Van Asker Hastanesi Türkiye gündeminde

İyi Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, Habertürk TV'de katıldığı Teke Tek programında gazetemizin yazı işleri müdürü İkram Kali'nin 'Asker Hastanesi'ne kıymayın' başlıklı köşe yazısından alıntı yaparak Sağlık Bakanlığı'na devredilen Van Asker Hastanesi'nin korunarak müzeye dönüştürülmesi çağrısında bulundu. Özdağ, yeni hastane yapılacak birçok yer olduğunu söyledi.

Burhan Ergin  

Gazetemizin Van'ın genel sorunlarını içeren haber ve köşe yazıları ulusal televizyon kanallarında ve gazete sayfalarında Türkiye gündemine gelmeye devam ediyor. Van’ın 83 yıllık ilk gazetesi özgür, bağımsız ve tarafsız yayıncılık ilkeleriyle gazetecilik yapan Vansesi’nin  kentimizin önemli sorununun ele alındığı köşe yazısı bu kez  Habertürk ekranlarında konuşuldu. 

 

"Asker Hastanesi yıkılmasın"

Yazı işleri müdürümüz ve köşe yazarı İkram Kali’nin “ Asker Hastanesi’ne kıymayın” başlıklı köşe yazısında tarihi Van Asker Hastanesi'nin yıkılmasının engellenerek başka yerde yapılmasını ve binanın müze olarak kullanılması çağrısına İyi Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özdağ da destek verdi. Milletvekili Özdağ, köşe yazısından alıntı yaparak Sağlık Bakanlığı tarafından yıktırılıp yerine yeni hastane yapılması planlanan Askeri Hastanesi’ni Habertürk TV’de Vanlı hemşehrimiz Fatih Altaylı’nın sunduğu Teke Tek programında gündeme taşıyarak 70 yıllık binanın yıkılmayarak müze olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.  

"Asker Hastanesi müze olsun"

Yapılacak hastane için birçok yer olduğunu belirten Milletvekili Özdağ, askeri hastanenin müzeye dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çekerek “Van’da 1950 yılında yapılan 70 senelik Askeri Hastane 2016 yılından sonra Sağlık Bakanlığına devredildi. Sağlık Bakanlığı şuan bu binayı yıkarak yerine yeni bir devlet hastanesi yapmayı planlıyor. Biz bu askeri hastaneden yüzlerce şehit kaldırdık. Orada hastane yapmak için çok fazla yer var. O şehitlerin hatırasına saygı duymak için Askeri Hastane binasının yıkılmaması lazım. Van depremini de sapa sağlam atlattı. İstiyorsanız kendinize başka bir hastane yapın ama Askeri Hastaneyi müze olarak muhafaza edin. Bunu Sağlık Bakanından rica ediyorum” dedi.   

GÜNDEM YARATAN O KÖŞE YAZISI 

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanına, milletvekilleri, meslek odaları ve kentte yaşayanlara “ Asker Hastanesi’ne kıymayın” başlıklı köşe yazıyla çağrıda bulunan İkram Kali, özetle şunları söylemişti: 

“Kentler uzun yaşanmışlıkların getirdiği birikimlerin şekillendiği yerleşim yerleridir. Tarihi kentler ise kültürel birikim ve tarihi mirasın kalıcı izlerini taşıyan, dokusunu yansıtan özellikli yerleşim yerlerdir. Kent kimliğini diğerlerinden ayırt eden, özgün farklılıkları olan kültürel öğelerin bütünüdür.  

Kentin kimliğini etkileyen yapılar arasında askeri ve idari yapılar, sivil mimarlık yapıları, dini ve kültürel yapılar (camiiler / mescitler /kiliseler /medreseler / hanlar / bedestenler / çarşılar /hamamlar /kule /türbe / kümbet / mezarlık, su yapıları) önemli yere sahiptir. Tarih bilinci ve kültürüyle yönetilerek planlanan kentlerde bu yapılar özenle korunarak çevreleri yeşillendirilerek geliştirilir.  

