Van Gölü için yüzdü

Milli sporcu Kemal Özdemir, tek koluyla Van Gölü'nde de temiz su kaynakları mücadelesi için kulaç attı.

Rıdvan Can

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA'nın engelli milli sporcu Kemal Özdemir ile birlikte sürdürdüğü "Her Kulaç Göllerimize Bir Nefes" projesi, hem TURMEPA'nın deniz ve su kaynaklarının kirliliği ile mücadelesine dikkat çekmek hem de engellilerin su sporuna ilgisini artırmak amacıyla 10 Temmuz Cuma günü saat 10.00'da Van'da, Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın desteği ile gerçekleştirildi.

Özdemir, daha önce deniz kirliliğine dikkat çekmek amacıyla İstanbul Boğazı, İzmir, Antalya, Çanakkale ve Zonguldak'tan yüzdükten sonra, bu sene de göllerde kirlilik mücadelesine dikkat çekmek için Van Gölü için yüzdü.

TURMEPA'nın "Her Kulaç Denize Bir Nefes" projesi kapsamında, Türkiye'nin her kıyı bölgesinde yüzmesi planlanan ve bugüne kadar Türkiye'nin 5 ayrı bölgesinde yüzen engelli milli sporcu Kemal Özdemir, projenin ilk beş etabının üçünü 2012 yılında İstanbul Boğazı'nda, İzmir Güzelbahçe'de ve Antalya'da, diğer etaplarını ise 2013 yılında Çanakkale'de ve Zonguldak'ta başarıyla gerçekleştirdi.

VAN GÖLÜ'NÜ KORUMAK IÇIN EYLEM PLANI
Çok küçük yaşlarda tek kolunu kaybeden Özdemir, 10 Temmuz Cuma günü saat 10.00'da Akdamar Adası'na 1 km uzaklıktaki mesafeden yüzmeye başladı ve 11.00'de Akdamar Adası'nda karaya ayak bastı. Bu seneki etkinlik, herhangi bir önem alınmazsa 25 sene içinde kaybedeceğimiz en önemli milli değerlerimizden olan Van Gölü'nü korumak için eylem planı hazırlayan ve gerçekleştirdiği çalışmalar ile bölge halkını bilinçlendirmeyi hedefleyen Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın işbirliği ile gerçekleştirildi. Etkinliğe ayrıca Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Valiliği destek verdi. Rescate Otel'de etkinliğin konaklama sponsorluğunu üstlendi.

VAN GÖLÜ KAPALI HAVZA
450 kilometrelik kıyıya sahip olan en büyük gölümüz Van Gölü'nün etrafında bir il, 6 ilçe, 136 köy ve sanayi tesisleri yer alıyor. Göl havzasının tarımsal faaliyetlere ve yerleşime uygun olmasından dolayı hızla artan nüfus artışına paralel olarak kentsel altyapı oluşturulamadığından, yaşayan yaklaşık bir milyon insanın evsel atıkları ile sanayi atıkları herhangi bir arıtmaya tabi tutulmadan doğrudan göle akıtılıyor. Van Gölü kapalı havza olmasından dolayı kendisini yenileyemediği için her geçen gün biraz daha kirleniyor. Atıkların gölde yarattığı kirlilik uzun yıllardır gözle görülür olmasına rağmen Van Gölü havzasında sadece Van Belediyesi ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne ait birer arıtma tesisi bulunuyor. Bu durum hem gölde yaşayan tek canlı türü olan inci kefalinin geleceğini hem de bölge halkının sağlığını tehdit ediyor.
Etkinliğe TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural ve Genel Müdür Yardımcısı Semiha Öztürk'ün yanı sıra etkinliğe büyük destek veren Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva'nın yanı sıra Van Gölü'nün geleceği için mücadele veren yerel STK'lar da katıldı.

