VAN BAŞBAKAN'DAN ÇÖZÜM İSTİYOR

Ak Parti Cumhurbaşkanı Adayı, Başbakan Erdoğan bugün Van’da halka hitap edecek. Vanlılar Başbakan Erdoğan’dan Van'ın ekonomisi ve sosyal hayatını olumsuz etkileyen sorunların çözülmesini istiyor.

Rıdvan CAN/Özel

Van bugün Ak Parti Cumhurbaşkanı Adayı, Başbakan Erdoğan’ı ağırlayacak. Erdoğan 5 Yol Ferit Melen Meydanı’nda saat 15.00’de düzenlenen mitingde Vanlılardan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendisine destek isteyecek.  Vanlılar,  Başbakan Erdoğan’dan 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremler sonrası  bekleyen sorunlarına değinmesi ve çözmesi umuduyla miting alana gidecek.

Depremlerinin yarattığı ekonomik ve sosyal etkilerini yaşayan Van halkının Başbakan Erdoğan hükumetinden çözümünü beklediği konular:

1.VERGİ  TERKİNİ  SAĞLANMALI::Deprem sonrası ilde duran  ekonomik hayat  esnafın  vergi SSK ödemelerinde  ağır  sorunlara  yol açmıştır. Torba Yasa’da yer verilemeyen, komisyonda reddedilen yasa teklifi karıklığı yaratmıştır. Bu nedenle 2011 öncesine ait vergi, SSK geri ödemelerinde bir şekilde af getirilerek rahatlama sağlanmalıdır.

2.EKONOMİK VE SOSYAL HAYAT DURMA NOKTASINA GELMİŞ. Kentte çeşitli nedenlerle heyecan, moral, ileriye dönük beklenti umutları donma noktasına gelmiştir.    Belirsizlik endişe yaratmaktadır. İnşaat sektörü ilde durmuştur. Sınır Ticaretinin canlandırılması kaçınılmazdır.  Alınacak tedbirlerle kentin ticari hayatı ve toplumsal heyecanı yeniden harekete geçirilmelidir.

3.KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ÇİFTE STANDART  SON BULMALI:2011 depremleri sonrası AFAD, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı teknik ekiplerince yapılan incelemeler sonrası ağır hasarlı binalara yıkım raporu verildi.  Yıkım kararı verilen binalarında hak sahipleri tarafından kısa sürede yıktırılması istendi. Hak sahipleri de AFAD’ tan gelen yazılı talimat üzerine binalarını yıktı.  Bu arada ağır hasarlı olan anacak binalarını yıkamayan vatandaşlar ile binasını yıkan site malikleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat ederek Kentsel Dönüşüm’den yararlanmak istediklerini bildirdiler. Bakanlık binasını yıkmayan vatandaşların kentsel dönüşüm müracaatlarını kabul etmiyor. Çifte standart yaratan,  mağduriyetlere yol açan çelişkinin düzenleme ile ortadan kaldırılarak ağır hasarlı binalarını yıkan vatandaşlarında müracaatlarının kabul edilmesi isteniyor. Van’ın ekonomik hayatının motoru olan inşaat sektörünün de kentsel dönüşüm ile canlanması mümkün olacaktır.

4.TOKİ AFET KONUT ALANLARINDA İNSANİ İHTİYAÇLAR KARŞILANMALI:  Deprem sonrası dünyada örnek bir başarı sağlayarak TOKİ tarafından yapılan 17 bine yakın afet konut alanlarında maalesef insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak cami dışında tek bir donatı yapılmamıştır.  Konut alanlarında sağlık ocağı, çocuk oyun alanları, spor sahası, spor alanı, dinlenme parkları yeşil alan, çevre düzenlemesi,  kültürel donatılar gibi insanı mutlu ve huzurlu edecek ihtiyaçlar göz ardı edilmiştir. İnsan esas alınmamıştır. Yaşamı doğrudan olumsuz etkileyen eksiklikler TOKİ tarafından en kısa sürede giderilmelidir.   Kalecik, Edremit konut alanlarının çileye dönen, insanları canından bezdiren içme suyu sorunu kalıcı şekilde çözüme kavuşturulmalıdır.  TOKİ konut alanlarında yağma, başı boşluk, işgal  furyası başlamıştır.  Canı isteyen istediği yere istediği barakayı, binayı yapabilmekte, istediği yeri işgal etmektedir.  Vatandaş belediyeler ile TOKİ arasında sıkışıp kalmıştır. Yaşanan sorunların muhatabı kimdir belli değil.

