VAN BAŞTAN SONA YENİLENİYOR

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van'daki depremler sonrası yapılan tespitlerde orta hasarlı olduğu belirlenen konutları tekrar incelettirdiklerini ve yüzde 60'ının ağır hasarlı konumuna getirildiğini belirterek, "Biz de bunun için Edremit'te 5 bin konut yapılmasına daha karar verdik. Hak sahibi olmayanlar için de 2 bin ek konut daha planladık. Böylece konut sıkıntısı çekilsin istemiyoruz" dedi.
İki gündür Van'da incelemelerde bulunan Beşir Atalay, öğle saatlerinde beraberindeki Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan ve TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ile birlikte bir otelde basın toplantısı düzenledi. 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan çalışmalarla ilgili vatandaşları sık sık bilgilendirdiklerini söyleyen Beşir Atalay, "Çalışmaları burada bırakmıyoruz. Burada aldığımız kararlarla, değerlendirmelerle ilgili Bakanlar Kurulu'na bilgi veriyoruz. Yeni gelişmeleri 2 Mayıs'ta da Bakanlar Kurulu'na taşıyacağız. 3 Mayıs Perşembe günü Afet Yüksek Kurulu toplanacak. Genel afetle ilgili, Van depremi ile ilgili konuları değerlendireceğiz. Bu kurul yetkileri geniş olan ve olabilecek afetlerle ilgili ön çalışmalar yapan ve kararlar alan bir kurul. Bununla ilgili yeni bir yasa tasarımız var. Deprem riskini azaltma ile ilgili bir tasarı. Biz onu çok önemli görüyoruz. Depremle ilgili önceden alınacak tedbirleri gündeme getirecek ve konut stokumuzu gözden geçirecek ve yıkılması gereken konutların yıkılmasını sağlayacak bir konu" dedi.
Van depremi ile ilgili çok büyük çalışma yapıldığını ve imkanların tamamının seferber edildiğini söyleyen Beşir Atalay, "Hiçbir bütçe sıkıntısı çekmedik. Bütün çalışmalarla ilgili yeterince kaynağımız hazır oldu. Şu ana kadar da her şey planlandığımız gibi gidiyor. Verdiğimiz takvimlere göre çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.
"KONTEYNIR KENTLERİN KURULMASINA 420 MİLYON TL HARCANDI"
Van'da şu anda 35 konteynır kent ve 30 bin konteynır bulunduğunu ifade eden Atalay, 175 bin insanın burada yaşadığını kaydetti. Atalay, "Türkiye'nin her tarafında üretilen konteynırların buraya getirilmesi, burada alt yapılarının yapılması ciddi çalışmalar gerektirdi. Ülkemiz ağır bir kış geçirdi. Eski 10-20 dereceyi gördük. Bu kentlerin kurulması zor şartlarda oldu. Bunlar geriden bakıldığında basit çalışmalar değil. Bunların alt yapısı şehir alt yapısıdır. Yeni bir şehir kurmak gibidir. Burada ikamet eden vatandaşlarımız küçük bir evde yaşıyorlar. 24 saat sıcak suları vardır. Burada hiçbir ödeme yapmazlar. Bir manada orada her imkanı sağlanan bir mahalle. Sosyal ortamları var. Düzenli olarak hayat devam ediyor. Konteynır kentlerin kurulmasına 420 milyon TL harcandı. Sadece elektrik için 136 milyon TL harcandı. Bunu biz karşılıyoruz. Konteynır kentlerin ömrü kalıcı konutların tamamlanmasına kadardır. Ağustos sonunda kalıcı konutları teslim etmeye başlayacağız" ifadelerini kullandı.
