'VAN İKİ PARTİNİN OYUNCAĞI HALİNE GELMİŞ'

Saadet Partisi 1. Sıra Van Milletvekili Adayı Özay İlhan, Van'ın AK Parti ve HDP'nin oyuncağı haline geldiğini, Van'da üçüncü bir partinin şart olduğunu söyledi.

Hacı Yılmaz- Rıdvan Can

Van eski Milletvekili Fethullah Erbaş, SP Van Milletvekili adayı Özay İlhan ve Uğur Çiçekel gazetemizi ziyaret ederek seçim çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ziyarette konuşan Fetullah Erbaş Milli İttifak adaylarına büyük bir ilgi olduğunu, seçimin ülkemiz ve ilimiz için hayırlı olması temennisinde bulundu. İkici sıra  adayı Uğur Çiçekel Küserünnilerin  özgür iradeleriyle karar vererek sandığa  gideceklerini  söyledi.

Van'da çok ciddi sorunların olduğunu söyleyen İlhan, üçüncü bir partinin gelmesiyle birlikte Van'da mevcut olan siyasi ve diğer sorunların çözülebileceğini belirtti. İlhan, üçüncü partinin ancak Saadet Partisi olabileceğini belirterek, Saadet Partisi'nin Van'da dengeyi sağlayabileceğini ifade etti. 

"İnsanlar siyaseten bir bıkkınlık içerisindeler"

Seçim çalışmaları hakkında bilgi veren İlhan, "Öncelikle bu seçimin ilimize bölgemize ülkemize ve bütün insanlara faydalı olmasını diliyoruz. Van'da seçim sakin bir düzeyde gidiyor. Umarız kimsenin malına ve canına zarar gelmeden 7 Haziran'da seçimi neticelendiririz. İlimiz için hayırlı bir netice olmasını temenni ediyorum. İlimizde bu seçim iktidar partisi olsun, mevcut belediyeyi yöneten siyasi parti olsun, geçmiş seçimlere nazaran daha sakin havada. Buda gösteriyor ki iki partiye olan vatandaşların eski sempatisi kalmadığı ortadadır. İnsanlar siyaseten bir bıkkınlık içerisindeler. Özellikle bu iki partiye bir tepki mevcuttur. Saadet Partisi olarak bu seçime Büyük Birlik Partisi ile yaptığımız Milli İttifak yaparak girdik. Türkiye genelinde güçlü görünmekteyiz" diye konuştu.

"Van 2015 yılından sonra çok daha sıkıntılı olacaktır"

Saadet Partisi olarak Van'da da geçmişlere nazaran daha iyi durumda olduklarını belirten İlhan, "Bu iki partiden gönülleri kırılan seçmeni de inşallah Saadet Partisi olarak kucaklayacağımızı düşünüyoruz. Van'ın artık bir iktidar partisi, birde belediye taraflı iki partili yapıdan kurutulup üçüncü bir sesin olup, bu seste ancak ve ancak Saadet Partisi olur. Van'da yatırımlar iktidarın belediyeden, belediyenin iktidardan şikayeti ile hiçbir şekilde yapılmamakta. Birçok sorunumuz çözülmemiştir. Bu sorunların başında ilimizde yapılmış olan Çevre yolu vardı. Bu çalışma üzerinde 1 yıldır hiçbir faaliyet yoktur. İktidar sebebini belediyeye, belediye ise bunun sebebini iktidara bağlıyor. Sonuçta aksar vaziyette durmaktadır. Ekonomik olarak Van sıkıntılıdır. Fakat 2015 yılından sonra çok daha sıkıntılı olacaktır. Çünkü 2015 yılından sonra ilimizde 20 binin üzerinde TOKİ sahibi ortalama yıllık 4 bin TL'nin üzerinde bir ödeme yapacak. Buda ilimizde çok ciddi bir para çıkışına sebep olacaktır. Mevcut işsizliğin Türkiye'de en yüksek illerden biri olmamız hasebiyle böyle bir durum ekonomik sıkıntıyı ikiye katlayacaktır. İlimizde ekonomik alanda herhangi bir yatırım yapılmamaktadır. Herhangi büyük bir işyeri veya fabrikalar açılmamaktadır. Tüm bunların getirdiği sorun esnafa, vatandaşa büyük sıkıntılar doğuracaktır" dedi.