5.KÜLTÜREL FAALİYETLER ÇADIRDAN ÇIKAMADI:  Van’da deprem sonrası kültürel ve sosyal yapılara öncelik verilmemesi,  dikkate alınmaması toplum üzerinde olumsuz etki yaratmıştır. 500 kişilik Van Devlet Tiyatrosu salonu depremde orta hasar görmesi üzerine kapatıldı. Geçen zaman içinde bu salon ne yıkılıyor ne de yapılıyor. Van’da kültürel faaliyetler 3 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen Atatürk Kültür Sarayı bahçesine kurulan 100 kişilik “ Ertuğrul Günay Sanat Çadırı’nda gerçekleştirilmeye çalışıyor.  Koca Van’ın kültürü 3 yıldır çadırda.  Van’ın kültürü çadırdan ne zaman çıkacak?  Bu arda Van Devlet Tiyatrosu’nun kapatılması söylentileri vatandaşlar arasında üzüntü ile karşılanmıştır. Söylentinin gerçeğe dönüşmesi büyük tepkilere neden olacaktır.

 

6.VAN’A STADYUM NEDEN YAPILMIYOR?  2011 depremlerinde ağır hasar gören AFAD tarafından kapalı tribünlerine yıkım kararı verilen ancak ne yıkılan, ne de güçlendirilen Van Atatürk Şehir Stadyumu içler acısı durumdadır. . Futbolcu, hakem soyunma odaları bulunmayan,  kaplı türbini seyirciye kapalı olan Van Atatürk Şehir Stadyumu’nda UEFA, FİFA kriterlerine göre maç oynanması uygun değildir. Ancak bu stadyumda iki sezondur profesyonel maç oynanmaktadır.  325 bin nüfuslu Başakşehir ilçesine Stat 17 bin 319 kapasiteye sahip. 34 yatak odalı kamp tesisi, 3 adet nizami idman sahası, 650 araçlık otopark, 31 adet sosyal ticaret alanı 3 adet UEFA-FIFA-TFF delege odası,4 adet sporcu, 2 adet hakem soyunma odası, sporcu sağlık merkezi170 kişilik basın merkezi buluna stadyum yapıldı. Van halkı Türkiye'nin her iline modern stadyumlar yapılmasını istiyor. Hiçbir ili kıskanmıyor ama gıpta ediyor.  Ve artık 1 milyon 70 bin nüfusu olan depremden çıkmış bu kente de değer verilerek bir stat yapılmasını istiyor. Koca şehirde sadece 2 adet çim saha bulunmaktadır. Bu şehrin gençliğine yazık günah değil mi?

7.ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞI BU MU?  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni imar planında Van'ın ciğeri,  turizm ve yaşam beldesi Edremit ilçesinde çevre ve şehircilik anlayışıyla çelişen bir planlama ortaya koymuştur.  Edremit ilçesinin en gözde yerleri kamu binalarıyla hızla betonlaştırılmaktadır.  Vatandaşların park sosyal alan, spor alanı olmasını istediği yerlere yapımı düşünülen kamu binaları daha uygun hazine yerlerine kaydırılmalıdır. Vatandaşa sosyal alan düşünmeyi akıl etmeyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kendisine Edremit yaşam alanında göl manzaralı beton bina yapmayı hangi anlayışla izah edilebilir. İmar planında revize yapılarak betonlaşmaya  derhal son verilmelidir.

8.İŞ KUR ÇALIŞANLARI VE İSTİHDAM: Geçici olarak çalışan İş-Kur çalışanlarının işlerine son verilmiştir. Çalışanlar   aileleriyle birlikte mağduriyet içindedir. Bu insanların evlerine ekmek götürebilmeleri için kendilerine yardımcı olunması ve sorunlarının çözülmesini bekliyorlar.

9.TOKİ  KONUT   FİYATLARI:TOKİ afet konut  fiyatlarında dengesizilik bulunmktadır. Konut  fiyatlarının  değerlendirilerek yeniden baelirlenmesi  gerekmektedir. 

Depremin  etkilerini  yaşamaya devam eden,  psikolojileri bozulan, 20 bin  konutun yıkılmayı beklediği Van’da  Vanlılar  Başbakan Erdoğan’dan  sorunlarına  kalıcı  çözüm  bekliyor. 

Bakmadan Geçme