin dışında herkese kapalıdır” denildi.

“A Haber kanalı Türkiye’den özür dilesin”

Açıklamanın devamında “A Haber kanalının haberini kınıyoruz. Unutmamak gerekir ki, yalan-yanlış haber yapmak mazur görülemez. Gazetecilikte, habercilikte muhabire öğretilen gerçek şudur: “Doğru haber vermek bir numaralı önceliktir. Haberin doğruluk ilkelerine sadık kalınmadan, araç ve yaya geçişine kapalı olan Kapıköy Gümrük Kapısını açık gibi göstermek insanların akıllarıyla oynamaktan başka bir şey değildir. Yapılan bu haber adı geçen kanalın saygınlığına, objektifliğine gölge düşürmüştür. Son olarak şunu belirtmekte yarar var. Kapıköy Gümrük Kapısı 2020 yılının Mart ayından buyana araç/yaya giriş ve çıkışlarına kapalıdır.  A Haber kanalının yaptığı haber gerçek değildir. A Haber kanalının yaptığı bu medyatik haberden dolayı tüm Türkiye’den özür dilemesini bekliyor, yapılan yalan-yanlış haberin tekzip edilmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

VAN ESOB:  A HABER YALAN HABERİNİ DÜZELTSİN

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VANESOB) Yönetim Kurulu, Kapıköy Sınır Kapısı’nın açık olduğunu iddia eden A Haber ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Yalan-yanlış habercilik ile bu millete hizmet edilemeyeceği bir gerçektir. Bu anlamda A Haber’den bu yalan haberini düzeltmesini talep ediyoruz. Aksi takdirde tüm Vanlıların gözünde yalan haber yapan bir kanal olarak anılacaktır” ifadelerine yer verildi.

“Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılması için seferber olduk ancak açılmadı”

A Haber’e tepki gösteren VANESOB Yönetim Kurulu açıklamasında “Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün Mart 2020’de Türkiye’de de görülmesiyle birlikte ülkemizde bir dizi önlemler alınmıştır. Bu kapsamda Kapıköy Sınır Kapısı da kapatılmıştır. Yaklaşık bir yıldır kapalı olan Kapıköy Sınır Kapısı, Van esnaf ve sanatkarlarını son derece olumsuz etkilemiştir. Defalarca basın açıklaması yaptık. Şehrimizin tüm meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek kamuoyu oluşturduk. Tüm kesimler gibi bizler de kapının açılması için büyük bir çaba içerisinde olduk. Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılması için dosyalar hazırladık ve bizzat Ankara’ya giderek ilgili bakanlıklara teslim ettik. Gerekli tedbirler alınarak Kapıköy’ün açılması durumunda, Van ekonomisine olan yansımalarının anlatıldığı dosyamızı, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ulaştırılmak üzere Sayın milletvekilimiz Osman Nuri Gülaçar’a teslim ettik. Ayrıca milletvekillerimiz Sayın İrfan Kartal ile Abdulahat Arvas da gereken çalışmaları yapmıştır. AK Parti Van İl Başkanı Sayın Kayhan Türkmenoğlu’na sunduğumuz dosya da bulunmaktadır. Sayın Türkmenoğlu da elinden geleni yapmıştır. Van’ın tüm kesimleri Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılması için seferber oldu ancak ne yazık ki henüz bir sonuç alamadık” ifadelerine yer verildi.

“Yalan-yanlış habercilik ile bu millete hizmet edilmez”