Kente kimlik kazandıran, siluetini oluşturan unsurların korunmadığı talihsiz kentlerin başında Van gelir. Tarihi yapıları yıkarak betona feda etme anlayışı kentimizde 1980’den sonra başlamış bugüne kadar devam etmiştir. Tarihe saygı ve vefası olan ülkeler, kentler geçmişi yansıtan sıradan bir duvarı restore edip koruma altına alırken biz güzelim eserlerimizi yıkarak yok etmeyi hizmet sayıyoruz. Eski Van şehrinde hamamlar, hanlar, medreseler, kentimizdeki geçmişi yüzlerce yıl öncesine uzanan 33 kehriz korunmamıştır… 1940’lı yıllarda yapılarak kentimize değer katan özgünlüğü olan eski hükümet konağı/valilik binası, gümrük müdürlüğü binası/ belediye binası/ çeşitli mahallelerde bulunan tarihi Van evleri/ Atatürk Lisesi ve 1930’lu yıllarda açılan İskele Caddesi de yık- yok et anlayışının kurbanı olmuştur. Yıkılmaktan kurtulan yapılar eski Sanat Okulu, Tekel binası, Asker Hastanesi, TRT binasıyla sınırlıdır. Yıkım sırası şimdi Asker Hastanesi’ne gelmiş... Vanlılar, hükümetten ihtiyaç duyulan Şehir Hastanesi beklerken 2021 Sağlık Bakanlığı yatırım programından Tuşba ilçemize 150 yataklı hastane çıktı. Buna da şükür edelim ya hiç çıkmasaydı.  

Tuşba ilçemize yapılacak söz konusu hastanenin 1985’de kapatılan, Vanlıların yeniden açılmasını istedikleri İskele Caddesi üzerindeki eski TRT Van Radyosu komşuluğundaki Asker Hastanesi’nin yıkılarak yerine yapılacağı iddia ediliyor. Bu girişim kentimizde büyük üzüntü yaratmıştır. Umarız yıkım iddiaları gerçek değildir! Yetkililerden açıklama bekliyoruz…  

Asker Hastanesi’ne gelince. 

 Van Asker Hastanesi 1950’li yıllarda açılarak Van ve çevresindeki askeri birliklere hizmet veremeye başlamıştır. Geçen 70 yıl içinde hastaneden onlarca şehit askerin cenazesi memleketlerine uğurlanmış, onlarca asker gazisinin tedavisi yapılmış, binlerce askere sağlık hizmeti verilmiştir. Türkiye’nin alanında uzman hekimleri asker doktor olarak hastanede görev yapmış, askerlik sonrası birçoğu sivil doktor olarak Vanlılara da hizmet vermiştir. Kentimizin ayakta kalan tarihi binalarından Asker Hastanesi, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası KHK kapsamında, 27 Ağustos günü 2016 yılında Sağlık Bakanlığına devredilerek Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi İskele binası olarak hizmet vermeye başlamıştır.  

Tuşba ilçemizde hastane yapılacak sayısız uygun yer bulunmaktadır. En idael yer ilçe merkezini cazibe haline getirecek Tuşba Belediyesi  çevresidir. Belediye, kaymakamlık ve hastane ilçenin çekim ve gelişme merkezi olacaktı. 

Depremlere rağmen sağlamlığını koruyan Asker Hastanesi’nin yıkılarak yerine yeni hastane yapılması yanlış olur, yazık olur. Cumhuriyet dönemi askeri yapılardan olan binanın bahçesiyle birlikte Van Sağlık Müzesi veya kültürel amaçla değerlendirilerek kentimize kazandırılmasının daha doğru ve yararlı olacağını düşünüyoruz. 

 Kentimizde tarihi yapıları yıkma kültürü ve beton aşkı artık son bulmalıdır. Bu anlayıştan vazgeçilmelidir. Meslek odaları, sivil toplum kuruluşları siyasi partiler, kentin derdini dert edinen herkesin Asker Hastanesi’nin yıkılarak kent hafızasının silinmesine karşı çıkması gerekir. Vali Mehmet Emin Bilmez, milletvekilleri ve karar alıcıların bu konuda daha özenli davranmalarını bekliyoruz. Sonradan pişmanlık yaratacak yıkımı hep birlikte engelleyebiliriz. Hepimizin yaşadığımız kentimizin değerlerini koruma konusunda sorumluluğu var. Sorumluluğumuzu yerine getirmeyerek bugün susarsak, görmezden gelirsek yarın eleştirme, konuşma hakkımız olmaz.” 

Bakmadan Geçme