Van'da bayram öncesi fahiş fiyat tepkisi

Van'da yaklaşan Ramazan Bayramı öncesinde sebze, meyve ve temel gıda fiyatlarında yaşanan artış vatandaşların tepkisini çekiyor. Son günlerde kent genelindeki pazarlar, marketler ve manavlarda fiyatların hızla yükseldiğini belirten vatandaşlar, özellikle dar gelirli ailelerin ve emeklilerin bayram alışverişi yapmakta zorlandığını ifade ediyor. Halk, artan fiyatlar karşısında yetkililerin daha etkin denetim yapması gerektiğini dile getiriyor.

Kentte özellikle sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan hızlı yükseliş, vatandaşların en çok şikâyet ettiği konuların başında geliyor.

SEBZE HALİ İLE MANAV VE MARKETLER ARASINDA BÜYÜK FARK VAR

Sebze halinde yaklaşık 35–40 lira civarında satılan marulun şehir merkezindeki bazı market ve manavlarda 80 ila 100 liraya kadar çıktığı ifade ediliyor. Vatandaşlar, ürünün kaynağı ile satış fiyatı arasındaki farkın kabul edilemez seviyeye ulaştığını belirterek bu durumun açık bir fırsatçılık olduğunu savunuyor.

Fiyatların kısa süre içinde bu kadar yükselmesinin makul bir açıklaması olmadığını söyleyen vatandaşlar, özellikle bayram öncesi alışveriş yoğunluğunun bazı işletmeler tarafından fırsata çevrildiğini iddia ediyor. Birçok kişi, gıda ürünlerindeki bu artışın aile bütçesini ciddi şekilde zorladığını dile getiriyor.

“EVİMİZE BİR MARUL BİLE ALAMAZ HALE GELDİK”

Özellikle emekliler ve dar gelirli aileler için bayram alışverişinin her geçen gün daha da zorlaştığı belirtiliyor. Pazar ve marketlerdeki fiyat etiketlerini gördüklerinde şaşkınlık yaşadıklarını söyleyen vatandaşlar, günlük mutfak ihtiyaçlarını karşılamanın bile güçleştiğini ifade ediyor.

Bazı vatandaşlar yaşadıkları durumu “Evimize bir marul bile alamaz hale geldik” sözleriyle anlatırken, temel gıda ürünlerinin bu kadar pahalı olmasının kabul edilemez olduğunu dile getiriyor. Ekonomik koşulların zaten ağır olduğu bir dönemde fiyatların daha da artmasının toplumun geniş kesimlerini olumsuz etkilediği belirtiliyor.

Vatandaşlar ayrıca, savaş olan ülkelerde meyve ve sebze fiyatlarını, Türkiye’den daha ucuz olduğunu söyleyerek, bu durumu şikayet ediyor.

DENETİM EKSİKLİĞİ ELEŞTİRİLİYOR

Kentteki tepkiler yalnızca fiyat artışlarına değil, aynı zamanda denetim eksikliğine de yönelmiş durumda. Vatandaşlar, özellikle bayram öncesi dönemlerde piyasa denetimlerinin daha sık yapılması gerektiğini belirtiyor.

Başta Van Büyükşehir Belediyesi olmak üzere İpekyolu Belediyesi, Tuşba Belediyesi ve Edremit Belediyesi zabıta ekiplerinin sahada daha aktif olması gerektiğini ifade eden vatandaşlar, market ve manavlarda fiyat kontrollerinin artırılmasını talep ediyor.

Vatandaşlara göre, düzenli ve etkin denetimler yapılmadığı sürece fiyatların kontrol altına alınması mümkün olmayacak. Özellikle bayram gibi alışverişin yoğunlaştığı dönemlerde fırsatçılığın önüne geçmek için daha sıkı kontrollerin şart olduğu dile getiriliyor.

CAYDIRICI CEZA TALEBİ

Kent sakinleri, fahiş fiyat uygulayan işletmelere yalnızca uyarı yapılmasının yeterli olmadığını, caydırıcı cezaların uygulanması gerektiğini savunuyor. Vatandaşlar, denetimlerin şeffaf bir şekilde yapılmasını ve sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmasını istiyor.

Ekonomik zorlukların giderek arttığı bir dönemde temel gıda ürünlerine erişimin daha da zorlaşmasının toplumda büyük bir rahatsızlık yarattığını belirten vatandaşlar, yetkililerin bu konuda hızlı adımlar atmasını bekliyor.

GÖZLER YETKİLİLERDE

Bayram öncesi alışverişin hız kazandığı bu günlerde, kentte yaşanan fiyat artışları vatandaşların en önemli gündem maddelerinden biri haline gelmiş durumda. Vatandaşlar, piyasalarda düzenin sağlanması ve fırsatçılığın önüne geçilmesi için ilgili kurumların acilen harekete geçmesi gerektiğini vurguluyor.

Kentteki birçok kişi yetkililere seslenerek, “Denetimler hemen başlamalı. Bayram öncesinde vatandaşın mağdur edilmesine izin verilmemeli” çağrısında bulunuyor. Şimdi gözler, fiyat artışlarına karşı yetkililerin atacağı adımlara çevrilmiş durumda.
 

Bakmadan Geçme