"VAN BAŞTAN SONA YENİLENİYOR"
Kılıcı konutların, depremin 39. gününde temellerinin atıldığını ifade eden Atalay, "Konutlar hak sahipliği esaslarına göre teslim edilecek. 10 bin 443 kalıcı konutun ihalesi yapıldı. Edremit, Kalecik, Bostaniçi ve Sıhke bölgesinde bunlar yapılmaya devam ediyor. Bunlar güvenli bölgeler. Jeolojik etütleri tamamlanmış bölgeler. Van, Erciş ve köylerin hepsinin tekrar jeolojik incelemeleri yapıldı. Belediyemizle protokol yapıldı. Şehir projelerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız yürütüyor. Bir manada Van baştan sona yenileniyor. Deprem öncesi sorunlar ele alınıyor. Köylerde ise 8 bin konut yapılacak ve 3 bin 200 ahır yapılacak. Burada 3 tane köyümüz tamamen yıkıldı. Onları biz inşa ediyoruz. Çelik yapılarla. 92 köyümüz var depremden etkilenen. Eski köylerinin yerinde kalmakta ısrar ettiler ve konutların kendi arsaları içinde yapılmasını arzu ediyorlar. Bunların jeolojik etütleri yapılıyor. Bizde çalışma yaparak bir karar verdik. Köylülerimiz kendi mevcut arsaları içinde konutlarını yapacaklar, ama şartlarımız var. Yer seçimini biz yapacağız. Ayrıca 6 örnek proje hazırlandı. Bu projelerden birini seçecekler. 110 metrekareden 170 metrekareye kadar. Bunun inşasının her aşamasını biz takip edeceğiz. Konutları kendileri yapacaklar, biz onlara konut için 40 bin TL, ahırlar içinde 15 bin TL kredi vereceğiz. Kredi hazır ve 5 Mayıs'tan sonra bunların ödenmesine başlanacak. Köylü vatandaşlarımız yakından takip ediyorlar. 40 bin ve 15 bin TL 20 yıl geri ödemeli. Vade ve faiz farkı yok. 2 yıl ödemesiz, 18 yıl 185 TL taksitle konutların sahibi olacaklar. Köylü vatandaşlar için ödememiz 400 milyon TL civarında olacak" diye konuştu.
"HAK SAHİBİ OLMAYANLAR İÇİN DE 2 BİN EK KONUT DAHA PLANLADIK"
Şehirlerde yaptıkları konutların 3+1 ve 100 metrekare olacağını belirten Atalay, "Bu konutların maliyeti 110 bin TL. Ancak biz vatandaşlarımızdan 75 bin TL alacağız. Bunun geri ödemesi de 20 yıl. İlk iki yıl ödeme yok. 18 yılda aylık 345 TL ödeme yapılacak. Ağustos sonundan itibaren konutları teslim etmeye başlayacağız. Verdiğimiz bir tarih var. Kışın zor şartlarına rağmen çalışmalar devam etti. Yeni yöntemler kullanıldı. 230 blok bitmiş durumda. Dün akşam aldığımız kararla 7 bin konut daha ilave ettik" dedi.
Deprem sonrası yapılan tespitlerde, orta hasarlı olduğu belirlenen konutları tekrar inceletme kararı aldıklarını hatırlatan ve 3 üniversitenin ilgili bölümlerine bunları tekrar incelettirdiklerini söyleyen Bakan Atalay, "Orta hasarlıların yüzde 60'ını ağır hasarlı konumuna getirdiler. Biz de bunun için Edremit'te 5 bin konut daha yapılmasına karar verdik. Hak sahibi olmayanlar için de 2 bin ek konut daha planladık. Böylece konut sıkıntısı çekilsin istemiyoruz. Köylerle birlikte bizim Van, Erciş ve köylerde kalıcı konut inşaatımız 30 bin sayısına ulaşmış oluyor. 25 okul, 23 ticaret merkezi, 24 cami gibi donatılar var. Sosyal donatıları vatandaşlarımıza yansıtmıyoruz. Devlet olarak karşılıyoruz. Van bir şantiye alanı. 41 şantiye var. Bunların alt yapıları hariç, inşaatlarda 10 bin 100 kişi kış şartlarında inşaatlarda çalışıyor. Yeni ilavelerle bu sayı artacak. 640'ı mühendis, bin 500 iş makinesi çalışıyor. 10 bin civarında konut, 3 bin 800 iş yeri orta hasarlı olarak duruyor Bunlarla ilgili hasarı tamir ve güçlendirme kredisi vereceğiz. konutlar için 15 bin TL güçlendirme, onarma kredisi vereceğiz. Bunun ödeme süresi de 10 yıl vade farkı yok. Ağır hasarlı iş yerlerine 50 bin TL ödüyoruz. Bunlarında geri ödemesi 10 yıl. 52 bin az hasarlı konut var. Bunlara bin 250 TL hibe vereceğimizi açıklamıştık. Bunları kısa sürede vereceğiz" dedi.
