Van Avrasya Usta Sanatçılar Derneği kuruldu

Van’da Urartu, Selçuklu, Osmanlı dönemlerine ait cam gravür rölyef, taş oymacılığı, resim ve heykel çakı oyması, oymacılık, süsleme, hat minyatür tezhip ve kalemişi dallarında uğraş veren usta sanatçılar güç birliği yaparak Van Avrasya Usta Sanatçılar Derneği ( VAN AUS DER) kurdu.

İlhan Siyahtaş

Dernek Van’da yapılan kültürel ve sanatsal çalışmaları Avrupa ve Asya ülkelerine taşıyarak Van’ın tanıtımına katı sağlamayı hedefliyorNurhan Aytürk, Bilal Efeoğlu, Sinan Sargın, Hamza Durgun, Turgut Bilgin’den oluşan dernek yönetim kurulu başkanlığını Nurhan Aytürk yürütüyor.

 Van’ın Ortadoğu’nun en eski medeniyetlerinden biri olan Urartulara Tuşba kentiyle başkentlik yaptığını belirten Van Avrasya Usta Sanatçılar Derneği Başkanı Nurhan Aytürk Van’ın geçmişten günümüze uzanan negatif imajını sanat yoluyla değiştirmek amacıyla Van’da sanata gönül veren, Van gönüllüleriyle bir araya gelerek dernek kurduklarını söyledi.  

Van’da bulunan çok renkli ve farklı kültürlerin bir arada kardeşçe yaşadığına dikkat çekmek üzere dernek çatısı altında  güç birliği kararı aldıklarını ifade eden VAN AUS DER Başkanı Nurhan Aytürk, “  Dokunan bir halının içinde aynı motiflerin sadece farklı renkleri ile bir bütün oluşturduğunu ‘Van’da Sanat Var’ sloganı ile anlatmak istiyoruz. Etkinliklerimizle Van’ın 7 bin yıllık kültür ve sanat merkezi olduğunu bütün dünyaya duyurmayı amaçlıyoruz. Medeniyetlerin bizlere miras olarak bıraktığı ilimizdeki eserlerden esinlenerek yeni eserler yaratan arkadaşlarımızla bir araya gelerek 1 Eylül Dünya Barış Günü Van Avrasya Usta Sanatçılar Derneğimizin kuruluşunu resmen tamamladık.   Derneğimiz çatısı altında ilimizde yapılan kültürel ve sanatsal eser ve faaliyetleri Avrupa ve Asya ülkelerine taşımak, usta sanatçılarımızın bilgi ve becerileriyle ortaya koydukları eserlerden diğer ülke sanatçılarının yaralanmasını arzuluyoruz. Aynı zamanda Avrupa ve Asya ülkelerinin sanatçılarıyla iletişim kurmayı amaçlıyoruz. Ülke dışına yönelik çalışmalarımızın yanında kendi bölgemizde sanatın hiç ulaşmadığı en ücra köşelere ulaşarak buralarda bulunan halkımızı sanatla buluşturma gibi bir planımız var. Buluşmaları her yılın aynı dönemde geleneksel hale getirmek yönetim kurulumuzun ortak düşüncesidir”  dedi.

Van’ın geçmişinde usta ellerin yaptığı birçok sanat dalını yeniden canlandırmak ve  harekete geçirmek istediklerini belirten Aytürk, “ Van özüne dönüyor sloganıyla bu anlamda gençlere yönelik kurslar açacağız. Kurslarda Van’ın zenginliğini genç kuşaklara anlatıp, tanıtacağız.  Uzun bir emek sonrası kurulan derneğimizin Van’a ve sanatseverlere hayırlı olmasını diliyoruz. VAN AUS DER sanatsal etkinliklerle kısa sürede adını duyuracak” diye konuştu.                                            

Bakmadan Geçme