"Göçler gençlerimizi yanlış yönlere sevk ediyor"

İlimizde geçmişte tarım yönünde ciddi işler yapılırken, hayvan sayısı her geçen gün düşü odlunu söyleyen İlhan, "Meralarımız iyi kullanılmamaktadır. Bunun yanında geçmişe nazaran insanlar köy yaşamından uzaklaşıp şehir yaşamına gelip, şehirlerde de varoş nüfusunun artması ve şehirde de entegre olamaması söz konusudur. Bu köyden gelen nüfusta özellikle doğum oranın yüksek olması ve çocuklarında yeterli anlamda eğitim seviyesine ulaşamaması gençlerimizin de farklı noktalara yönelmesini ve ciddi anlamda gençlerimizi bonzai, esrar, eroin gibi kötü alışkanlıkları sevk ediyor. İktidarın geçlik anlamında hiçbir politikası söz konusu değildir. Özellikle gençlere sahip çıkacak kuruluşların ilimizin her tarafında olması gerekmektedir" diye konuştu.

"Van'ın havası bulanıktır"

Van'da eğitim durumuna da değinen İlhan, "Eğitim konusunda da Türkiye'nin en zayıf illerinden biriyiz. Gerek orta öğretimde olsun, diğer konularda olsun ilimizin eğitim seviyesi gün geçtikçe düşmektedir. Düşmelerin sebebi ise okuyan kesimlerinde kaliteli eğitim alamamasından kaynaklanıyor. Türkiye'nin Van gibi büyükşehir illerinde 2'nci, 3'üncü üniversiteler açılırken Van'da bu anlamda hiçbir girişim söz konusu değil. Van'ın havası bulanıktır. İnsanlar net görememektedir. Hala şehirden bir kesim ilimizin bu durumundan rahatsız olup farklı illere göç etme derdindedir. Bu denli önemli sorunları olan bir kentte gerek merkezi iktidarın, gerek yerel iktidarın hiçbir şekilde Van'ı umursar bir siyaseti yoktur. Ancak ve ancak üçüncü bir partinin burada güçlü olması ile Van'da birçok şey rayına girecektir. Saadet Partisi'ne inşallah vatandaşlarımızın teveccüh göstereceğine inanıyoruz. Ülke genelinde yakalamış olduğumuz pozitif sinerji olumlu netice almamızı inşallah sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

"İl başkanlarına yemek davetinde bulunacağız"

Van'da halen özgür bir siyaset ortamının mevcut olmadığını belirten İlhan, "Biz tüm siyasi partileri ziyaret ettik. AKP'nin, HDP'nin, CHP'nin ve MHP'nin seçim bürolarını sırasıyla ziyaret ettik. Tüm siyasi partilere her zaman yaptığımız çağrı şudur: Eğer ki siz siyaseti bu kent için, bu ülke için yapıyorsanız önce kendinizi gözden geçireceksiniz ve hiçbir kimsenin malına, canına zarar getirecek bir fiiliyatta bulunmayacaksınız ve insanları da baskı altına koymayacaksınız. Bunu beyan ettik. Bu anlamda da maden ki bizim derdimiz bu kenti yönetmek, bu ülkeyi yönetmek gelin bir masanın etrafında oturalım çağrısını yaptık. Saadet Partisi olarak il başkanlarına yemek davetinde bulunacağız. Bunu da en kısa sürece inşallah kendilerine ulaşarak Van'da basının huzurunda seçimlere kalan 1 aylık süreçte yapma planımız var. Bu anlamda bütün siyasi partileri arayıp bir daveti gerçekleştireceğiz. İlimizde sanki siyasi partilere karşı ciddi bir tepkiden dolayı bir sus-pusluk var. İnsanlar geçtiğimiz seçimlere nazaran daha bir sakin, sakinliğin yanında daha siyasi partilerin yanında kalmaktan uzağı tercih ediyor. Bunda tabi çeşitli faktörler var. Kimisi bazı partilerin adaylarını beğenmediğini belirtiyor. Kimisi ilimizde kazanan mevcut partilerin yeterince halkın sorunlarına kulak vermediğini dile getiriyor. Bunun yanında birde insanların geçmiş seçimlerde yaşanan tatsız olaylardan dolayı aman başıma bir iş gelmesin diye uzak duruyor. İlimizde hala özgür bir siyaset ortamı, özgürce bir seçim çalışması ortamı söz konusu değildir. Buna kim vardır derse yalan olur. Buda ister istemez seçmeni ben falan yere gitsem başım ağrır mı, bana bir zarar gelir mi? Gibi bir durum ortaya çıkarıyor. İlimizde seçim sakin değil" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme