VAN GSBD MEKAN TALEP ETTİ

Van Güzel Sanatlar Birliği Derneği (GSBD), düzenlediği basın açıklamasında yetkililerden kendilerine bir mekan tahsis etmelerini istedi.


Maraş Caddesi’nde düzenlenen basın açıklamasında konuşan GSBD Başkanı Mustafa Çalağan, 2010’dan beri Van’da, sanatla uğraşan ve bir çok yerden sanatçıları bir araya getiren bir dernek olduklarını belirterek, Van’da teşekküllü bir sanat merkezinin olmamasında tepki gösterdi. Kuruluşundan itibaren birçok etkinlik düzenlediklerini ifade eden Çalağan, “Yaklaşık 3 yıldır ilde atölyesi olmayan sanatçı arkadaşlara atölye tahsis etme, sanatsal çalışmaları düzenleyebilecekleri mekan ayarlama ve düzenleme, sanatçılara destek verme ve Vanlı sanatçıları Türkiye de tanıtmakla uğraştık. Dernek olarak 3 yıldan beri en büyük sıkıntımız, Van merkezinde herhangi bir teşekküllü sanat merkezinin olmamasıdır” dedi.


İlde bulunan iki sanat merkezinin vatandaşların ulaşabileceği yerlerden uzak olması nedeniyle birer dilenci gibi esnaflardan mekan arayışında bulunduklarını dile getiren Çalağan, “Bizlere mekanlarını açtıkları halde sonrasında kendi kazançlarını düşünen esnafla birçok tartışmamız olmuştur. Bu tartışmalar vatandaşın bizleri doğru tanımasını engellediği gibi, biz sanatçıların kendimizi ifade etmemizin önündeki en büyük engel olmuştur. Bu duruma en iyi örnek ilde faaliyet gösteren bir otelde 26 Eylül’de başlayan ve 3 Ekim 2013 tarihinde sonlandırılması beklenen, genç sanatçımız İlknur Adıyaman’ın resim sergisindeki talihsizlik olmuştur. Arkadaşımız sergi açılış ve kapanış tarihlerinde otel yöneticileriyle anlaşmasına rağmen sergi alanı olarak tahsis edilen alanın, maç izleme yeri olarak değiştirilip çalışmaları bir köşeye konulmuştur. Bu Van’da yaşayan sanatçılara ve sanat çalışmalarına verilen değeri göstermektedir” ifadelerini kullandı.


Hiçbir zaman mekan gasp ediciler olmadıklarını vurgulayan Çalağan, “Biz Vanlı sanatçılar olarak kendimizi daha iyi ifade edebileceğimiz, kendi çalışmalarımızı sergileyebileceğimiz, en azından aynı dili konuştuğumuza inandığımız bir mekâna ihtiyaç duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Açıklamalarında Van Valiliği ve Van Belediyesi’ne çağrıda bulunan Çalağan, “Van Valiliği ve Van Belediyesi, depremi bahane ederek bizlere en ufak bir yardımda bulunmamaktadır. Hatta randevu taleplerimizi bile yerine getirmemektedirler. Büyükşehir olan bir ilde ne yazık ki bir sanat galerisi yok. Mevcut sanat galerimizin içinde de şu an bazı resmi kurumlar var. Bir an evvel yetkililerden biz sanatçılara bir mekan ayarlamalarını istiyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme