Van Barosu’ndan Roboski Açıklaması

Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu Şırnak’ın Uludere yakınlarındaki Irak topraklarında F-16 savaş uçaklarının yaptığı bombardıman sonucunda 34 Kürt vatandaş hayatını kaybettiği olayla ilgili basın açıklaması yaptı.

Vansesi Haber Merkezi

Olayla ilgili sorumluların korunması için adımlar atılmış ve atılmaya devam edildiği iddiasında bulunan Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu adına basın açıklamasını okuyan Av. Doğan İlhan “ Bugün hala söz konusu katliamda muhtemel sorumlu olabilecek kişilerin ölenlerin sivil olup olmadığını tartıştığı bir sistemden adaletin çıkmayacağını göstermektedir Hâlâ ilk günkü gibi yürekleri yanan  acıları taze olan tüm ailelerin gün geçtikçe adalet konusunda umudunu yitirmeye başladığını tüm kamuoyu görmektedir. Adına Çözüm süreci denilen süreçte Hükümetin bu güne kadar Roboski katliamı karşısında tek bir icraatının olmaması yaşanan acının tazeliğini korumasına neden olmuştur. Gelinen süreçte Hükümet yetkilileri gerçekten çözüm sürecine samimiyetle yaklaşacaksa bunun yolunun Roboski katliamına sebep olan faillerin ortaya çıkarılması ile olacağını bildirmek isteriz. Ayrıca en üst düzeyde yetkililerin Roboskili ailelerden resmi özür dilemesi kaçınılmaz bir gerekliliktir. Ayrıca Anayasa Mahkemesi de söz konusu başvuruyu ivedilikle gündemine alarak öncelikle takipsizlik ve  takipsizliğe itirazın reddi kararının kaldırılması, Katliam nedeniyle sorumluluğu doğabilecek Bakanlar Kurulu’nun, tüm askeri ve mülki yetkililerin yargılanmasının sağlanması için dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesi, Anayasa Mahkemesinin söz konusu katliam karşısında tarihi bir görev bilinciyle hareket etmesi gerektiğini bildirmek isteriz.

İlhan, açıklamasında Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak 3.yılına giren Roboski katliamını üzüntü ile anıyor, ailelerimizin acılarını yüreğimizde hissediyor, faillerin bulunması ve yargılanması için yetkilileri derhal göreve davet ediyoruz dedi. 

Bakmadan Geçme