"YENİ YERLEŞİM ALANLARI İLE SU YETERSİZ KALACAK"
Van, Erciş ve köylerinin yeniden planlandığını ifade eden Başbakan Yardımcısı Atalay, "Suyuyla, yoluyla, arıtma tesisleri ile baştan sona yenileniyor. Van daha güvenli ve daha rahat yaşanacak bir şehir haline geliyor. Bu nedenle Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, Van ve Erciş belediyeleri ile protokol imzaladı. Tüm her şeyini Bakanlığımız yeniden planlıyor. Böylece daha önce yaşanan sıkıntılar giderilecek. Şu anda Van'ın suyu yetersiz. Yeni yerleşim alanları ile su yetersiz kalacak. Bunun için İller Bankası'na kaynak aktardık. Kentin şebekesi yenileniyor. Yeni isale hatları oluşturuluyor. Böylece Van'ın su altyapısı yenilenmiş olacak. Erciş de öyle. Bunun için daha köklü ve yüksek yerlerde kurduğumuz yeni mahallelerin suyu için ek su getirilmesi gerekiyor. İki metrelik borularla yeni hat çekilecek. Bunun çalışmasını DSİ yapacak. Van'ın su problemi çözülmüş olacak. Sorunlara köklü ve kapsamlı bakıyoruz" diye belirtti.
Van'ın tekrar canlandırılması konusunda iş hayatını rahatlatıcı kararlar alındığını söyleyen Atalay, "Kredi borçları ertelendi. SSK borçları ertelendi. Tabi deprem iş hayatında durgunluğu getirdi. Ama dün tekrar caddeleri dolaştığımızda, Van'ın tekrar canlandığını ve iş hayatının normale döndüğünü, iş adamları bize ifade etti. Van'da hayat normalleştikçe biz mutlu oluyoruz. Depremden bu yana bütün acıları birlikte yaşadık. Her iyi gelişme bizi mutlu ediyor. KOSGEB kredilerini arttırdık. 2 bin 786 kişi
KOSGEB'den yararlanmış. Çünkü ödeme şartlarını kolaylaştırdık. Kredilerin daha kolay verilmesini sağlamıştık. 4 bin civarı müracaat var. Kredi miktarının arttırılması için Bakanlar Kurulu'na konuyu taşıyacağız. OSB'de 650 dönüm kadar genişletme kararı aldık. Yeni teşvik, Van'da önemli gelişmeler sağlayacak. Van yeni teşvik yasasında 6. grupta. Bu bölgede yatırım yapacaklara arazisini de ücretsiz vereceğiz. Özellikle turizm alanında neler yapabiliriz konusunda 2 toplantı yaptık. Van ve çevresinin ekonomik hayatının canlanması için hükümet olarak çok çaba gösteriyoruz" dedi.
Bütün çabalarının depremin zararlarının bütünüyle giderilmesi yönünde olduğunu kaydeden Atalay, "Türkiye imkanları çok olan bir ülke. Hükümetimiz, Başbakanımız bütün imkanları seferber etti. Biz hiç para sıkıntısı çekmedik. Yaptığımız harcamalar 2 milyar TL. Bunların parası hazır. Müteahhitlerimiz, hak edişleri ile ilgili hiç para sıkıntısı yaşamıyorlar. Tabi büyük bir afet yaşandı. Kayıplarımız oldu. Van depremi ile ilgili biz elimizden gelen her çalışmayı yaptık" şeklinde konuştu. Sadece elektrik için 13 milyon TL harcandı. Bunu biz karşıladık. 'Suriyeliler iyi hizmet aldı, Vanlılar iyi hizmet alamadı' şeklindeki eleştirilere üzüldüğünü de söyleyen Atalay, "Depremden önce Suriye'den gelen vatandaşlar için konteynır kurmayı planladık. Ancak Van depremi yaşanınca oraya yapacağımız çalışmaları erteledik ve tüm imkanları Van'a seferber ettik" şeklinde konuştu.
Beşir Atalay ve beraberindekiler, yapılan açıklamanın ardından Bostaniçi beldesindeki TOKİ konutlarına geçtiler.

VAN HABER VANSESİ

Bakmadan Geçme