Kapıköy Sınır Kapısının açık olduğunu iddia eden A Haber’in yalan yanlış haberle millete hizmet etmediğini söyleyen açıklamanın devamında “Kapıköy Sınır Kapısı sadece özel durumlarda karşılıklı olarak vatandaşların geçişine açıktır. Bilindiği anlamda bir kapının açık olması söz konusu değildir. Özel izin ve gerekçeler ile gelen İranlılar ile yine böyle özel durumlarda İran’a giden vatandaşlarımız mevcuttur. Söz konusu kapı, ticari bir etki getirecek şekilde karşılıklı olarak turist geçişine açık değildir.  Hal böyleyken A Haber’in canlı yayında sanki Kapıköy açıkmış gibi haber yapması bizleri derinden yaralamıştır. İletişim fakültelerinin gazetecilik bölümünde öğretilen en temel ilke haberin doğru olmasıdır. Yalan-yanlış habercilik ile bu millete hizmet edilemeyeceği bir gerçektir. Bu anlamda A Haber’den bu yalan haberini düzeltmesini talep ediyoruz. Aksi takdirde tüm Vanlıların gözünde yalan haber yapan bir kanal olarak yer edinecektir. Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerine yer verildi.

CHP: KAPIKÖY ARAÇ TRAFİĞİNE VE İNSAN GEÇİŞİNE KAPALIDIR 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılan Kapıköy Sınır Kapısı’nı grup toplantısından dile getirdikten sonra Van’a gelerek kapının açık olduğu haberini yapan A Haber’e tepki gösteren CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, Kapıköy Sınır Kapısına giderek açıklama yaptı.

Tüm dünyayı olumsuz etkileyen koronavirüs tedbirleri kapsamında 25 Mart 2020 tarihinde kapatılan Kapıköy Sınır Kapısının açılması için birçok kişi çağrıda bulunuyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında kapalı bulunan Kapıköy’ün açılması gerektiğini belirterek çağrı da bulunmuştu. A Haber Van’a gelerek Kapıköy Sınır Kapısı’nda yaptığı canlı yayınla kapının açık olduğunu iddia etmişti. CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, Kapıköy Sınır Kapısına giderek, “Geçtiğimiz gün 12 kişilik ekonomi heyetimiz Genel Başkan Yardımcımız Veli Ağbaba başkanlığında Van’ı ziyaret etmişti. Bizde parti olarak Van’da yaptığımız ziyaretler sonrasında ilimizin en büyük sorunlarından birisinin Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapalı olmasıdır. Biz bunu Genel Başkanımıza bildirdik ve Salı günkü grup toplantısında Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapalı olduğunu ve bir an önce açılması konusunda talep de bulundu. Dün yandaş bir medya buraya gelerek kapının açık olduğu haberini yaptı. Bende Kapıköy Sınır Kapısı’na gelip basın açıklaması yapmak istedim. Şuan Kapıköy’deyim ve açık olduğunu görmüyorum. İran’dan İstanbul’a uçakla gidenler çıkış kapısı olarak burayı kullanabiliyorlar. Kapıköy trafiğe ve turizme kapalıdır. Bir an önce A Haber Vanlılardan özür dilemelidir, yanlış haber yapmasınlar, yalan haberini kınıyoruz” dedi.

VAHATUDER:  KAPIKÖY SINIR KAPISININ DA BİR AN ÖNCE AÇILMALI

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir de Kapıköy Sınır Kapısının kapalı olduğunu belirterek, “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu grup toplantısında Van ve bölgemizi ekonomik açıdan ilgilendiren Kapıköy Sınır Kapısının kapalı olduğunu, açılması yönünde açıklama yaptı. Fakat A Haber Saray ilçemizde bulunan Kapıköy’e giderek açık olduğunu iddia etti. Haber gerçek değildir. Kapıköy Sınır Kapısı 25 Mart 2020 tarihinden bu yana koronavirüs tedbirleri kapsamında kapalıdır. Van’da tüm kesimler açılması için canla başla çalıştı ancak bütün girişimler sonuçsuz kaldı. A Haber bir an evvel hatasını düzeltmelidir. Ayrıca Kapıköy Sınır Kapısının da bir an önce gerekil tedbirler alınarak turizme açılmalıdır. Esnafımız ekonomik olarak bitme noktasına geldi, Kapıköy açılırsa bir nebze olsun nefes alırız. Bütün sınır kapıları açıkken, dış hat uçuşları yapılıyorken Kapıköy’ün kapalı kalması Vanlıları cezalandırmaktan başka bir şey değildir” dedi.

Bakmadan Geçme