"TURMEPA'YA DESTEK OLMALIYIZ"
Yerel ve ulusal basının yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte konuşan Milli yüzücü Kemal Özdemir, "Her Kulaç Göllerimize Bir Nefes" etkinliğinde, hem TURMEPA'nın deniz ve su varlıkları için gerçekleştirdiği mücadelesine destek olmak, hem Van Gölü'nde gitgide azalmakta olan Van Balığının durumuna dikkat çekmek, hem de engellilerin su sporuna olan ilgisini arttırmak amacıyla Türkiye'nin tehlike ile karşı karşıya kalan deniz ve göllerinde yüzmeye karar verdim. Bugün de bu projeyi başardığımız için çok mutluyum. Proje kapsamında yüzdüğüm Van Gölü eğer bir önlem alınmazsa 25 sene içinde kaybedeceğimiz değerler arasında yer alacaktır. Yakında yüzecek deniz ve göller bulamayabiliriz. Denize ve su kaynaklarının kirliliği ile mücadele eden TURMEPA'ya destek olmalıyız" dedi.

"VAN İLE BAĞIMIZ HİÇ KOPMADI"
Van Gölü'nün geleceği için gölün etrafındaki biyolojik arıtma tesislerinin sayısı en kısa zamanda artırılması gerektiğini söyleyen TURMEPA Genel Müdür Yardımcısı Semiha Öztürk, "2006'dan itibaren Van'a biz ilk eğitimlerle gelmiş, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte çevre eğitimleri vermiştik. 2008'de de Deniz Süpürgesi'ni buraya getirmiş ve Van'a hibe etmiştik. Aradan geçen uzun zamana rağmen Van ile bağımız hiç kopmadı.2012'de başlattığımız Her Kulaç Denize Bir Nefes projesinin gelişip, göllerimizde de başarıyla devam etmesi bizim için çok sevindirici bir durum. Unutmayalım ki su kaynaklarımız yok olursa o bölgede yaşayan herkesi etkileyecektir. Bu sebeple milli değerlerimizden olan Van Gölü'nün geleceği için gölün etrafındaki biyolojik arıtma tesislerinin sayısı en en kısa zamanda artmalı ve faaliyete geçirilmelidir. Sanılanın aksine oksijenimizin %70'ini denizler ve göllerden salıyoruz. Akciğerlerimizi söndürmeyelim ve nefesimizi tüketmeyelim" dedi.

"BAŞKA VAN GÖLÜ YOKTUR"
Kimse Van Gölü'nde yüzmeden ölmesin diyen Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, " TURMEPA'ya ve değerli dostumuz Kemal Bey'e Van Gölü'nün sesini ulusal ve uluslararası düzeyde duyurulmasına büyük özveriyle yardımcı oldukları için teşekkür ediyorum. Bu etkinliği gerçekleştirmemize katkı sağlayan Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediyesi ile onlara bağlı birimlere özellikle AFAD Sualtı Kurtarma Ekibi'ne teşekkür ediyorum. Biz Van Ticaret Odası olarak Van Gölü ve Van için düzenlenen çevre faaliyetlerini sonuna kadar destekliyoruz. Van Gölü 1700 metre yükseklikte ve Dünyanın 4. Büyük gölü ve Dünya'nın en büyük sodalı gölüdür. Başka Van Gölü yoktur. Bu coğrafyada bir Dünya Değeri olan Van Gölü ayrıca kendi kendini temizleyebilen, yaraları tedavi ettiğini bu gölde yüzen Vanlılar olarak bizler biliyoruz ve Kimse Van Gölü'nde yüzmeden ölmesin diyoruz." Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Akdamar Adası kıyısında Van Gölü kirliliğine dikkat çekmek için Kemal Özdemir ile birlikte yüzdü. Etkinliğe Van Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul, Büyükşehir Belediyesi Turizm Müdürü Umut Güleryüz, TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman, Yönetim Kurulu Üyesi Ömer İnanç, Vangölü Aktivistleri Grubu üyeleri katıldı.

Bakmadan Geçme