Van Gölü'ndeki çekilme sürüyor

Van Gölü'nde kuraklığın etkisiyle yaşanan çekilme sonucu sazlıkların ortaya çıkması, birçok kuş türüne yaşam alanı oldu.

Son yıllarda yaşanan iklim değişikliği nedeniyle Van Gölü'nde çekilmeler devam ediyor. Çekilmeyle birlikte su altında bulunan mikrobiyolitler gözle görülürken sazlık alanların kıyıda kalması ise birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Son yıllarda giderek artan çekilmeyle ilgili konuşan Muradiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Harun Altunkaynak, suların çekilmesiyle sazlıkların ortaya çıkmaya başladığını ve bu sazlıkların yaban kuşları için yeni bir konaklama alanı oluşturduğunu söyledi.

“Bilinçsiz sondaj Van Gölü'ne zarar veriyor”

Van Gölü'nde yağışlara rağmen su seviyesinde düşüş yaşandığını söyleyen Altunkaynak, "Van Gölü'nde kasım ayına rağmen su seviyesinin belirgin bir şekilde düştüğünü gözlemledik. Bu çekilmenin en büyük nedeni, gölün besleyen su kaynaklarının bilinçsiz bir şekilde yapılan sondaj çalışmaları nedeniyle kesilmesidir. Bu durumu tersine çevirmek mümkün, ancak öncelikle yapılması gereken bazı adımlar var. Üreticilerimizin daha verimli sulama yöntemlerine geçmesi büyük önem taşıyor. Bilinçsizce yapılan sondajlar, su kaynaklarını hızla tüketiyor. Bu nedenle çiftçilerimize damla sulama sistemleri gibi daha verimli ve sürdürülebilir sulama yöntemlerini tanıtmak, uygulamalarına öncülük etmek gerekiyor. Bu konuda gerekli destekleri vermeye başladık ve vermeye de devam edeceğiz” dedi.

“Çekilme kuşlara yaradı”

Van Gölü'nde suların çekilmesiyle kıyıda kalan sazlıkların kuşlara ev sahipliği yaptığını ifade eden Altunkaynak, “Göl sularının çekilmesi olumsuz bir durum gibi görünse de aslında bazı olumlu yanları da mevcut. Suların çekilmesiyle sazlıklar ortaya çıkmaya başladı ve bu sazlıklar, yaban kuşları için yeni bir konaklama alanı oluşturdu. Ayrıca, bu alanda yeni yaşam alanları ve mikrobiyolitler ortaya çıkmaya başladı. Bu da görsel açıdan zengin bir doğa manzarası sunuyor ve biyoçeşitliliği artırıyor” diye konuştu.

Yorumlar 1
VAN GÖLÜ ACİLEN KİRLİLİKTEN KURTARILMALI 16 Kasım 2024 23:49

Van'ın merkez ilçesi TUŞBA kıyılarında 1. etap ve 2.etap şeklinde Van Gölü dip çamuru temizleme çalışmaları yapıldı, yapılıyor. Bunlar çok elzem, çok kıymetli çalışmalardır. Fakat gölün onlarca noktasındaki kıyılarda onlarca yıl boyunca oluşmuş yoğun bir kirlilik var. Bu nedenle bu devasa gölün 530 kilometrelik kıyılarındaki birkaç noktada yapılan temizlik çalışmaları takdire şayan olmakla birlikte gölün büyüklüğü, kirliliğin yaygınlığı ve yoğunluğu karşısında mütevazı kalıyor. Edremit, İpekyolu, Tuşba, Erciş, Adilcevaz, Ahlat, Tatvan ve Gevaş ilçe merkezlerinin kıyıları boyunca EŞ ZAMANLI OLARAK TOPLAM 1000 ADET UZUN BOMLU VİNÇ VE 3000 KAMYON İLE ve daha pek çok araç ve imkan ile sekiz ay boyunca kesintisiz her gün yapılacak bir kıyı temizliği, dip kirliliği temizliği, yüzey temizliği ve dere/ kanal ağzı temizliği ile Van Gölü büyük oranda temizlenmiş olacaktır. Ayrıca DSİ de eş zamanlı olarak kıyıdaki sekiz ilçeden geçip göle dökülen TÜM DERE VE KANALLARI baştan başa, özenle ve detaylı şekilde temizlemelidir. Dileriz böyle bir kapsamlı seferberlikle Van Gölü tekrar hayata döndürülür.

Bakmadan Geçme