VAN DEPREMİ YENİ KAPI ÜRETTİ

Aydınlı Sur Çelik Kapı Firması Van depreminde kapıların sıkışarak vatandaşların evlerinde mahsur kalması nedeniyle deprem anında açılan kapı üretti.
Aydınlı firma deprem anında açılan kapı üretti. Van'da yaşanan depremin ardından çalışmalara başlayan firma deprem anında kasa ile kapıların sıkışması nedeniyle ev içinde yaşanan mahsur kalmaların önüne geçmek için böyle bir buluş yapıldığı öğrenilirken, firmanın önümüzdeki günlerde seri üretime geçeceği bildirildi.
Aydınlı Sur Çelik Kapı Firması Van depreminde kapıların sıkışarak vatandaşların evlerinde mahsur kalması nedeniyle deprem anında açılan kapı üretti. 23 Ekim 2011 günü Van'da meydana gelen depremde birçok vatandaşın evlerinde kapı ile kasaların sıkışması sonucu evlerinden dışarıya çıkamadığı tespit edilmesi üzerine harekete geçen Aydınlı firma 6 aylık çalışmanın neticesinde yeni bir buluşa imza attı. Aydın'dan dünyanın bir çok ülkesine çelik kapı ihracatı yapan Sur Çelik Kapı, Van Depreminin ardından başlattığı ar-ge çalışmalarını tamamladı.
SALLANTIYI HİSSETİMİ KAPI AÇILIYOR
Elektrik aksamıyla çalışan depremde açılan kapı'da iki ayrı sensör bulunuyor. Deprem anındaki sallantıyı algılayan sensörler mekanizmaya harekete geçirip kapı kilidi açılıyor. Kilit damağı yerinden çıktığı an itici kol devreye girip yay sistemi sayesinde kapı kasa ile sıkışmadan açılıyor. Bu mekanizma üzerine yerleştirilen alarm sistemi sayesinde ev halkını da depremden haberdar eden buluş, hırsızlığa karşı da bir önlemde oluşturuyor. Elektrikle çalışan sistem, elektrikler kesik olduğunda batarya sistemine geçiyor. Evde yada işyerinde olunmadığı zamanlarda ise sistem kullanıcısının isteğine göre devre dışı bırakılabiliyor.
ARTIK DEPREM ANINDA KAPILAR SIKIŞMAYACAK
Buluş ile ilgili bilgi veren Sur Çelik Kapı Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Pekgüzel, böyle bir buluş için 6 aydır çalışma yaptıklarını ve bu buluşun dünyada bir ilk olduğunu söyledi. Buluşun patentini de aldıklarını dile getiren Pekgüzel, "Van'da yaşanan deprem sonrası bazı deprem uzmanları çelik kapıların sıkışarak açılmadığını tespit etmişler. Bu durumu kendimizi bir tehdit oluşturduğunu düşünerek arge çalışmalarına başladık. Yaklaşık 6 ay süren bir çalışma neticesinde mühendis arkadaşlarımız depremde açılan kapıyı ortaya çıkardılar. Çelik kapıda kasa ile kapı arasında 4 milimetrelik bir boşluk vardır. bu boşluklara biz 2 adet sensör yerleştirdik. Deprem anında bu 4 milimetrelik boşluk yok olup kapı sıkışabiliyor. İşte tam burada bizim buluşunu yaptığımız mekanizma devreye girerek kapı ile kasa arasındaki 4 milimlik boşluk yok olmadan kapı kendiliğinden deprem anında açılacak. Bu sayede deprem anında ev içinde mahsur kalmaların önünü geçmeyi planlıyoruz" dedi.
DÜNYANIN EN GÜVENLİ ÇELİK KAPISINI ÜRETİYORUZ
Daha öncede dünyada bir ilk olan cam çelik kapı buluşuna imza attıklarını ifade eden Yalçın Pekgüzel, "Biz dünyanın en güvenli çelik kapısını üretiyoruz. Şuanda bir Türk firması olarak dünyada bir ilki başarmanın gururunu yaşıyoruz. Türk sanayicisi ve Türk mühendisleri imkan bulduğu sürece dünyaya kendisine kanıtlayacaktır" dedi.
Depremde açılan kapının seri üretimine geçebilecek durumda olduklarını açıklayan Yalçın Pekgüzel, ilk olarak depremde açılan kapıyı 2 Mayıs'ta İstanbulda açılacak olan 35 İstanbul Yapı Fuarı'nda tanıtacaklarını söyledi.

VAN HABERLERİ HABER VAN

Bakmadan Geçme